facebook
twitter

Наблюдател

Пеевски и на Марс да живее, пак може да е кандидат-евродепутат

Казусът с еврокандидатурата на депутата от ДПС разкри за пореден път неадекватността на изборните правила в България
4177
Снимка: Архив
Пеевски необезпокояван може да поеме към Европейския парламент, ако реши.

Законите у нас са такива, че понякога буквално докарват до ступор гражданите със своята тъпота. На моменти човек направо се чуди какво е минавало през главите на законотворците, когато са умували върху тези правила, и дали тези хора въобще притежават здрав разум и нормална човешка логика.

Абсурдната история, развила се около депутата от ДПС Делян Пеевски и неговото участие в европейските избори, е показателна в това отношение. Пеевски се появява на работното си място по-рядко, отколкото навремето това правеше върховният бос на движението Ахмед Доган. Такъв „отговорен” към своите депутатски задължения човек избра ДПС, за да го прати в Европейския парламент. Подадоха му документите, Централната избирателна комисия (ЦИК) ги одобри. И тогава неколцина граждани се присетиха да попитат: Ама този човек, когото не сме виждали на живо от месеци, живее ли въобще в България? Ами в Европа? Ако не, тогава откъде-накъде се е запътил за Европейския парламент?

И се разигра случка, която би била комична, ако не беше трагична. Първо, защото Пеевски

 

не е редови български политик

 

Името му изниква навсякъде - медии, съдебна власт, бизнес. Стане ли въпрос за него, всички - чиновници, магистрати, явни и неявни политически партньори, предпочитат да мълчат и да се правят на разсеяни. Второ, защото изведнъж се разбра, че съществува страхотен парадокс в законодателството, който позволява на български гражданин да се кандидатира за евродепутат ако ще и да се е преместил за постоянно на Луната. Достатъчно е само по документи да се води, че живее в България.

Как се получава така? Ами много просто, както се оказа от сигнала, подаден от гражданското сдружение БОЕЦ. Хората са забелязали, че Пеевски никакъв го няма в Народното събрание в продължение на ужасно дълго време (междувременно отсъствията му се извиняват от парламентарната група на ДПС и депутатската му заплата се изплаща). Питали в парламента, отговорили им, че не знаят къде е. От централата на ДПС също се оказали в неведение, не го намерили и на публично известния му адрес в столичния хотел „Берлин”.

 

Тук Пеевски, там Пеевски, накрая - никакъв Пеевски

 

Е, след като няма признаци, че е в родината, а не се знае дали пребивава в Европа, тогава отговаря ли на едно от основните законови условия да се кандидатира - да е живял поне през последните 6 месеца у нас или в друга страна - членка на ЕС?

Въпросът беше отправен към ЦИК, която можеше да използва повода, за да утвърди статута си на независим държавен орган, който си приписва, като положи поне формално усилия, за да разреши внезапно изникналия казус, като попита държавните институции - НСО, Гранична полиция, външно министерство и др., които биха могли да разполагат с информация къде живее Пеевски. Това би дало отговор на въпроса дали депутатът отговаря на споменатото изискване на Изборния кодекс и съответно дали регистрацията му за евровота е законосъобразна. От ЦИК обаче отговориха с писмо, в което дадоха да се разбере, че документалната проверка, извършена от дирекция ГРАО към регионалното министерство, е напълно достатъчна. Пуснал е Пеевски декларация, че има постоянен и настоящ адрес в България, чиновниците са погледнали в регистрите, видели са, че е така - и толкова по въпроса. Законът не изисква повече. Пеевски може да е непрестанно в чужбина и да се прибира у нас от дъжд на вятър, но щом записите на администрацията сочат, че е в България, значи е в България. Няма никакво значение, че прекарва повечето си работни дни в Дубай, както разкри сайтът „Биволъ”, който публикува информация за безбройните полети на депутата до ОАЕ в периода 2016-2018 г.

