Медия без
политическа реклама

Подготовка за "Деня Х" в Германия е осуетена. Засега!

Полицаи, военни от запаса и специалисти съставят списъци с врагове и купуват чували за телата им

Планът звучи стряскащо. Групата ще похищава политическите си врагове и онези, които защитават мигранти и бежанци, ще ги вкарва в камиони и ще ги кара до секретни локации. След това ще ги убият. Един от членовете на групата вече е купил 30 чувала, в които да приберат телата. Разследващите казват, че списъкът включва още чували и негасена вар, която се използва за разлагане на органичен материал.

На пръв поглед замесените в плана приличат на хора с добра репутация. Един от тях е адвокат и местен политик, но таи особена ненавист към мигрантите. Двама са военни от запаса. Други двама са полицаи, включително Марко Грос, полицейски снайперист и бивш парашутист, който играе ролята на техен неофициален лидер. Групата тръгва от национална чат мрежа за военни и хора с крайнодесни възгледи, създадена от член на германските елитни специални части (KSK). Под ръководството на Грос те сформират отделна група. Членовете й включват доктор, инженер, декоратор, собственик на фитнес и дори местен рибар. Те се наричат "Северен кръст" (Nordkreuz).

"Между нас да си остане, бяхме колкото едно село", спомня си Грос, един от малкото членове на "Северен кръст", който в поредица от интервюта се съгласи да ми разкаже как групата се е събрала и започнала да прави планове. Те отричат да са обмисляли да убиват когото и да е. Следователи и прокурори обаче, както и свидетелските показания на един от членовете, показват, че са се готвили за далеч по-мрачно развитие на нещата. 

Германия със закъснение започна да се занимава с крайнодесните мрежи, за които сега официалните власти казват, че са много по-мащабни, отколкото се е смятало. Обхватът на крайнодесните екстремисти във въоръжените сили е особено тревожен в страна, която е работила усърдно за прочистване от нацисткото си минало и ужасите на Холокоста. През юли правителството разформирова цяла група екстремисти в специалните части на страната. Но случаят "Северен кръст", който наскоро бе представени пред съда, въпреки че беше разкрит преди повече от три години, показва, че проблемът не е нито нов, нито се ограничава само до елитните специални части или армията. Крайнодесният екстремизъм е проникнал дълбоко в германското общество в годините, през които

 

управляващите подценяваха заплахата

 

или не искаха да допуснат за съществуването й, казват длъжностни лица и законодатели. Сега те са се заели да го изкоренят.

Една от идеите на екстремистите изглежда толкова фантастична, че дълго време властите и разследващите не я възприемат сериозно, дори когато тя предизвиква широк отзук в крайнодесните кръгове. Неонацистите и други екстремистки групи я наричат "Деня Х" - митичният момент, когато социалният строй на Германия ще се срине, а крайнодесните екстремисти трябва да спасят както себе си, така и нацията. Към днешна дата очакващите пристигането на "Деня Х" са сериозни хора със сериозни амбиции и умения.

Германските власти смятат, че "Денят Х" е претекст за вътрешен тероризъм от крайнодесните или дори за саботаж на правителството.
"Тревожа се, че това, което виждаме, е само върхът на айсберга", казва Дирк Фридрисцик, законодател от северноизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, където е основана крайнодясната група "Северен кръст". "Но не е само  KSK. Има мрежи навсякъде. В армията, в полицията, сред резервистите". 

 

"Северен кръст" е само една от групите, които се подготвят за "Деня Х".

 

През 2016 г. вътрешната разузнавателна служба се натъква на следа и започва разследване през лятото на 2017 г. Отнема им обаче години преди мрежата или по-скоро малка част от нея да бъде изправена пред съда. Засега само Грос е с обвинения - за нелегално притежание на оръжия, но не и за нещо по-сериозно. В края на миналата година Грос получи 21-месечна условна присъда, която е толкова лека, че тази година държавните прокурори я обжалваха, вкарвайки случая в нов кръг от изслушвания.

От 30 члена на "Северен кръст" само един адвокат и един полицай са понастоящем разследвани по подозрение в заговор за тероризъм. Резултаттите са типични за отношението на властите към крайнодесните екстремисти, казват експерти.

 

Предявените обвинения често са твърде леки за сложните заговори,

 

които би трябвало да възпрат и накажат. Почти винаги се фокусират върху отделни личности, а не върху самите мрежи. Но пречките пред по-агресивното преследване на подобни дела сочат още един проблем, който кара германските власти да се тревожат: проникване в самите институции, като например сред полицаите. През юли шеф на полицията в западната провинция подаде оставка, след като стана ясно, че от служебните компютри е била взимана конфиденциална информация, която неонацистите са използвали, за да отправят смъртни заплахи. Именно в Хесен миналото лято известен неонацист уби местен политик. Това накара германците да прозрат сериозността на крайнодесния тероризъм. 

