Медия без
политическа реклама

"Искаме да учим, иначе какво ще правим през ваканцията!"

През страстната седмица учениците ще боядисват яйца, ще спортуват вкъщи и ще слушат приказки

Илияна Кирилова
Тази седмица учениците спокойно могат да кажат "Чао" на учебниците. Вместо това ще рисуват и боядисват яйца

Тази година учениците определено имат необикновен втори срок. Необичайна ще бъде и мини пролетната им ваканция. Заради ситуацията с коронавируса и обявеното извънредно положение те ще продължат да си стоят у дома и да учат дистанционно, но с доста по-олекотен график. Дните от 11 до 20 април, които по принцип бяха отредени за отдих на системата, няма да са ваканционни, тъй като на места има доста пропуснат материал заради грипните и коронавирусната епидемия. Там, където няма изоставане, времето ще се ползва за по-приятни и разнообразяващи занимания - за обучение по предмети в областта на изкуството, технологиите и спорта, за психологически консултации или просто за занимания по интереси. Какво ще правят училищата и учениците тази седмица?

 

Чук-чук яйчице

"През последните седмици на дистанционно обучение успяхме да си вземем часовете дори по физическо и по изобразително изкуство, така че нямаме нужда от отучване", казва Людмила Дерменджиева, директор на първо ОУ "Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев. Оттам са успели да обхванат в новата форма дори децата, които нямат компютри, като са им раздали такива от училище. "Преди ден питах учениците в 6-и клас дали искат ваканция, или не. "Г-жо, искаме занимания, какво ще правим иначе през ваканцията, ще ни е скучно", викнаха всички вкупом", разказва тя. Затова от училището смятат да им предложат забавления в предпразничните дни, а не редовни часове по програмата. "Ще творим - ще рисуваме, ще гледаме и обсъждаме филми, ще правим читателски дневници. Онзи ден направихме фото албум за Великден", казва Дерменджиева. Едно от заниманията ще бъде боядисването на яйца - всяко дете ще изпълни у дома си Великденския ритуал и после ще покаже своите яйца на съучениците си. В училището ще има още забавна математика, артателиета, шахмат, домашни работилници, виртуални пътешествия до любим град и др. Няколко от учениците ще се включат и в областния кръг на олимпиадата по информационни технологии, която ще се проведе на 14 и 15 май онлайн.

 

Кой е първи - Буратино или Пинокио?

За СУ "Васил Левски" в Елин Пелин уроците през тази седмица ще са доста по-лежерни и приятни за децата, казва директорът Мариета Христова. Ще бъде продължена инициативата "Поход на книгата", в рамките на която в часа на класа самата директорка чете откъси от книги на учениците. "Онзи ден четох "Дивите лебеди" на 3 "б" клас. Много неща може да научи човек от децата, за първи път например чух за любимата книга на един ученик - "Агент Ванилия"", споделя още тя. За да запали интереса към четенето, директорката е измислила и награди за най-четящите. Всяка седмица те трябва да отговарят на различен въпрос - който отговори кой е дошъл първи - Буратино или Пинокио, печели книжка.

 

Равнис! Мирно! Свободно!

В спортното училище "Васил Левски" в Пловдив ще се спортува по време на ваканцията. "Успяхме да обхванем всички ученици в дистанционното обучение. И общообразователните предмети, и часовете по спорт си вървяха по график, треньорите изпращаха задачи за самоподготовка, възлагаха упражнения, както и теория, обучение, съдийски правила и т.н.", разказва директорът Ружка Генова. По думите й учениците стриктно са спазвали задълженията си, дори са се записвали на клипчета как тренират, които след това са изпращали на преподавателите си. Затова и следващата седмица те ще бъдат ангажирани на принципа на "активното възстановяване", т.е. със занимания с разтоварващ ефект. Отсега е започнало изпращането на линкове към музеи, галерии, концерти, в които младежите да направят вирутална обиколка. "Учебен процес няма да имаме, защото нямаме изоставане с материала. Който ученик пожелае, ще може да говори с педагогическия съветник и да получи психологическа подкрепа. Повечето учители изявяват желание да си починат, стресът последните седмици им беше голям", казва още Христова.