 

Тук е коренът на проблема - в законодателството

 

Именно така разписаните правила позволяват на ЦИК да отклони исканията за каквито и да било реални проверки по казуса. Оттук нататък битката, която от БОЕЦ подеха във Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на изборните комисари да се задействат, беше предварително обречена. Просто защото ЦИК се обляга на закона, а съдът се произнася по законосъобразност, не по същество. С други думи, ако решението на комисията отговаря на буквата на закона, тогава ВАС може с чиста съвест да го потвърди. Както и напълно да пренебрегне показателните разпечатки с полетите на Пеевски до Дубай. 

По тази причина и от ЦИК уверено се позоваха на закона в своята защита пред съда. „Самият закон не се интересува от фактическото местоположение на този кандидат. Законодателят е предпоставил само да има такава адресна регистрация”, изтъкна представителят на комисията Мария Бойкинова на заседанието във ВАС. „Действително законът е недъг в тази му част. Точно в тази връзка европейски съдилища непрекъснато отправят упреци в решенията си, че подходът на законодателя, както и на прилагащите закона съдилища, впоследствие и административния орган ЦИК, е формален и схематичен, тоест те не събират доказателства дори когато е възможно да бъдат събрани доказателства. Това е нещото, което се опитваме да направим и в момента”, опита се да убеди съдиите адвокат Николай Хаджигенов, представляващ БОЕЦ. Безуспешно, тъй като ВАС се съгласи с аргументите на ЦИК, посочвайки, че при регистрирането на листите за изборите „кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на Изборния кодекс”.

 

„Формално” е ключовата дума,

 

която предопределя и изхода по казуса.

Поне за момента, защото от БОЕЦ се заканиха да се обърнат към евроинституциите. Несъмнено темата ще изникне и следващия път, когато депутатите подхванат Изборния кодекс (което едва ли ще е скоро предвид многото скандали, които натвориха в последно време с изборните правила). А Пеевски ще може да вземе полета от Дубай до седалището на Европейския парламент в Страсбург. Ако реши.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС иска отмяна на законите на Валери Симеонов за шума

13.09.2019

865 11
Мъже в черно и роми торпилираха протеста срещу Гешев

13.09.2019

Людмил Илиев

4753 11
А едно време какви шпиони имаше...

12.09.2019

Мартин Георгиев

3843 5

Коментари

geo_19

Каква футболна драма, драги зрители... Не се знаело къде е Пеевски. А има ли значение, след като той тъй и тъй няма да се закълне като евродепутат и ще отстъпи място на следващия. Както направи и на предишните евро избори. 

antropos

Не е много сигурно - ситуацията е различна. Днес има нужда от сериозен "евро"  чадър.

lisana

“Законодателят е предпоставил само да има такава адресна регистрация”, изтъкна представителят на комисията Мария Бойкинова на заседанието във ВАС.

 

Хм, май не е съвсем така.

 

В Изборния кодекс ясно си пише, че не е достатъчно само да има адресна регистрация, а трябва и да е живял последните 6 месеца - чл. 4, ал. 3:

 

Изборен кодекс, Чл. 4, ал. 3: "Право да бъде избиран за член на Европейския парламент от Република България има всеки български гражданин, който е навършил 21 години към изборния ден включително, няма гражданство в държава извън Европейския съюз, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има постоянен адрес в Република България и е живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз."

 

А в Допълнителните разпоредби също ясно си пише и какво означава да е живял 6 месеца:

§ 1. По смисъла на този кодекс:

...

3. "Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз" е:

а) български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или адрес на пребиваване в друга държава - членка на Европейския съюз;

б) гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава - членка на Европейския съюз,

най-малко 6 месеца към датата на произвеждане на изборите.

За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

 

Следователно, ако Пеевски е изпратен в ОАЕ от държавата, всичко е окей. И на Марс да е изпратен, всичко пак е окей, стига да е от държавата. Точно това е и въпросът, на който ВАС следва да отговори - дали Пеевски е изпратен в ОАЕ от държавата? Съдейки по извинените му отсъствия от Народното събрание, отговорът вече е даден и той е положителен. Остава само да се представят доказателства за изпращането му и готово. Няма нужда от справки за полетите му до Дубай и т.н.