Някои от членовете на "Северен кръст" приемат задачата си сериозно и съставят списък с политическите си врагове. Хейко Бьорингер, местен политик от региона, в който е базирана групата, е бил заплашван от членовете й. "Мислех, че тези хора са безобидни луди, които са гледали твърде много страшни филми. Наложи се да си променя мнението", казва Бьорингер. 

Адвокат Дирк Фридрисцик се опитва от години да насочи публичното внимание върху нарастващата опасност от крайнодесните, но неговият глас е глас в пустиня. "Движението е разпростряло мрежата си на много места", казва той. "Всички приказки за "Деня Х" могат да изглеждат като фантасмагории, но ако се загледате по-отблизо, ще забележите колко бързо се превърнаха в сериозни планове и заговори".

Стрелбището в Гюстров, малък град в североизточната част на Германия, се намира в края на дълга и прашна пътека, обезопасено с тежка порта. Мястото е заобиколено с бодлива тел. Вятърът развява немското знаме. "Тук започна всичко", ми каза Аксел Мол, местен декоратор с лиценз за ловджия и шкаф, пълен с оръжия.

Грос е бил редовен посетител на полигона. Той е бил парашутист и разузнавач преди неговият батальон да премине към немските елитни специални части (KSK). Той никога не отива в KSK, но познава хора, които са. Друг редовен посетител е Франк Тийл, шампион в състезания по стрелба и инструктор по тактическа стрелба за полицейски и военни части в Германия.

През есента на 2015 г. стотици хиляди мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан пристигат в Германия, а хората започват да се страхуват. В техните очи Германия е на прага на потенциална инвазия от терористи, срив на социалната система, дори бунт, а правителството приветства мигрантите. "Притеснявахме се", казва Грос в един от разговорите ни.

В края на 2015 г., докато провежда семинар по стрелба за KSK в южната част на Германия, Тийл научава за

 

криптирана чат мрежа в цялата страна,

 

където се споделя информация за ситуацията със сигурността в Германия и как страната да се подготви за криза. Чатът е ръководен от военен на име Андре Шмит. Но всички го наричат Ханибал.

Скоро около 30 души, много от които редовни посетители на стрелбището в Гюстров, се присъединяват към мрежата на Шмит. Не след дълго Грос решава да създаде паралелна група, за да могат членовете да общуват и да се срещат на местно ниво, тъй като живеят в градове и села в региона, споделят крайнодесни виждания и се смятат за загрижени граждани.

До януари 2016 г. тази мрежа става "Северен кръст".

 

"Има два критерия за присъединяване: правилните умения и правилното отношение",

 

казва Мол. Грос и още един полицай в групата са членове на тогава набиращата популярност крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", която сега е третата най-голяма сила в парламента.

"Северен кръст" се събира на всеки две седмици в помещение над фитнеса, собственост на един от членовете или в офиса на Мол. Понякога организират барбекюта, друг път канят гости-лектори. Веднъж пенсиониран военен офицер им говорил за управление на кризисни ситуации. Канили са и член на райхсбюргерите, които отхвърлят сегашното устройство на страната. С времето "Северен кръст" се превръща в братство, което споделя една амбиция - да се подготви за "Деня Х". Членовете на групата започват да си набавят достатъчно провизии, с които да оцелеят стотина дни - храна, бензин, тоалетни принадлежности, уоки токита, лекарства и патрони. Грос събира по 600 евро от всеки член на групата, за да плати. В момента той притежава повече 55 хиляди патрона. 

Групата е намерила и "подслон", където членовете

 

ще се настанят със семействата си, когато настъпи "Денят Х".

 

Мястото се намира в бивш курорт от комунистическо време, разположен навътре в гората. Мол казва, че мястото е идеално, защото разполага с поток с питейна вода, малко езеро, в което да се къпят и да перат, гора с достатъчно дървен материал за строежи, дивеч за ловуване и дори стара септична яма. Питам дали това не е малко прекаленоо. Мол се смее на моята "западна наивност".  Регионът, в който живеят членовете на "Северен кръст", се намира между бившата Желязна завеса и полската граница. Членовете са израснали в бившата Източна Германия. "По времето на комунизма всичко беше оскъдно", казва Мол. "Човек трябваше да използва креативност, за да си набавя неща чрез определени канали. Нямаше как да разчитаме на супермаркетите. Така че може да се каже, че сме свикнали да се запасяваме", казва той  и допълва, че вече са били свидетели на това как една система пропада. "Научаваш се да четеш между редовете, което си е предимство".

