Медия без
политическа реклама

"Приятелят Орбан" ще запали чергата на Борисов

Спирането на еврофондовете ще бъде най-болезненият заместител на беззъбия контролен механизъм в Брюксел

Карикатура: Христо Комарницки

България ще въздиша по стария Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), който дразнеше премиера Бойко Борисов с ежегодните си доклади за корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Той се оплакваше, че не е справедливо само България и Румъния да бъдат наблюдавани, и за да се отърве от унижението в Брюксел, настояваше да бъде въведен общ контролен механизъм за всички държави, в който да не личи чак толкова българското присъствие.

Но както се казва, "Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне!" Дебат за нарушаването на върховенството на закона в Унгария и Полша, последван от разпалена дискусия за злоупотребата с еврофондове от чешкия премиер Андрей Бабиш, доведе до резолюция на Европарламента, която призовава Еврокомисията и Съвета на ЕС да започнат работа над нов контролен механизъм за всички държави. Новото в него ще бъде не просто включването под наблюдение и на другите в ЕС, а

 

въвеждането на най-болезнената наказателна мярка

 

- бъркането в джоба чрез спиране на еврофондовете. Повечето евродепутати се убедиха, че съществуващата вразумителна процедура по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, която по принцип съдържа заплаха от замразяване на правото на глас, не вразумява никого, защото Унгария и Полша продължават да се държат предизвикателно и да пренебрегват базови принципи на демокрацията - независимостта на съдебната власт, свободата на медиите и автономията на университетите. Виктор Орбан в Унгария и неговите колеги в Полша се оказаха с доста дебела кожа за жилото на ЕС.

След три изслушвания в Полша и две в Унгария Европарламентът стигна до извода, че положението в двете държави не само не се е подобрило, но "се е влошило след задействането на член 7 от ДЕС". Резолюцията констатира "неефективно използване от страна на Съвета на ЕС на чл. 7". Какво съвпадение! Прилаганият към България и Румъния механизъм за контрол също загуби смисъл поради неефективност.


С какво ни засягат мерките срещу Унгария, Полша и евентуално Чехия?
 

В резолюцията пише, че "всеки очевиден риск от тежко нарушение от страна на държава членка на ценностите на ЕС се отнася не само до отделната държава, в която се проявява рискът, но оказва въздействие и върху останалите държави". В европейските институции вече се е натрупала достатъчна политическа воля, за изработването на финансов наказателен инструмент. Нищо чудно точно той да замени беззъбия МСП, за който тогава ще ни домъчнее. На евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО, коалиционния партньор на ГЕРБ, му причерня и изригна в Европарламента: "Ето това е тотилатаризъм (...), ето това е новият либерален ляв болшевизъм“. Не пропусна и "джендър пропагандата".

Още по темата