Медия без
политическа реклама

Румен Радев - голям мерак, мижав резултат

(Кандидат)-президентът все още не е убедил, че може да постигне каквото и да е срещу статуквото

04 Февр. 2021ДИЯН БОЖИДАРОВ
Фейсбук
Одобрението на масите дава сила на Радев, но не могат да прикрият безсилията му на реалния политически терен.

Не му върви на Румен Радев със символиките. Толкова много знаци вгради той в чипираната с примитивност българска политика, а толкова малко ефект произлезе от тях!

На 4 февруари се навърши точно година, откакто президентът свали доверието в правителството на Бойко Борисов. Символиката с датата е ясна – паралел с 1997 г.  Но, оказа се, нито една случка през 2020 г. не приближи и сантиметър съдбовните стари събития - нито управляващата партия узря да се свали сама, нито опозицията искаше чак толкова да я свали, чуждите посланици пък - съвсем. Народът също не бе настоятелен в недоволството си. Така и

 

вдигнатият през лятото юмрук се оказа емблема на нищото

 

Протестите бяха правдиви, но несериозни. 4 февруари бе пренасрочен за 4 април.

Трябва да се отбележи, че свалянето на доверието, независимо дали е на 4 февруари или 8 март, само по себе си също е символичен акт. При Желю Желев обаче бързо се превърна в реален – “Боянските ливади” свалиха правителството на Филип Димитров. И при Росен Плевнелиев имаше ефект – година след старта на драмата „Делян Пеевски шеф на ДАНС” по улиците протестираха хора, което доведе до саморазтурване на кабинета след месец. Радев сътвори най-безобидното сваляне на доверието.

Преди няколко дни, на 1 февруари, той и заместничката му Илияна Йотова обявиха кандидатурата си за втори мандат. Направиха го фамозно – издигайки се сами 2 месеца преди парламентарния вот и 9 месеца преди президентския; със заявка да построят „Нова България”. „Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи”, рекоха двамата. По-голяма символика, здраве му кажи – който е за морал, срещу корупцията, враг на статуквото... - да се заяви зад тях; другите остават на отсрещния бряг. И първа под знамето за чиста  и свята република изприпка гласувалата за Делян Пеевски и

 

назначена от ГЕРБ за омбудсман Мая Манолова

 

Но има и добра новина – Цветан Цветанов, припознат от Радев при изборните консултации като борец за честни избори, все още не е дотърчал.

И друг един символ се постара да извае Радев на 1 февруари – че може да се еманципира от издигналата го преди 5 години БСП, като успоредно тя го подкрепи без проблем. Но лидерът на БСП Корнелия Нинова „нареди” президента типично по женски – два дни мълча, а на третия каза, че много му се радва, обаче за подкрепа ще мисли друг път. Всъщност Нинова сътвори най-голямата символика. Тя съобщи, че е  щастлива от кандидатурата, защото така били пресечени „внушенията” за нова партия на Радев. Зер той бе тръгнал да я прави! Нинова наистина е по-добра в тия игри. Няколко дни по-рано новият й довереник Калоян Методиев (ексшеф на канцеларията на Радев) каза публично, че „вече не генерали, а юристи и финансисти са нужни на страната” –

 

долу генералите по „Дондуков”!

 

Отделно от това близки до нея медии вадят от нафталина лица, които стрелят по Радев „спонтанно възмутени”. Развръзката с БСП очевидно вещае тежки месеци.

Като стана дума за Методиев, не може да се пренебрегне и друг факт. Преди петнадесетина години, малко след като престана да е седесар, той основа партия „Общество за нова България”. Румен-Радевата „Нова България” не просто е стотният „рестарт” на държавата, ами и прилича на наброска от забравен бележник на Методиев. Някаква по-свежа идея не му ли хрумна? А нещо концептуално?

Трябва съвсем сериозно да се каже, че всичките тези големи, малки и уж съвсем незначителни провали на президента хвърлят съмнение върху голямата тема – ще може ли той да стори нещо реално в борбата срещу ГЕРБ. Досега, въпреки искреността и смелостта му, резултатът е нула. Той не е виновен, че липсват обществените натрупвания, помогнали на негови предшественици. Но точно отсъствието им изисква изключително високи умения в стратегията, тактиката и комуникацията.

 

Нужен е интелект

 

До момента Радев и екипът му (с постоянно текучество) не ги показват. Пример дори е отчетът за четвъртата година от мандата, който той представи успоредно с кандидатурата си. В него се похвали с такива(!) успехи като предложение „за безплатно тестване на таргетирани групи” и обособяване на ковид болници – сякаш той е причина за безплатното тестване и сякаш специализираните болници ги има (не бяха създадени заради несъгласие на лекарите). Отчете още предложение за "Младежки многофункционален образователен център", „ангажимент към проблемите на общините за хармоничното развитие на регионите”... – все чутовни неща, тоест ниска топка.

На старта на есенната сесия на 2 септември, когато протестираше множество, от трибуната на Народното събрание президентът каза на депутатите: „Истинският парламент е отвън!”. Това си бе препратка към метеж. Тя остана незабелязана, а не бива – не защото Радев може да срути наистина държавата, а защото в качеството си на „лице на алтернативата”, още повече – държавен лидер, показа недопустимо ниво.