През 2016 година, когато още стотици хиляди мигранти пристигнаха в Германия, а Европа преживя поредица терористични атаки, планирането на "Деня Х" придобива по-сериозни измерения. Грос заедно с още членове на "Северен кръст" пътува през есента на изложение за оръжия в Нюрнберг, за да се срещне лично с военния от специалните части и създател на националната чат мрежа Шмит.

Два сборни пункта са определени за мига, в който настъпи "Денят Х". Две напълно функциониращи операционни зали са построени като импровизирани полеви болници в мазе и мобилен дом. "Сценарият казваше, че ще се случи нещо лошо“, казва Грос. "Запитахме се за какво искаме да се подготвим? И решихме, че ако ще правим нещо, то трябва да се стигне до края".

Въпросът, който сега разглеждат разследващите, е

 

какво означава "да се стигне до края“.

 

Грос настоява, че групата се подготвя само за деня, в който социалният ред ще рухне, за "Деня X". Той каза, че никога не са планирали убийства и не са възнамерявали да причинят вреда никому. Но един член на групата представя по-зловеща версия. "Хората трябва да бъдат събрани на едно място и убити“, казва Хорст Шелски пред разследващите през 2017 г., според стенограма от изявлението му, предоставена на The New York Times.

Шелски е офицер от военновъздушните сили, а историята, която разказа, беше опровергана от "Северен кръст". Тя се фокусира върху среща, която се е състояла в края на 2016 г. на спирка за камиони на магистрала в Штернберг, малък град на около 40 минути западно от стрелбището, което мъжете посещавали. На кафе павилион, превърнало се в клетка на "Северен кръст", Грос се срещна с неколцина други мъже. Сред тях са и двама мъже, които сега са разследвани по подозрения в заговор за тероризъм. Според германското законодателство имената им не могат да бъдат изцяло разкрити. Единият е Хайк Дж., който също като Грос е полицай. Вторият е адвокатът и местен политик Ян Хенрик Х. И двамата отказаха да разговарят с мен. Ян Хенрик Х. е описван от останалите като изключително ревностен последовател, който силно ненавижда враговете си. За рождените си дни той провеждал състезания по стрелба сред поле зад къщата си в Росток, град на северното крайбрежие на Германия. Победителят получавал трофей, наречен на името на Мехмет Тургут, турски продавач, убит в Росток през 2004 г. от крайнодясната терористична групировка Националсоциалистическо подземие.

Шелски казва на полицията, че Ян Хенрик Х. държи в гаража си дебела папка с имената, адресите и снимките на местни политици и активисти, които той смята за политически врагове. Някои са се опитали да помогнат на бежанците, търсейки недвижими имоти, които да се превърнат в приюти. Голяма част от досието идва от публично достъпни източници. Но има и ръкописни бележки с информация, получена от полицейски компютър. "Докато пиехме кафе на спирката за камиони, Ян Хенрик Х. насочи разговора към "хората в досието“, които според него

 

са "вредни“ за държавата и трябва да бъдат "премахнати“,

 

разказва Шелски на полицията. Ян Хенрик Х. иска съвет как  да се транспортират пленниците, след като се заловят. Той пита Шелски, майор от запаса, как могат да ги прекарат през всички контролно-пропускателни пунктове, които могат да бъдат създадени по време на размирици. Шелски казва на полицията, че след тази среща се е дистанцирал от групата. По това време разузнавателната служба вече ги наблюдава.

Около осем месеца след срещата на спирката за камиони властите осъществява първата от поредица акции в домовете на няколко души от "Северен кръст". В следващите две години разследващите откриват оръжия, боеприпаси, списъци с врагове и списък с поръчки за "Деня X", който включва чували за телата и негасена вар. Питам Грос за чувалите. Отвръща ми, че те са "многофункционални“ и могат да се използват като евтини водоустойчиви покривала за спални чували или за транспортиране на едри предмети. 

