Медия без
политическа реклама

Предизборният парламент идва със скандали и гняв

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици

17 Апр. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
И служебният кабинет на Главчев, който де факто е партиен, се нуждае депутатите да му дърпат каишката от време на време.

Едва ли остана някой у нас, на когото да не са му омръзнали изстъпленията на депутатите. За отвратените от политиката обаче няма пощада – парламентът няма да се разпуска за предстоящите предсрочни избори на 9 юни. Това оставя широко поле за действие на партийните клоуни, манипулатори и популисти преди да отворят врати избирателните секции.

Ако действаше старата Конституция, досега Народното събрание щеше да бъде разтурено. В края на 2023 г. обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС прокараха нови текстове в основния закон, според които пълномощията на парламента се прекратяват, когато новоизбраните депутати положат клетва. Иначе казано, сегашните парламентаристи ще продължат да бъдат такива, докато не се закълнат избраните на 9 юни техни наследници. Така на практика Народното събрание се превърна в постоянно действащ орган.

Причината за промяната носи конкретно име – Румен Радев. През последните няколко години президентът неведнъж управляваше страната за дълги периоди от време чрез своите служебни правителства. По старата Конституция държавният глава разпускаше Народното събрание, назначаваше своето правителство и най-късно до два месеца се провеждаха избори за следващия парламент. Така се получаваше един период, в който старият парламент вече го нямаше, а новият още не беше роден. А назначените от Радев служебни министри можеха да действат без опеката на Народното събрание.

 

От тази гледна точка, идеята парламентът да работи без прекъсване e добра.

 

По новата схема обаче държавният глава само подбира служебния премиер от списък с висши държавни служители, които пряко или косвено са били определени от парламента. Всъщност, най-вече от ГЕРБ, както се оказа, което болезнено пролича от определянето на герберския кадър Димитър Главчев за премиер, който подрежда министрите по нареждане на Бойко Борисов. Така излиза, че вече няма възможност президентът да създава правителство по свое усмотрение – а това означава, че е отпаднало основното политическо съображение за постоянно действащия парламент. И все пак новото служебно правителство също ще се нуждае депутатите да му дърпат каишката от време на време – особено с един де факто партиен премиер като Главчев. Доколко ще го правят, това е друг въпрос.

Тук стигаме до същинския проблем. Парламентът е централното средище на политическия живот, към който е насочено вниманието на цялата страна. Това автоматично го прави най-голямата и

 

ефективна платформа за предизборна кампания.

 

И сега тази платформа е отворена за постоянно. А политиците най-широко се възползват и злоупотребяват с това положение.

Паметна ще остане нощта на 3-4 април, когато депутатите създадоха поред три анкетни комисии, за да се разправят помежду си. Първата разследва газопровода "Балкански поток" по искане на ПП-ДБ – така десните искаха да си върнат за атаките, на които герберите подложиха бившия им финансов министър Асен Василев; втората се занимава с дерогацията (освобождаването от спазването на санкциите), с която до миналата година се ползваше руската петролна компания "Лукойл" - с това хората на Бойко Борисов си отмъстиха за комисията за "Балкански поток"; третата подхвана аферата около агенция "Митници" - това пък беше удар за ПП-ДБ от мразещите ги депутати на Слави Трифонов. Всичките бяха създадени за срок от 1 месец – почти колкото остава до официалния старт на предизборната кампания на 10 май.

Е, сериозно ли някой очаква, че тези комисии съществуват за друго, освен като средство политиците да се замерят едни други с кал? За година живот парламентът е създал цели 10 анкетни комисии! И нито една досега не е произвела нещо, с което да докаже полезността си. Това е така, защото

 

тези комисии не се създават, за да носят полза –

 

те са просто платформа, чрез която политиците да използват медиите с техните живи излъчвания и извънредни новинарски емисии, за да изстрелват в публичното пространство залпове от политически компромати. Няма нищо чудно, че се нароиха толкова точно преди изборите.

И другото нещо, за което сега се ползва парламентът е директно да разпределя подкупи на избирателите. ГЕРБ-СДС и ДПС се възползваха от наближаващия Великден, за да предложат по 75 лева добавки за най-бедните пенсионери. За първи път това се направи с промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, според които нужните милиони трябва да дойдат от вътрешни размествания в бюджета на НОИ, за да не се търси съгласието на финансовия министър (към онзи момент това беше Асен Василев от ПП-ДБ). И тогава започна наддаването - „Възраждане“ се включи с искане за 100 лв. добавка за всички пенсионери, а БСП по 100 лв. за най-бедните и по 50 лв. за останалите. Накрая целият парламент, без ПП-ДБ, одобри да се дадат по 100 лв. на хората с пенсии до линията на бедност.

 

Парите са нищо на фона на мизерията на хората

 

в третата възраст у нас – колкото да се почерпят за празника. За политиците обаче залогът е голям – кой ще спечели пенсионерския вот. А тези гласове могат да се окажат доста важни при ниската избирателна активност. А междувременно остават повече от три седмици до началото на предизборната кампания – колко ли още пари могат да раздадат депутатите за това време, за да си купят благоволението на избирателите (и току-виж да продънят държавния бюджет)?

Компромати и подкупи – ето това произвежда Народното събрание, когато му се позволява да действа свободно толкова близо до изборите. Една добра идея – да се осигури непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт, беше тотално опорочена от лоши политици. ГЕРБ и ДПС, между другото, предложиха депутатите да не заседават по време на предизборната кампания. Половинчата мярка – парламентът показа, че е способен да натвори всякакви поразии в месеца преди кампанията. Направо трябва да се пуснат във ваканция 2 месеца преди вота. По-добре ще бъде за държавата и по-леко за нервите ни избирателите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?