Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лято 2020: За да (не) остане природа след нас

Отиващият си сезон показа, че властите не само не пречат, но легитимират еко безчинствата

23 Септ. 2020Екип на Сега
За туризма на Калиакра
Нос Чиракман, снимка: Цонко Цонев, Фейсбук

Лято 2020 не е обичайно. Много хора за пръв път от години се върнаха на българско море. Големите курорти останаха празни, но малките градове и селата, особено на юг, преживяха истинско нашествие. Встрани от големите битки на сезона - за подпорния хотел на Алепу, сараите на Доган в Росенец, тръбата във Варненското езеро и т.н., цивилизационният сблъсък между бетономорието и всички граждани, които се борят да остане природа и след нас, разкрива почти ежедневно малки и големи безчинства.

Разломът не е само между тези, които наливат бетона, и другите, които искат догодина пак да цъфтят пясъчни лилии. Той е и между тези, които паркират на плажа и бодат фасове в пясъка, и другите, които събират боклуците след тях. Между тарикатите, които това лято предложиха уникален продукт - високи цени, но за още по-лошо качество на услугите, и онези, които тарикатите обикновено наричат "балъци". Общото между всички тези особености на родния летен сезон е едно - властите не само не им пречат, но често ги легитимират. Обобщаваме няколко случая и конфликтни точки, които, без да бъдат изчерпателни, добавят щрихи към отиващия си сезон. В тях има една оптимистична следа - на очевидците, които ги правят всеобщо достояние и които не желаят да се примирят с това, в което се превърна ежедневието ни.

 

Нос Чиракман - сам си издълбах плаж

"Тук, на нос Чиракман, преди 2500 години са живели първите каварненци. След едно опустошително земетресение градът се мести на сегашното си място. В наши дни под този легендарен нос се случват странни неща", разказва във "Фейсбук" бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. Случаят с нос Чиракман разбуни духовете в Каварна в началото на сезона. Местен бизнесмен и настоящ общински съветник от ВМРО разчиства и заравнява собствен имот, който по документи е 1.5 дка, но на практика става над 3 дка общо. С разчистването се затваря общински път и буна и се спира достъпът до малък естествен плаж. "В същото време изгражда в своя имот незаконен път до плажа и дълбае с тежка техника в основите на носа, като направо премахва скали", описва Цонев. В района текат и археологически проучвания. Въпросният бизнесмен е съпартиец със сегашния кмет на Каварна Елена Балтаджиева.

За случая сдружение "За туризма на Калиакра" изпраща сигнал до ДНСК, която разпорежда на общината да извърши проверка. Проверката установява, че в района има насип, който трябва да бъде премахнат, личи от констативен протокол, цитиран от сдружението. С това обаче случаят не приключва, а започва и тепърва ще видим каква инвеститорска фантазия ще се развихри върху разчистения терен.

 

https://www.facebook.com/100009394434240/videos/2745666385756482/?extid=qXVlNFgqz6pntSGc

 

Болата - всяка кола има право на плаж

 

Невралгична точка на всеки сезон. Един от най-красивите заливи на нашето крайбрежие, "доразкрасен" от рушащи се буни и паркирали коли. Любим полигон за упражнения в глобяване на върволица министри, които с показните си и безсмислени проверки изчерпват всичко, което правят за плажа.

С глоби и скандал започна и това лято, като нови щрихи добави Ковид-епидемията - местните обвиниха държавата в произвол, който ще им досъсипе и без друго слабия сезон, защото с непрекъснатите си проверки гонят туристите. Туристите пък претендират, че паркират, защото никой не им е казал да не паркират. "Пристигнаха и ни награбиха. Тези коли спират, защото няма никакви знаци. Как може чужденците, които искаме да идват тук, да четат законите, а да няма едни нормални човешки табели", оплакаха се летовници пред БНР.

Болата е част от резерват Калиакра, но вместо статутът да го пази, става точно обратното. Държавните чиновници обичат да се разхождат и да глобяват, но години наред отказват да решат проблема с достъпа до плажа и нуждата да се обособи паркинг за колите извън пределите на защитената територия. Пак статутът удобно извинява и бездействието по проблема с буните, които години наред са оставени да се рушат.