Разкритието, че групата е идентифицирала политически врагове, разтърсва местния политик Бьорингер. През 2015 г. двама полицаи идват да скицират къщата му, след като получава смъртни заплахи. "Искаме да знаем откъде се влиза и къде спите, за да можем да ви защитим“, казват му те. Той твърди, че не е бил много притеснен. Но през юни 2018 г. е извикан в полицейското управление. Наскоро са извършени проверки в домовете на двама членове на "Северен кръст", един от които е полицай със седалище в родния му град: Хайк Дж., който е присъствал на срещата на спирката за камиони. "Показаха ми ръчно направената скица на дома ми. Попитаха дали скицата ми е позната. Това беше същата скица, направена от онези полицаи. Хората, които казаха, че искат да ме защитят, са дали скицата на хората, които искаха да ми навредят. Те не просто искат да преживеят "Деня X",

 

те искат да убият враговете си",

 

казва Бьорингер.

Първата ми среща с  Грос в село Банцков, което е на около час път с кола от стрелбището, завърши с двучасов разговор.

При втората ни среща заваля дъжд и той ме покани в своята ферма на улица "Освобождение", наречена така в чест на освобождението на страната от нацисткия режим. В коридора бяха изложени старите му военни значки и униформа. Голяма карта на Германия от 1937 г. доминира върху стената. Изображенията на оръжия са навсякъде - на магнити за хладилник, върху чаши, върху календари. Това е същият дом, в който полицията нахлу през август 2017 г. и намери над две дузини оръжия и 23 800 патрона, някои от които откраднати от полицейски и военни запаси. Поредната полицейска акция през юни 2019 г. разкри още 31 500 патрона и автомат Uzi. Този път Грос беше арестуван. На прокурорите в съда са им били необходими почти 45 минути, за да прочетат списъка с патроните, оръжията, експлозивите и ножовете, които са намерили. Грос обаче е обвинен само за незаконно притежание на оръжие. В продължаващото разследване във връзка с терористична дойност той е свидетел, а не заподозрян.

"Поразително е. Някой, който съхранява толкова много боеприпаси вкъщи, застъпва се за крайнодесните тенденции и също прави екстремистки коментари в чатове, не е безобиден човек, който иска да преживее "Деня Х". Грос има ключова роля“, каза Лоренц Кафиер, вътрешният министър на провинцията. Прокурорите са проследили незаконните боеприпаси в дома на Грос до дузина полицейски и военни складове в цялата страна, посочвайки възможни сътрудници.

"Не знаем как са стигнали оттам до него“, казва прокурор Клаудия Ланге. Трима други полицаи са разследвани по подозрение, че са помогнали на Грос. По  време на процеса Грос каза, че не помни как е взел боеприпасите. Когато го срещнах, той се придържаше към тази теза. Но иначе не се срамува да споделя възгледите си. "Канцлерът Ангела Меркел трябва да е на подсъдимата скамейка", каза той. Мултикултурните градове в Западна Германия са "халифатът“. Най-добрият начин да се избегне пълзящата миграция е да се преместим в провинцията на Източна Германия, "където хората все още се наричат Шмид, Шнайдер и Мюлер“. Копие на Compact, видно крайнодясно списание, с лицето на президента Тръмп на корицата, лежи на един рафт. Избрани речи на президента са преведени на немски в изданието. "Харесвам Тръмп“, каза  Грос.

Още през 2009 г. някои полицаи изразяват загриженост относно крайнодесните възгледи на Грос, отбелязвайки, че той е донесъл книги за нацистите на работа. Но никой не се намесва и той дори е очаквал повишение. "Крайнодесните не са опасни. Не познавам нито един неонацист", казва той.

"Военните и полицаите са разочаровани“, сподели ми той третия път, когато се срещнахме, оплаквайки се от мигрантите, престъпността и основните медии в страната. Той оприличава отразяването на епидемията от коронавирус с цензурираната държавна телевизия по време на комунизма. Казва, че има абонамент в YouTube за RT, руския държавен канал, и други алтернативни медии. В тази паралелна вселена на дезинформацията той научава, че

 

правителството тайно вкарва бежанци след полунощ.

 

Че коронавирусът е трик за лишаване на гражданите от правата им. Че г-жа Меркел работи за това, което той нарича "дълбока държава“.
"Дълбоката държава е глобална. Това е големият капитал, големите банки, Бил Гейтс," казва Грос.
Той очаква "Денят Х" да настъпи рано или късно. Безредици, свързани с икономически срив. Или спиране на тока, защото германското правителство затваря заводите за въглища.

Членовете на "Северен кръст" никога не разкриха местоположението на неизползваното курортно селище, което ще им осигури безопасност. "Мястото все още е активно. Мрежата е все още там", казва Грос, който в разгара на подготовката за "Деня Х" се похвалил на член на групата, че неговата мрежа се състои от 2000 съмишленици в Германия и извън.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата