Quantcast
Никой не може да построи това, което София може да обещае | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Никой не може да построи това, което София може да обещае

Голяма част от обектите трябваше вече да са готови, но още се дострояват или тепърва ще имат първа копка
2 100
 Илияна Кирилова
Софиянци със свито сърце очакват ремонта на зоната около "Св. Александър Невски", който вече трябваше да е приключил.

София ще има рекорден бюджет през 2021 г. - около 1.9 млрд. лв., и бомбастични обещания за инвестиции. Проектът за т.нар. капиталова програма на Столичната община е в размер на 511 млн. Гласуването на бюджета е насрочено за четвъртък, когато е последната сесия на Столичния общински съвет за февруари. Още преди Нова година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че кметството се готви да вземе заем от 120 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка при много изгодна лихва, за да ускори строежите. 

Планираните за харчене пари са впечатляващи, но защо тогава не се забелязва софиянци да са ентусиазирани? И защо под много от съобщенията за планирани ремонти могат да се прочетат коментари, че данъкоплатците гледат подозрително на плановете на общината и казват, че предпочитат да не се реализират, докато управляват този кмет и тази администрация?

Една от основните причини е, че софиянци вече добре знаят, че никой на света не е в състояние да обещае толкова, колкото това могат да направят Фандъкова и ГЕРБ. И в същото време пак никой не може да изпълни по-малко от обещаното, колкото тя и партията, на която е заместник-председател. Все пак техни са утвърдените вече практики "ремонт на ремонта" и "хубаво е, но не е готово".

 

От "Московска" 33 представиха три приоритета за 2021 г. - 

 

да се справят с недостига на места в детските градини, решителен напредък по проектите, свързани с т.нар. стратегическа инфраструктура, както и да подобрят качеството на въздуха. Същите цели бяха заложени и в предишни бюджети, нека видим какво се случи с тях.  

Кметът Фандъкова постоянно повтаря колко детски градини се строят и как скоро общината ще се е справила с недостига на места. Поглед в проекта за общ бюджет за т.г. показва, че специално за тях е планирано започването от нула или преустройството и реновирането на 13 детски градини. Поне шест от тях обаче присъстваха в капиталовата програма за миналата година. А по-лошото е, че работата по тях вече трябваше да е приключила. Но не са, поради което общината мести крайния срок през тази година с различни обяснения. Дали този път ще бъде спазен?

Сред детските градини, чийто ремонт вече трябваше да е приключил, личи 30 ДГ в жк "Дианабад", по която се работи още от 2019 г.; на 124 ДГ в район "Красно село" - също проект от 2019 г.; на 20 ДГ в "Подуяне", на детската градина във Владая. За 2021 г. е отложено и откриването на дългоочакваното детско заведение в "Кръстова вада", чието строителство  започна през 2018 г., а крайният срок бе миналата. В същия списък попада и все още несъществуващата общинска градина в "Манастирски ливади-изток", за която администрацията говори от години. Според първоначалния план нейният пуск трябваше да е т.г., но от публикувания нов график личи, че краят се мести за догодина. Отлагане има и за изграждането на пристройки към яслата на 31 ДГ в "Красно село", както и на ясла №35 в "Триадица", които също вече трябваше да са готови.

Следващ приоритет на Фандъкова е

 

изграждането и обновлението на ключова инфраструктура -

 

т.нар. вътрешни градски рингове, големи булеварди и улици, трасета на трамваи, тунели и т.н. По това перо софиянци също са  наясно, че в бюджет 2021 попадат обекти, които са им рекламирани и обещавани и в предишни години. Фандъкова вече е анонсирала старт на строителството до дни, но после всичко е отлагано - било поради липса на финансиране, съдебни обжалвания, проблеми с отчуждителните процедури или друга причина. И точно тук изникват въпросите, чиито отговори са за 100 000 лв. в "Стани богат": как Столичната община решава кой ремонт е важен и кога трябва да се обяви, че почва? При какви обстоятелства вече планирано строителство  може да се отложи и от какво зависи пак да се върне сред приоритетите? Както и защо има пари за закупуване на нови автомобили за Столичния инспекторат или 15 000 000 лв. за поставянето на прегради на 10 станции на метрото, а няма за ремонт на улици, които хората чакат от десетилетия?

