Quantcast
Не правете глупости по време на криза! | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Не правете глупости по време на криза!

Колкото и да се кръсти, бившият член на БКП си е член на БКП
5 308
 Бойко Борисов/Фейсбук
Бойко Борисов беше награден с медал заради финансирането на катедралата в Ловеч. Хората, с чиито пари той така щедро се разпорежда, не получиха нищо.

За построяването на катедралата "Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч правителството е отпуснало 828 000 лв. в периода 2014 – 2019 г. ГЕРБ също е дарила близо един милион лева. Този храм е изграден за хората, защото за нас е важно да пазим вярата си. Радвам се, че решението да не затваряме църквите за Великден и Цветница се оказа правилно. Господ направи така, че запазихме здравето на хората и благодаря на всички владици и свещеници.”

Из хвалбите на Бойко Борисов във “Фейсбук”
—————————-

 

Правило №2 на кризисния мениджмънт: Не правете глупости по време на криза!

Примерът, който разглеждаме, е показателен по изумително много причини. Ето само някои от тях:

- Правителството не "отпуска" свои пари, а разпределя данъците на хората. Не е ок да си приписва заслугата.

- ГЕРБ може да дарява, защото е получила огромна субсидия от държавния бюджет. Т.е. отново от данъците на хората. Вече имаше няколко скандала дали е законно така да се използва субсидията. Но не е морално със сигурност.

- Няма пари за реформи в Бърза помощ, има пари за катедрали. По принцип не е лошо да се строят катедрали, но показва приоритетите на управляващите.

- Да се "раздават" пари за църкви, при положение, че милиони левове се дават като държавна субсидия всяка година, и то в момент, в който "идва страшна невиждана икономическа криза", си е купуване на вярност.

- Да се "раздават" пари на Църквата, която не се е очистила от агентите на ДС, си е наливане на пари в кацата, по-скоро в кофата на ДС.

- Да приемеш медал от хора, на които току що си им дал много пари, остава привкус на "купено". Същото като истинското признание, ама купено.

- Медалът трябва да е за хората, чиито пари "раздава" премиерът. Но няма как ръководството на БПЦ, с толкова агенти на ДС вътре, да проумее този факт.

- Да инспектираш строеж на магистрала, когато бъкел не разбираш от инженерство, е тъпо, но разбираемо. Популизъм. Но да инспектираш завършване на стенопис в катедрала, когато си бивш член на БКП и управляваш с агенти на ДС, е неразбираемо. Даже не е популизъм.

- Да си по якенце на строеж на магистрала, докато си караш джипката в нарушение на закона, е тъпо, но разбираемо. Магистрала, все пак. Но да отидеш по същото якенце в катедрала, показва истинското отношение към духовния храм. Колкото и да се кръсти, бившият член на БКП си е член на БКП.

- Да се радваш, че не си затворил църквите, като си затворил училищата и университетите, показва приоритети. А в светска държава може да се тълкува и като нарушаване на конституцията.

- Да си правиш шегички с разводи, деца, кой при кого останал и т.н., при положение, че си отказал да предприемеш мерки срещу домашното насилие, е най-малкото неуместно. А за жертвите е трагична подигравка.

- Да благодариш на Бог за съхраняване на живота на хората в пандемията, при толкова починали от вируса лекари, е позорно.

- Да благодариш на свещениците за каквото и да е, свързано с пандемията, е жалко. Църквата не направи нито едно нещо, за да помогне на хората. Нито едно. Скриха се като мишки. Скриха се като агенти на ДС след идването на демокрацията. Позор.

- Като цяло бивши членове на БКП да приемат медали от агенти на ДС, само защото са си раздавали държавни средства, е позор.

И последно. Вярата не е в сградите. Вярата е в душите. Първо лекувайте душите. Те след това сами ще построят сгради. Ама как членове на БКП и агенти на ДС да го проумеят...

С всеки изминал ден развалата пълзи по всички нива и тъкани на обществото ни. Колко по-бързо прелистим тези срамни страници от живота ни, толкова по-добре. Иначе ще ни е срам пред следващите поколения.

 

* Мнението е публикувано във “Фейсбук”

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Главното мюфтийство разкритикува думите на Макрон

27.10.2020

Обновена

3361 30
Бойко Борисов остава на домашно лечение

27.10.2020

Обновена

2281 26
Здравните власти се сблъскаха за карантината на Радев и Борисов

27.10.2020

966 6

Коментари

Бонжуар

Аламанов страда от десари под кревата. Негова си работа. 

Иначе - ръкопляскането в черквата изчерпва "събитието". Добре че Толупий не е бил по потник и анцунг...

Разпад! 

аман бе

"...ръкопляскането в черквата..."

Направо като в холивудски филм... 😁

Росенздравец

Според конституцията църквата е отделена от държавата и да се отпускат дотации на църквата е да се купуват избирателни гласове с парите на данъкоплатците, които са от различни религиозни общности. Това е престъпление и то трябва да се наказва от закона, но в България това не може да се случи.

Яни-Янаки

Евангелие от Матей

Глава 6.

 

1. Гледайте да не проявявате своята праведност пред човеците, за да ви видят; инак, няма да имате награда при Небесния ваш Отец.


2. И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда.


3. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната,

4. та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.


5. И кога се молиш, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. Истина ви казвам, те вече получават своята награда.


6. А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.


7. А кога се молите, не говорете излишно като езичниците; защото те мислят, че в многословието си ще бъдат чути;
8. прочее, не бивайте тям подобни; защото вашият Отец знае, от какво имате нужда, още преди да поискате от Него.

Яни-Янаки

Църквата по подразбиране е място, където се отслужват религиозните обреди и ритуали, но смисълът на нейното съществуване е , че е място, където хората с вяра отиват със смирение, за да намерят уединение от злобата и суетата на света; където да се опитат според силата на своята вяра да общуват с Бога, да потърсят в него утеха и упование, сила и кураж да живеят живота си такъв, какъвто им е отреден свише.

 

И, когато във времена на деградация, в които живеем днес, храмовете не могат да бъдат повече убежища за уединение на духа и общуване с Бога, Той, в Евангелието на Матей (глава 6.), ни е казал, как да постъпим. 

Автоцен

Не са ни достатъчни познавачи на религията, стражи на храмовата етикеция, негодуващи до вдън душа моралисти, храбри дуелисти със сенките на ДС, всичколози, нищокогнати, пророци на кризисното меринджейство - не! Нужно е всичко това да бъде съединено в едно лице, позирало за снимка с маниакално изражение.

Влез или се регистрирай за да коментираш