facebook
twitter

Наблюдател

По морето кокаин плава, или голямото нашабляне

Борисов така се увлече да хвали службите, които случайно откриха дрогата, че дори ги оневини за участие в наркотрафик
1836
БГНЕС
Повече от месец МВР тичат по плажовете, за да обират пакети с кокаин. Откъде е дошъл, не казват или не знаят.

От началото на април пакети с дрога заливат северното българско крайбрежие. МВР събира сакове с кокаин, които вълните изхвърлиха до Шабла, "Слънчев ден" и Калиакра. Намереното до момента е 217 килограма за десетки милиони. Но все още не е изплувал големият губещ. Публиката се забавлява с ексцентричните находки. Казват, че в Шабленско в момента най-кът били лодките. Имало внезапен взрив на желаещи да ловят риба. 

Разследването на канала за големи пратки дрога тече от края на март в Румъния. До град Сулина в делтата на р. Дунав полицията откри преобърната моторна лодка, натоварена с близо тон кокаин. Според румънската дирекция за борба с организираната престъпност стойността му на пазара на дребно може да достигне 300 млн. евро. Те предполагат, че наркотикът произхожда от Южна Америка, трафикира се по море до Румъния, където преминава само транзитно. Толкова стока с изключително висока чистота, за да бъде разделена на малки дози, има за цел да задоволи голям дял от наркопазара в Европа.  По плажовете в района на Констанца изплаваха близо 150 кг пакети със същия кокаин. Никой няма да рискува да загуби толкова пари без гаранции, че пратката ще стигне където трябва. Теглото на наркотика предполага, че каналът е разработен и носи печалби от стотици милиони годишно. Или това е най-злощастният му тест.

 

И в двата случая провалилите се ще бъдат наказани. Надали от закона

 

По всичко личи, че службите ни са в неизвестност за пътя на дрогата покрай България. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че работят по следата от 5 април, когато кокаинът бе открит на румънското крайбрежие. Било засилено наблюдението в района на Шабла и така полицията случайно се натъкнала на 170 кг от стоката с 90% чистота. Бяха намерени още 25 кг от същата пратка малко по на юг на плажа до курорта "Слънчев ден". "Много интересни разфасовки – кодирани, описани", изтъкна Маринов, без да прави повече "разкрития".

Находката даде повод на премиера Бойко Борисов, разклатен от "Апартаментгейт", да се похвали с успехи в борбата с наркотрафика. Покрай неговия автохвалебствен монолог

 

социалните мрежи родиха идиома нашаблям се 

 

Хвалбите на Борисов трудно резонират с действителността. Преди дни бяха открити още 17 кг от белия прах, отново случайно забелязани при обход на катер на Гранична полиция край нос Калиакра. Разследващите още нямат представа за първоизточника на наркотиците. Борисов изтъкна, че "службите се разработиха много", което повдига въпроса защо не са работили досега. Гузен негонен бяга, той дори започна да се оправдава, че службите не участвали в схемите с наркотици, каквито обвинения имало от "опонентите". "Същите хора за две години рекордни количества наркотик са задържали !".

Няма нужда Борисов да ни уверява в почтеността на силовите структури. Когато става дума за наркотрафик, и малките деца знаят, че подобен трансконтинентален канал за дрога не може да функционира без нужните протекции. Килограмите с кокаин бяха заловени случайно, а не заради добрата работа на властите. 

За да убеди обществото колко добре държавата пресича опитите на трафикантите, Борисов припомни за тона марихуана, който беше заловен на граничния пункт "Калотина" в началото на април. "Успехът" обаче беше белязан от сериозен гаф на митничарите, който позволи шофьорът на тира, превозвал канабиса, да избяга. Граничната полиция била заблудена от камион близнак, ползван за прикритие. Преди да мине през рентгена, пълният тир разменил регистрационния си номер с празния и така незабелязано успял да се измъкне. Докато униформените се усетят, трафикантът зарязал камиона и отпрашил, като и до днес се издирва.

В Сърбия успешно заловиха българин за трафик на близо 22 кг хероин

Седмица по-късно на пункт "Капитан Андреево" служители на Агенция "Митници" откриха 288 кг от същия наркотик, скрити в тайници на камион с иранска регистрация. Можем да предположим, че има връзка между двата случая и стотиците килограми хероин са задържани благодарение на сътрудничеството ни с партньорските служби. Стоката трябвало да стигне до склад на българска фирма край Пловдив, за която е установено, че през последните 4 години не е получавала други пратки от чужбина. Собствениците изненадващо напуснали страната в посока Турция в деня, в който камионът е влязъл през границата, и все още се издирват.

Да не бъдем оптимисти

Българските власти са доказали, че нямат волята да намират това, което търсят, особено когато става дума за мастити наркотрафиканти. Известният беглец от закона Евелин Банев-Брендо, който получи ефективни присъди в Румъния и Италия за контрабанда на дрога, беше съден повече от 9 години в България. Според държавното обвинение близки до Брендо са отговаряли за трафика на кокаин именно от Южна Америка (бел. ред. - какъвто е произходът на открития наркотик по черноморските плажове), заради което получи окончателно у нас 6 години зад решетките. Също като сръбския шофьор на тира с марихуаната, също като предполагаемите получатели на хероина, Банев все още се издирва.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гранична полиция предупреди за интензивен трафик към Гърция

15.06.2019

198 2
Спецпрокуратурата претърси офиси на Иво Прокопиев
Спецпрокуратурата провежда акция в офис на бизнесмена Иво Прокопиев

12.06.2019

2273 8

Коментари

овцеговедо

я рупам доматето со колците, ама сакам да питувам-Абре полицаето оти сте ги упустили бре???? Веке и рушвет ли не мойте да вземувате као люде БРЕ????

Влез или се регистрирай за да коментираш

×