Quantcast
Ресор "ИскаПлаче" | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Ресор "ИскаПлаче"

Проблемът е, че между искането и моженето в политиката съществува известна разлика. Дали обаче Бойко Борисов вече я осъзнава?
4 202
 Илияна Кирилова
Мария Габриел няма претенции да разбира от нещо кой знае колко задълбочено. Но пък говори брюкселски, което я прави подходяща за еврочиновник.

"Останете си гладни, останете си безразсъдни", казваше Стив Джобс в речта си пред студентите, завършващи висше образование в Станфорд.

"Ще се научите да питате нещо, което е важно. А не измишльотините на някого. Благодаря", казва Бойко Борисов на журналистите, нахалстващи с въпроси за бъдещите творчески планове на Мария Габриел насред почетно рязане на лентички в Крумовград.

"Измишльотините на някого" е клюката в Politico, че България има амбиции да поеме управлението на ресор "Земеделие" в новата Европейска комисия.

Краткият августовски апокриф - придружен с още по-кратко резюме на досегашния професионален опит на Мария Габриел по фермерските въпроси (а именно пчеларството) - едва ли щеше да развълнува широките народни маси по света и у нас, ако не ставаше въпрос за политиката, която поглъща над 1/3 от бюджета на целия ЕС. Близо половината от евросубсидиите за България от 2007 г. досега са инвестирани в проекти за земеделие, а покрай тях - и за служебни "Бентлита" на арендаторите и къщи за тъщите на втория властови ешелон. Не случайно войната за контрол над ресурсите в Държавен фонд "Земеделие" е безмилостно жестока.

Проблемът е, че между искането и моженето в политиката съществува известна разлика. Само преди 10 лета първата надежда на ГЕРБ в ЕК Румяна Желева се целеше в ресор "Енергетика", преди да се окаже, че духом и телом не покрива конспекта по невинна дисциплина като "Хуманитарна помощ".

Затова въпросът за портфейла на Габриел

 

подейства като бод в оголен нерв

 

Вместо премиерът да се вслуша в изричната молба на "вътрешния" си глас Севделина Арнаудова ("Не, не, не. Не го коментирай това..."), той реши да реагира с тънка чувствителност.

Разбираемо е. Когато става дума за разпределение на постове в ЕК, Борисов има и още по-богат и незабравим опит в играта "От двата стола - на земята". Самата Мария Габриел влезе като първа резерва в комисията "Юнкер" на мястото на предсрочно напусналата Кристалина Георгиева, без да претендира за вицепрезидентското й място или за компетентност по въпросите на бюджета и администрацията на ЕС.

През юли 2019 г. идеята за повишаване на Габриел до поста на външен министър на ЕС беше отхвърлена като несъстоятелена още на ниво ЕНП, преди да бъде представена от Борисов като доброволен отказ по българска преценка с цел спечелването на "реален" ресор в ЕК. Добре, може и да не е чак толкова "реален" ("За какво ти е "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно, точно, за всички държави", по Борисов), но за сметка на това ще е "модерен". С една дума - същият.

Все пак в кошницата "Цифрово общество и икономика" България ще настоява да попадне и ресорът "Киберсигурност". Току-виж Мария Габриел осъществи дигиталната мечта на Еманюел Макрон - Европейската агенция за защита на демокрациите - в рамките на петилетката на Урсула фон дер Лайен.

Само си представете

 

как "Информационно обслужване" се превръща в горд щит срещу кибератаки

 

по време на изборите в 27-те страни членки. Представете си как обитателите на ведомствената сграда "Берлемон" на ЕК се потят над тестове за боравене с коварни информационни технологии като Word, Excel и MS Paint. Представете си как български форумен модератор поддържа хигиената в социалните мрежи на ЕС, за да елиминира заразата от омраза и фалшиви новини. Представете си как началството в Брюксел взема тежкото, но добре обмислено решение да не прекъсва платената си отпуска при следващото "ИскаПлаче". Представете си как хакнати от терористи градински пръскачки мокрят последните цигари на Андрей Слабаков, притихнал свъсен до служебния вход на омразния му ЕП в Страсбург.

 

Представете си как ‎€-гишето не работи с клиенти

 

Представете си как апетитът идва с яденето - отново според Politico, ЕК се готви да задели 100 млрд. евро във "Фонд за шампиони", който да подпомага IT компании от ЕС в конкуренцията им срещу Китай и САЩ.

Тогава предвиждаме такъв живот, че само си викаме "Дано". Дано не се разчуе в Кремъл, дано Джак Ма не се задави от смях при прегледа на европейския печат. Дано ЕС се вразуми и ни подари пустото земеделие.

Оставаме си гладни. Но не защото вечно се стремим към най-доброто, а защото гроздето е кисело. Оставаме си безразсъдни. Но не защото винаги надскачаме всички общоприети очаквания, а защото май толкова си можем.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини

22.01.2021

Обновена

4338 157
ЕК включи руски социални мрежи в списъка за фалшиви новини и пиратство

16.12.2020

1853 31
ВСС обяви критиките на ЕК за посегателство срещу съдебната власт

15.12.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7724 17

Коментари

JollyRoger's

Питай кумицата Му Арнаутова, тя знае, а Неговите цитати от "препечатката" ги щудирай за добиване на мъдрост. 

JollyRoger's

Реалистични ресори за Мара са "Космос и защита на лезбонафтките" и "Балет и опазване традициите на кючека". Кумицата Му Арнаутова знае това...

Хумангоид

Добре бе, никой ли не съзря подсъзнателните импулси на Бацевия мозък, когато каза: "За какво ми е земеделието? Те там парите са разпределени. Знае се кой какво ще вземе. Какво да го правя това земеделие"?

Интервал

Не са подсъзнателни :) Даже не очаквах, че е в състояние да изцепи нещо подобно, но с това пасивно население, явно съвсем се е самозабравил.

маргаритка2

Ми казва си човека.. Гледа напреТ!

 

Но пък ако погледне назад би било хубаво да имаме такъв комисар, да скрие золумите.. Особено миналогодишните, вече доказано им нямаше нищо на животните..

 

Сега, годината на свинята, също гъмжи от селскостопански мистерии... от рода на "ролята на вносните фуражи в разпространението на чумата в затворени свинекомплекси" - дисертабилна тема.

 

ejko

Ми не мой се крАдне от този фонд земеделие явно вече...за какво му е?!

Mrx

поредното бездарно  писание.Препечатките от  този сайт са гаранция з а некадърност.

 

Айде бе ти ще кажеш. Статията си е много, ама много хубава. 

Абе тази Марийка и тя ли е с IT карта? Какво образование има? Да сложат Слабаков за киберсигурност. Той ще опуши електрониката. Никаква фейк новина не може да мине. 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш