Медия без
политическа реклама

Левче на глас им е малко? Хайде да го докажат

ГЕРБ, БСП и ДПС първо да разкрият тайните заплати на вождовете си и разходите за воаяжи, после да хленчат за субсидиите

Илияна Кирилова
С пяна на уста данчоцоневци, летифхалиловци, руменгечевци и т.н. ни уверяват,  че се противят на орязването на бюджетните дажби не за друго, а по "принципни" причини - не искали партиите да попаднат в ръцете на олигарсите.

Политиците си мислят, че са много хитри и винаги могат да ни преметнат. Не могат. Ясно е накъде води унизителният хленч на партиите, вкопчили се в държавната хранилка. Говорителите им вият за субсидиите като оплаквачки на погребение и плашат с "фалит". Целта на цялото тръшкане е ясна - намаляването на субсидиите на 1 лев за глас да бъде отложено за "друг път". На всяка цена.

С пяна на уста данчоцоневци, летифхалиловци, руменгечевци и т.н. ни уверяват,  че се противят на орязването на бюджетните дажби не за друго, а по "принципни" причини - не искали партиите да попаднат в ръцете на олигарсите. Това го слушаме поне от 2016 г. насам - откакто над 2 милиона българи поискаха на референдум намаляване на субсидиите. Бойко Борисов и свитата му го повтарят и сега, когато сами предлагат партиите да получават по левче на глас - като го правят с нежелание, като жертвоприношение пред волята на електората и с голяма доза увереност, че няма да бъде прието. Идеята взе, че мина на първо четене. Но второто гласуване предстои и всички се надпреварват да обясняват, че с орязването на субсидиите не бивало да се прибързва.

 

Кой говори за олигарси

 

Демокрацията е в опасност, задава се диктатура, партиите ще изчезнат, олигархията ще мине в настъпление - това ли искате, в кресчендо плашат Йордан Цонев от ДПС,  Драгомир Стойнев от БСП и други речовити депутати. Появи се и тежка артилерия - Делян Пеевски дойде на работа в парламента, за да предупреди за ужасната опасност партиите да бъдат овладени от олигарси, ако бъдат принудени да живуркат с малки бюджетни помощи. Дори не беше смешно.

Сега в небивало единомислие политици от всички цветове назидават колко е важно въпросът за субсидиите да бъде решен внимателно, след сериозен анализ и изчисления за справедливия размер. Хубаво, но къде им беше задълбоченият анализ на тези загрижени хора, когато направиха дотациите по 11 лева на глас? И в момента всяка от големите партии къта милиони по банкови сметки - това са парите, които са взети от данъкоплатците и от които явно нямат особена нужда, щом не ги харчат. За какъв фалит говорят тогава?

Да, определянето на държавната помощ не бива да става с редене на боб и гледане в тавана, ако цитираме скорошни думи на титана на финансовата мисъл Йордан Цонев. Но това се отнася и за 11-те лева - и те са резултат от гледане на боб.

Политиците усещат, че народът наблюдава крокодилския им плач с недоверие и погнуса, затова активираха придворни политолози и други анализатори да обикалят медиите и авторитетно да разясняват, че въпросът със субсидиите е твърде деликатен, прекомерно сложен и не бива да се реже с лека ръка.

Сложен или не, ето какво трябва да се случи. Депутатите да спрат да усукват и да гласуват незабавно намаляване на субсидията от 11 лева на 1 лев на глас. Нека да е от 1 юли, не със задна дата. Нека в идните месеци партийните щабове, техните ковчежници, анализатори и консултанти и всеки, който има желание и познания, да запретнат ръкави, да изучат в детайли чуждия опит, да анализират партийните разходи и да предложат формула за държавното финансиране, която да влезе в действие още догодина. Никой не иска партиите да бъдат докарани до просешка тояга, нали?

Но моля да не ни баламосват с "левче субсидия за подаден глас е равно на нула лева субсидия". Каква е тази извратена аритметика, която се опитва да ни убеди, че 3 милиона лева са равни на нула лева?!

Само незабавното намаление на субсидията на левче ще застави политическите сили скоростно да побързат да ни убедят, че това е крайно недостатъчно за финансиране на присъщите им дейности.  За да ни убедят обаче, ще се наложи

 

да разкрият грижливо пазени тайни -

 

например какви заплати получават висшите им функционери, колко партийни офиса поддържат и какви  разходи имат за тях, какви воаяжи правят партийните ръководители, колко струват командировките им в чужбина.

Да, партиите пишат редовно отчети и Сметната палата редовно ги преглежда. Там обаче има само общи приказки и общи числа и не пише колко плащат ГЕРБ, БСП и ДПС на ръководствата си - на Борисов, на Нинова, на Карадайъ и т.н. В отчета на ДПС се казва, че средната заплата, която партията дава, е малко над 1000 лева. Но в тази усреднена сума влизат и заплатите на чистачките и шофьорите, та не дава много добра представа за възнагражденията на висшите функционери. Пеевски например взима ли партийна издръжка и каква е тя?  А почетният началник Ахмед Доган? Постовете на Цветан Цветанов в ГЕРБ платени ли са били, или се е трудил безвъзмездно? Как са осчетоводени различните форми на агитация в предизборните кампании и какви са харчовете по тях?

Накратко, за да ни убедят, че левче на глас им е малко, партиите трябва да дадат на нас, работодателите им, достатъчно информация за разноските, необходими за нормалния им политически живот. Трябва да направят и друго, което е още по-трудно - да си върнат доверието ни.

"Партиите или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият вариант е лъжи за пред обществото за членски внос и така нататък", нарежда Йордан Цонев. Как да няма трети вариант, г-н Цонев? Има и трети, и пети. България отдавна си е в третия вариант - на съчетано финансиране на партиите - отгоре са парите от бюджета, отдолу са невидимите спонсори.

И защо Цонев твърди, че "членският внос и така нататък" са лъжи пред обществото? Да, ДПС, ГЕРБ, БСП слабо разчитат на приноса на своята членска маса и като цяло към 90% от издръжката им се осигурява от бюджета, т.е. за сметка на данъкоплатците. Но в Германия бюджетната дотация е едва 31%, там партиите се прехранват основно от членски внос, дарения и стопанска дейност. 

И няма нужда да Бойко Борисов и Цонев да плашат народа, че партиите ще бъдат превзети от олигархията. Нима сега е друго?

Проблемите с политическата корупция и черните партийни каси не се лекува със субсидии. Скандали гърмят дори в богати държави с добра уредба и щедро партийно финансиране като Германия и Австрия.

 

Алчността не се потиска с наливане на обществени пари,

 

а с разжалване на подкупните политически функционери и с провождането им за размисъл и превъзпитание в затвора. Нима не е очевидно, че дори сега, когато лапат по над 13 лева на глас държавни пари, които с нищо не са заслужили, българските партии си остават развъдници на корупция във всичките й проявления - търговия с влияние, злоупотреба с пост, прокарване на лобистки закони, раздаване на обществени поръчки, получаване на евтини апартаменти и дори на безплатни жилища и прочее. 

Може ли да стане по-зле с намаляване на държавните субсидии? Едва ли. Може да стане по-добре обаче, ако съдебната система си върши работата, като нагази и в блатото на гранд корупцията, което сега "гнусливо" заобикаля. Същото ни казват от години докладите на Европейската комисия. Нашите политици докараха нещата дотам, че държавите от Еврозоната отказват да допуснат България дори до "чакалнята" за еврото и едни от причините са голямата корупция по високите етажи на властта и липсата на наказания за покварените политици. 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?