facebook
twitter

Наблюдател

Метафизика на успеха и експертизата на една калинка

Или какви точно комунално-битови процеси движат израстването на държавните мъже и жени
11925
 Илияна Кирилова
Радост в очите, вятър в косите - държавният връх очаква своите покорители. Един от тях е новият член на СЕМ Галина Георгиева.

Скоро разговарях с човек с немалък бизнес. Дава хляб на над 500 души. Оплакваше се от икономическата обстановка. По едно време телефонът му звънна, разговаря, след което каза: „Ето, БСП искат пари за Бузлуджа. Партии, това е“. Беше ми ясно предварително, че е свързан някак със столетната формация. Ясно ми е също, че ГЕРБ се обаждат по същия начин на бизнесмени. Помислих си – как ли ще се отнася БСП към този човек, когато вземе властта… Ще осигурява равнопоставена среда край него, ще бъде принципна при проверки, няма да му слага чадър?... Отговорът е ясен от само себе  си.

Преди доста години, някъде около 20, имах позната – хубаво младо момиче, което работеше като секретарка в партиен офис. Беше студентка. Вдигаше телефона, правеше кафе, посрещаше и изпращаше гости от партийната централа, стоеше на принтера и факса –

 

нищо повече от секретарка

 

В предизборни кампании обаче неуморно се раздаваше за благото на партията. Листовки, флаери, шатри… - целият агитационен инструментариум мина през ръцете й. В една такава кампания бе част от екипа на кандидат-депутат. Минаха две-три години, чух, че е завършила. И не щеш ли, веднага след това се оказа шеф на институт към министерство. Сащисах се – този институт разработва правилници, предлага проектозакони, пише програми, касаещи професионалната дейност на хиляди хора; а тя до този момент бе просто секретарка. Но въпросният кандидат-депутат бе станал зам.-министър. Нещата се наместиха.

Имах и един познат, който се занимаваше активно из студентските съвети. Опитваше се да прави и политическа кариера, но не му спореше. Свястно момче бе, кадърно (без ирония), бързо си намери престижна работа в търговска фирма (икономист по образование). Минаха 3-4 години, покри се нейде, по едно време го чух да се изказва по телевизията. Пак се сащисах – заемаше висша длъжност в министерство, което нямаше общо с образованието и професионалната му реализация. После разбрах  –

 

оженил се, а жена му е позната

 

на човек от същото министерство. Минаха още пет години. Моят познат стана… министър. Петилетката му  послужила като атестация, защото тогавашният премиер обяви, че слага човек с опит в държавната администрация. Дума да няма – опитен си бе. И вероятно без ирония през петилетката бе изучил тънкостите на администрацията. Само дето проби заради това, което старите хора наричат „шуробаджанащина“. Хиляди други млади икономисти нямаха този шанс или съзнателно не го потърсиха.

И още един познат имам, който се издигна. От ранни години си бе партиен активист, фактор в младежки организации. Имаше шанса прекият му партиен началник да стане министър и да се задържи около 2 години. Благодарение на това моят приятел започна работа в голяма фирма (частна, но нали знаете, телефонът звъни, партията е отсреща), а след това, още не навършил 30 години, влезе в държавен борд – който нямаше общо като дейност с досегашния му опит. После партийният му началник се пенсионира, той зае мястото му, стана депутат, заедно с това – експерт по вътрешна сигурност (пак без общо с опита). Ще уточня как точно стана специалист по следствия, дознания, антитероризъм и няколко вида обществена безопасност: в парламента има такава комисия, но неговата партия не успя да вкара в Народното събрание човек, който да разбира от тези неща; съответно за комисията

 

бе нужен някой, който разбира от всичко

 

Мина един мандат време, моят познат се утвърди като „експерт по вътрешна сигурност“. Даже загрижени за проблематиката журналистки търчат до днес да му вземат интервюта.

А имам и един друг приятел, свободен политически електрон. Достатъчно е луд, два пъти ходи при Бойко Борисов да моли да го издигне за кмет на областен град (имат общи познати, те го вкараха при премиера). Сигурен съм, че моят приятел няма да е по-лош кмет от който и да е на ГЕРБ. Но както и да е, Борисов отказа. Само си представете обаче ситуацията – скимне му на Бойко и каже: „Добре, ти си!“; или най-малко: „Айде, от мен да мине - ще те направим съветник, влизаш в листата“. Моят приятел автоматично ставаше кмет или водещ общински съветник. И щеше да се разпорежда с хиляди съдби. Така се случват тези неща. Така!

Припомних си всички тези истории, след като разбрах, че специалистка по аграрна икономика станала член на Съвета за електронни медии. Четох, че имала богата телевизионна кариера като телефонистка. Честно, вече не се изненадвам. Претръпнал съм.

А, и още една случка. Пак за държавен борд иде реч. Познат влезе в такъв към края на тройната коалиция по линия на НДСВ. Тоест купи си фабрика на 9 септември. Първата работа на ГЕРБ после бе да го махне и сложи свой човек на мястото му. Моят познат

 

орева света за репресии, политически чистки,

 

диктатура. До днес, гледам във Фейсбук, много се възмущава от партийните калинки. Някак си и неговата съдба ми е безчувствена, само се усмихвам иронично.