Това лято автопаркът на Болата бе освежен с каравана за скара-бира, която с дизеловия си агрегат съвсем удави очарованието на райския плаж. Според кмета на близкото село Българево Георги Георгиев собственикът на караваната се е самонастанил. След като няколко дни прави оборот, скара-бирата изчезна и от нея остана само впечатлението, че за наши хора няма неразрешени неща.

 

ДО СЪВЕТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПОДПОМАГАНЕ ФОРМИРАНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА...

Posted by Стелиан Томов on Wednesday, July 22, 2020

 

 

Обзор - #бъдетеизлъгани

 

Тази история се случва на Юлиян Ненчев:

"Отивам на разходка в Кметство Обзор. Обикалям половин час, за да намеря улица с разрешено паркиране. Паркирам спокойно при налични три места, а в тревата зад тях хвърлен един знак “служебен абонамент”. Сладурът от снимката решава, че съм в нарушение, въпреки че няма пътен знак забраняващ паркирането и действието на паркирането се случва в 18:30, което е след обозначения законов час на валидност на служебния абонамент. Вдига автомобила и го кара на наказателен паркинг. До тук да кажем, че ситуацията се приема, въпреки че никъде няма телефон или адрес на наказателния паркинг и си търсиш колата с питане на случайни минувачи. След още 30 минути, откривам паркинга и на него само моята кола. С надрани и ударени четири калника от репатрирането. След много убеждаване на охраната извикаха управителката на общинския паркинг, която не спря да повтаря, че е дошла в извънработно време и трябва да съм благодарен. Пристигна и екип на полицията и се започна едно звънене по телефона с хиляди молби към Митко Сладура, който е репатрирал колата. Чаках над час и половина, за да се появи, защото отказваше дори на шефката си, която не се държеше като ръководител, и открито го молеше пред всички просто да се появи. Явно Митко е дерибеят на района, с който всички общински служители се съобразяват. Все пак Сладура се появи, за да каже, че той нищо не бил направил и да откаже дори двустранен протокол. Черешката на сладоледа беше, че ме накараха да си платя репатрирането, въпреки щетите и тоталната липса на нарушение, в противен случай нямало да ми разрешат да напусна паркинга. Когато вече си тръгвах, Митко реши да изпростее още малко, като при разминаване ми каза: “Ей, педераст, не си първият балък, няма и да си последният”.

Послепис: Юлиян Ненчев решава да си търси правата и подава жалба. Следовател от Пътна полиция установява, че репатрирането е неправомерно. Но госпожата, която не смее да викне Митко, е тази, която ще го проверява. Впрочем историята на Юлиян Ненчев не е изолиран инцидент, а традиция.

 

И така, поредната “забавна” случка на българско черноморие. Отивам на разходка в Кметство Обзор. Обикалям половин час,...

Posted by Julian Nenchev on Monday, August 3, 2020

 

 

Св. Влас - малко помощ от приятел

24 април 2020 г., петъкът след Великден, когато държавата е скована от извънредно положение, КПП-та и страх. Удобен момент за дребни услуги на приятели. На този ден екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро подписва заповед, с която изключва от обхвата на защитена зона "Емине-Иракли" един конкретен терен, придобит чрез заменка от братя Диневи в гората над Свети Влас, установява разследване на "Зелени закони" и "Биволъ". Заповедта идва постфактум - по това време гората вече е изсечена, а на нейно място са поникнали осем вилни къщи.

Диневи нямат причина да се притесняват - Емил Димитров е министър, посочен от ВМРО, а тази партия е в особено сърдечни отношения с братята и техните курорти. "Бизнесменът Йордан Динев заслужава орден „Стара планина” заради своята дейност по опазване на българската история", обяви преди две години вицепремиерът Красимир Каракачанов. И не остави тези приказки да останат празни, а наистина закичи с най-високото държавно отличие този строител на съвременното Бетономорие.