Що се отнася до "ключовата" инфраструктура в София, в "актива" на управляващите има дори обект, който бе част от инвестиционната програма в няколко предишни години, но по който така и не почна да се работи. А през тази той изпадна от нея, сякаш вече не е стратегически. Става дума за рехабилитацията на ул. "Народно хоро" в кв. "Овча купел", за която през 2019 и 2020 г. бяха планирани 2.8 млн. лв. Строителството не започна, а от парите са усвоени едва 13 000 лв. За хората, които са наясно с  ценоразписа, по който плаща администрацията в София, сумата вероятно е отишла за поръсване и помитане на ул. "Народно хоро". След като стана ясно, че през тази година една от най-важните улици в "Овча купел" е излязла от плановете за ремонт, хората от квартала излязоха на протести с плакати: "Другарко Фандъкова, елате на незабравимо сафари по "Народно хоро". Шумът, който се вдигна около този отдавна обещаван ремонт, накара общината да се засрами и в крайна сметка средствата за "Народно хоро" отново се появиха в последната редакция на бюджет 2021. 

Освен че управляващите в София не могат да се вместят в сроковете, които сами определят,

 

цените на ремонтите в града също непрекъснато и необяснимо растат

 

Още една причина, поради която софиянци все повече се дразнят, когато научат колко пари ще се платят за нещо, което не е сигурно дали ще се окаже качествено. Жителите на "Илиянци" вече трябваше да броят последните дни до приключването на ремонта на бул. "Първа българска армия" - от ул. "Мара Бунева" до бул. "Илиянци". Обектът също бе част от няколко предишни капиталови програми на общината. В разгара на предизборната кампания през 2019 г. Фандъкова се появи на мястото в присъствието на кандидата на ГЕРБ за районен кмет и обяви старт на строителството. М.г. обаче стана ясно, че в обявената обществена поръчка ремонтът на "Първа българска армия" е поскъпнал драстично в сравнение с първия търг. Така за ремонт на тези около 2 км от новата капиталова програма вече фигурират почти 10 млн. лв. без ДДС срещу 4.4 млн., колкото бяха предвидени за същото през 2019 г. Така или иначе самият ремонт не е започнал. Междувременно от ул. "Московска" 33 заявиха, че почти тройният ръст в заложените средства дошъл оттам, че междувременно било заложено и изграждането на канализация, както и че от 2020 г. досега материалите поскъпнали. 

Списъкът с обещани, но непочнали или забатачени ремонти в София, може да бъде продължен до мащаба на сага и в него могат да се включат глави и извън детските градини и булевардите. Жителите на няколко квартала още чакат да получат възможност да се разхождат в Западен парк, чието обновление трябваше да приключи преди 2 години. Но и през тази година за него е предвидено да се харчат пари на данъкоплатците. Живеещите в центъра пък продължават със свито сърце да се питат какво ще се получи, когато Столичната община най-после реши да ремонтира пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски", което на теория също вече трябваше да е готово. Както и кога ще заработи легендарната тоалетна в градинката "Кристал". Хората от почти всички периферни квартали на София пък се питат кога най-после ще получат канализация, която кметът и подчинените й също обещават от години. Ето защо столичани не са никак обнадеждени, че от няколко седмици властта в София говори за най-големия бюджет в историята на града.     

 

Още

Столичната община се проваля в опита да свали столичани от колите
Започва свързването на новите метростанции в София

09.04.2021

7623
Собствениците на ценни сгради отбягват помощта на Столична община