 

Хайде на зумба

В СУ "Цар Симеон Велики" във Видин часовете ще продължат за 12-класниците по план, като те ще учат от понеделник до сряда, а в четвъртък ще бъдат включени в различни занимателни форми. Останалите ученици няма да имат редовни часове от програмата, а други занимания за 2 часа на ден - от 10 до 12 ч. Децата ще гледат научно-популярни филми на английски език, ще играят зумба, ще правят електронни книги и др., казва Цветанка Тодорова, ръководител на ИКТ направлението в училището, която е обучила доста от учителите за бързо преминаване към дистанционно обучение. По думите й от около 1000 ученици само 30 са нямали крайни устройства, но на тях са раздадени такива. 21 ученици са нямали връзка с интернет, като школото в момента работи за отстраняването на този проблем. "Ще наблегнем на заниманията по спорт, на индивидуалните консултации с учителите от целодневната организация на обучение, педагогическият съветник ще се включи с уроци по гражданско образование", казва още Тодорова.

 

Психологически консултации, рисуване и и живи връзки с учениците

"Продължаваме с дистанционното обучение, но с по-малко часове - ще имаме по 4 часа на ден, като програмата ще е олекотена. Хубаво е да продължим да имаме контакт с учениците ни. В тази криза се чувстваме още по-близки с тях", казва Даниела Караманова, директор на гимназията по текстил и облекло "Д. Желязков" в Сливен. При тях също ще се наблегне на спортните дейности - учители ще пращат клипчета на учениците или сами ще ги тренират от "компютрите си". Ще се правят и проекти по изобразително изкуство. Педагогическият съветник ще има всеки ден срещи с учениците, а тези от 12-и клас, освен редовни часове, ще имат и допълнителни занимания по български език. От 270 деца в училището 31 нямат крайни устройства, на които да учат дистанционно. На 20 от тях са раздадени служебни лаптопи, включително на момиче от 12-и клас, за което е било особено важно да не пропуска материал заради предстоящите матури. "Трудно се работи с тях, те са и от най-различни населени места - от с. Селиминово, с. Самуилово, с. Сотиря и др. Първоначално пращахме медиатора да им раздава образователни материали, но после преценихме, че е опасно заради коронавируса", казва Караманова, според която вероятно на тези деца ще се наложи да наваксват през лятото. "Нямаме виртуална класна стая, доста от учениците разполагат с мобилни телефони, трудно е и с практиката им, която сега не могат да провеждат", казва още директорката. По думите й обаче най-важна на този етап е  живата връзка, затова и училището набляга нея, за да се грижи за учениците си и да задържи интереса им.

 

Наваксване с материала

В 75-то училище "Тодор Каблешков" в столичния ромски квартал "Факултета" смятат да използват следващата седмица главно за да наваксат с пропуснатото. "Голяма част от учениците ни нямат възможност за синхронно обучение. Някои, макар да имат устройство у дома си, нямат добра връзка с интернет или имат ограничения в използването му", казва зам.-директорът Галина Тимова. Затова тази седмица ще се предоставят 11 таблети на ученици, дарение от МОН и Виваком, ще се раздадат и интернет карти. "При нас борбата и усилията са малко по-различни. Най-важно е да приобщим децата, да достигнем до всяко от тях, да ги подкрепим вкъщи и да не падне мотивацията им. Затова и учителите ни се записват - не пращат готови уроци от Уча.се, не им дават да прочетат еди коя си страница. Лично правят видео уроци, които пращат на децата, а те след това могат да ги гледат, когато имат възможност", казва Тимова. По думите й целта на живия контакт е да се запази връзката с учениците - "макар и не в реално време, децата усещат, че учителят говори на тях", казва тя. За пример зам.-директорът дава учителят по физическо, който направил клипче как тренира с дъщеря си, призовавайки и останалите да се запишат как правят същото. Голямо било учудването в училище, когато завалели клипчета на ученици, трениращи с родителите си! "Самите родители започнаха да се интересуват повече от обучението на децата си. Това да получиш мейл: "Моля, съдействате ни детето ни да изпусне материал и да не загуби знанията си", е нещо невероятно! И единици да са, е успех", казва Тимова.

Още по темата