Разкритията на "Биволъ" и "Зелени закони" предизвикаха обичайната пушилка - прокуратурата се сезира веднага, а за по-малко от 24 часа подопечната на министъра екоинспекция в Бургас извърши поръчаната проверка и установи, че всичко на мястото на бившата гора е законно.

 

Ахтопол - опазване до дупка

Проверка на "Зелени Балкани" това лято установи, че половината дюни се губят някъде по пътя от данните на МОСВ и картите в кадастъра. Тези природни местообитания са част от европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000", но у нас най-вече са трън в очите на инвеститорите, които измислиха какви ли не способи да ги унищожат, за да не им пречат. В началото на сезона концесионерът на плажа в Ахтопол тръгна да "опазва" дюните с багер. За да поправи дървените пътеки, сложени там за туристите, за да не утъпкват защитените пясъчни образувания, той мина през тях с тежка машина. Събитието възмути социалните мрежи, но вкара в следния философски размисъл хората, които би трябвало най-добре да знаят има ли дюни в Ахтопол - РИОСВ-Бургас. „Сега можете ли да кажете дали това са дюни? Не, тъй като специализираната карта е правена въз основа на експертна комисия, които са си частно специални експерти”, заяви представител на инспекцията. Разбира се, РИОСВ великодушно отсъди, че багерът не е разорал дюните, а само е минал през тях. Едва тези дни се разбра, че концесионерът е глобен с колосалните 1000 лв. Така че едва ли ще се замисли и следващия път, като се заеме да ги опазва. Както стана на Беклемето, Седемте рилски езера и на други места.

 

Синеморец - природа всяка тук забравете

 

Не е случайно, че от всички морски места тази година Синеморец вее най-високо знамето на протеста. Предпоследното село преди границата с Турция отдавна не е това, което беше. В последните години поляните му постепенно бяха разграфени и оградени, след това зад загражденията започнаха малки и големи строежи, а най-новият строеж от това лято вече е буквално на един лакът разстояние от панорамната пътека, обикаляща брега. Далеч от хорските очи някой си построи частен пристан, басейн и пътека на скалите, а местните власти се правят, че не знаят кой е той (а това е публична тайна).

Миналата година дивите плажове около селото имаха злата участ да ги хареса екипът на телевизионно шоу от Нова телевизия. Камионите на пишман сървайвърите прокараха пътеки през крайбрежните гори на Странджа, които това лято бяха доутъпкани от новите летовници на Синеморец - хора, които вилнеят с джетове на метри от главите на къпещите се на Липите, които превърнаха устието на Велека в паркинг и които си устройват силни усещания с джипове по реките на Странджа. "Носители на масовото опростачване и колективно обезумяване", както ги нарича Ангел Христов в групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".

Новодомците по поляните, дрифтърите и безпардонните летовници газят в буквален и в преносен смисъл всякакви правила за опазване на защитените територии, но няма кой да ги накаже. Според властите строежът над Корабите е образцов. Офроудът във Велека също се оказа изряден. Средата на сезона вече бе отминала, когато в резултат на десетките сигнали на синеморската група общинарите се сетиха, че над Косата паркирането е забранено и поставиха табела. А дрифтърите отдавна си бяха заминали, когато всякакви началници на юг от Бургас се събраха и решиха, че започват засилен контрол заради зачестилите нарушения. Започват, ама друг път.

 

Тема за дискусия: Одобрявате ли това, което виждате? Всеки има своите разбирания за отдих и развлечение, но редно ли е...

Posted by Vladimir Dimitrov on Saturday, August 22, 2020

 

 

 

Ключови думи:

Бетономорие, летен сезон, ахтопол, дюни, Синеморец, Св. Влас, чиракман, Обзор

Още по темата

ОЩЕ ОТ НАБЛЮДАТЕЛ

България ще воюва на забавен каданс

23 Февр. 2024

Пеевски пъхна ДПС в задния си джоб

26 Февр. 2024

8 неудобни въпроса за втората АЕЦ в Козлодуй

28 Февр. 2024

Който се скъпѝ да воюва с чужди ръце, ще воюва със свои

29 Февр. 2024

Парите на София се търкалят към зоната на здрача

25 Февр. 2024

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?