Не знам как изглежда от птичи поглед цялото това „кадрово структуриране“ в държавата. Не знам в научен труд или литературен роман как следва да бъде описано. Но отдолу, откъм низините, с прости думи, нещата изглеждат точно такива. Естествени процеси са това - както ларвата става какавида и после пеперуда, така в тази верига имаме човек, партия, големец – и първият човек се превръща в нов големец. Това е комунално-битова физика.

Само не знам кое е най-нелепото – че такива хора се разпореждат със съдбата на цяла държава, или че ако се задържат на върха достатъчно дълго, един ден се превръщат в „безспорни авторитети“. Да, така се случва – времето минава, човек побелява, под булото на обществена безпаметност и незнание придобива житейско достолепие. Започва

 

да предава безценните си знания на младите,

 

никой не се пита какви точно са те. Скоро видях професор да ограмотява населението чрез медиите в етични принципи, след като цял живот е бил слуга на силните на деня, даже професурата му е дадена по тази линия. Но така е  - професор е, учителки го канят в училище, деца го посрещат с цветя.

С което кръгът се е затворил. Физиката е станала метафизика.

Ключови думи:

ГЕРБ, БСП, калинки
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ: Подкрепяме Гешев за приватизацията, ама няма как да стане

16.02.2020

5070 23
ГЕРБ: Корнелия Нинова преминава през катарзис

16.02.2020

Обновена

3632 27
Депутатите се отказаха да пуснат ВЕЦ-ове в защитени зони. Засега

13.02.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3652 9

Коментари

LAIO

От край време твърдя че това е най-големия проблем на България. Не американците, не руснаците, не циганите и т.н. 

Върлаам
снимка на Върлаам

И американци и руснаци и цигани имат Огромен принос за това в булгаристан всико да е зле и да е проблем нормалното съществуване  Едните  като колонизатори ,другите като расърдени/продават моля ви се газ и неф з а $/ и цигани  основно местно население по данни те  са минали 50 % 

Minderbinder

Ами, така е. Така беше и шреди 10-и ноември, така сигурно е било и преди 9-и септември. Така е и на много други места по света, не само у нас.

Yantar

Е те точно така не беше преди 10ти ноември. Имаше партийци в държавното управление - в по-голямата си част некомпетентни - това е вярно (то държавният ръководител си беше партиец, без специалност и непартийна кариера). Но нямаше нито едно голямо предприятие или технически-отговорна длъжност, която да е запълнена от парашутист с тройка от университета.

Nikolaу Mladenov

Със сигурност така е било и преди 09.09.44. Справка-в един от разказите на Чудомир беше описана същата история...

Между другото,  след послушание в офиса на ГЕРБ Благоевград, Калин Каменов бе назначен за кмет на Враца.

Леля_Стойка_III

Не само Чудомир дава поглед на тия неща, също и Стефан Костов с "Големанов".

Yantar

Вижте, в тази статия се разкрива, че важни държавни постове се взимат от партийци, вместо от експерти, което е напълно нормално в демократичната система и се случва по цял свят - вижте САЩ. Няма друг начин партиите да мобилизират своя ресурс освен с обещанията за постове и облаги. Да, това е негативната страна на партийната система. 

DeOjeda
снимка на DeOjeda

И американци [...]  като колонизатори, 

Де да беше вярно... мечти, мечти...

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

"Но нямаше нито едно голямо предприятие или технически-отговорна длъжност, която да е запълнена от парашутист с тройка от университета."

 

Глупости на търкалета. Пълно беше с рабфаковци и бивши комсомолски активисти на такива позиции.

Magi

Спомням си 1979г./ когато се създадоха общините, имаше ново райониране на страната/, та тогава председателят на окръжния съвет / специалист по минното дело от национален мащаб/ издаде устна заповед , всички зам. кметове и нач.отдели в новите общини с висше образование по специалността,за длъжността която ще заемат. Беше спазено и имаше ефект. Голям ръководите беше !

dobadoba

А при мен имаше случка в 200Хг, ходих в Общината за да декралирам наследствени имоти. Понеже имаше повече наследници, се налагаше решение на система уравнения с 4 неизвестни(учи се към 8 клас някъде). Та реших я аз вкъщи, направих си проверката - точно. Това е първата серия(от десетки години не ми се е налагало да решавам подобно уравнение).

⚓️

Втората. Отивам да декларирам, посреща ме Нач. Отдел еди какъв си(забравил съм) и почва да смята. Смята, смята - един резултат, изчислява втори път - друг резултат. И така - към час, час и нещо. Натрупа се опашка, която започна да недоволства. Началникът се видя в чудо и отиде да търси подкрепа - доведе един 'експерт по нещо си' и започнаха да калкулират наново, пак неуспешно! След малко викнаха една... женичка на 50+ години, седна на масата и изкара моите резултати!

Тръгнах да си ходя, а цялата опашка ме гледаше недоволно...

Влез или се регистрирай за да коментираш