 

 

Линк към Изборния кодекс: https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2135715515

 

 

Minderbinder

Мда.  И ако Делян през последните шест месеца е бил една седмица на ски в Алпите кво правим?

Крайно глупава статия.

onzi

крайно глупаво ти е мнението. статията си е съвсем на място и обяснява нагледно как "е живял най-малко през последните 6 месеца" е равносилно на "си е направил труда да декларира адрес, на който никой не го интересува живее ли, или не".

Minderbinder

Мда. Не разбрал, не прочел, бърза да се изходи...

onzi

Не разбрал, не прочел, бърза да се изходи...

66.666667% вярно... за теб. не си разбрал и бързаш да се изакаш. не е ясно какво си прочел.

 

е, изака се. по-леко ли ти е сега?

PlaNed
снимка на PlaNed

Интересно, къде живее семейство Габриел, Майдел (или както там се казва)?

Sapienti_sat

Какви да са законите с "ковачи", като Барни Ръбъл от града на Димитров, не от Бедрок! Сещам се за "Да се обеси, не да се помилва". Какви хубави правописни грешки е имало! 😌

geo_19

Странно... Вече два поста ми трият в тази безобидна на вид тема. Кого ли настъпих?

lisana

Кое тук е "безобидна на вид тема", geo _19?

geo_19

Странно, сега пък се появи един от двата "изчезнали" поста. Дали е бъг не знам. Дали е модераторска намеса.... 

Ами темата е безобидна защото не предразполага остри слъсъци. Просто такъв закон са приели нашите управници, такъв закон ще изпълняват ЦИК и съда. това е... А за мене е глупаво да се търси къде е живял този или онзи в последните 3, 6 или 12 месеца. В ерата на глобалното село и всеобщата свързаност това е без особено значение. 

----

Във втория изчезнал пост бях дал линк към актуалния Изобрен кодекс, защото цитираният е към ИК действал до 201 4 г.

lisana

Geo-19, може би постът с линк към актуалния Изборен кодекс не е изчезнал, а се намира под другата статия на същата "безобидна" тема – https://www.segabg.com/category-bulgaria/i-sudut-d.... Там съм пуснала почти същия коментар.

geo_19

Верно, че така е станало ;) А аз си помислих, че някой модератор е заиграл с метлата. 

виждащ

Т.нар "Десни" ще пратят в европарламента Мария Спирова, която не се е прибирала от 15 години, и всеки ден пише за защитата на правата на жените, гейовете , трансджендърите и прочие от Оксфорд където живее и работи.

Какво за Пеевски чак толкова :-)

geo_19

Еми Оксфорд е в ЕС (все още)

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Недоизследваното божие създание Ахмед Доган е заблагонамерил да посади в българската политическа градинчица това странно растенийце, Делянчо. Още когато го посади, то си беше пълновръстен баобаб.

 

Хубаво нещо е баобабът. Отвътре е кух, пълен е с гола вода. В саваната слоновете го мушат с бивни па лочат. От ликото на кората му местните тъкат рогозки да се не калят. Как е в ОАЕ не ни е дадено да знаем. А в Българско как бива?

 

Тук баобабите биха били за кашмер. В кошмар може да ги превърне само недоизследваното божие създание Ахмед Доган, сам той -- кошмарът на българската демокрация. И пусна Ахмеди Доганензи тази своя издънка, баобаба Делянчо, с едничка цел: да се погаври с българската демокрация, да стори кашмер и нея, и нас покрай нея.

 

Помним ония демонстрации срещу #КОЙ зарад курдисването на баобаба върху ДАНС. Обаче, когато наскоро след това Делянчо беше отново в листата на ДПС за народни представители, после и в листата за евродепутати, реакцията беше мижава. С което българските демократи доказахме, че:

(i) имаме парламентите за едната парлама;

(ii) за нас държавата -- това е ДАНС и другите Служби.

 

Лисана 👍 Гео 👍

 

inventus

Не вярвам да е толкоз трудно да се поискат и вземат данни от граничният контрол които ще покажат всички задгранични движения на въпросното успяло момченце.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×