facebook
twitter

Наблюдател

Хубавите коли - за нас, затегнатите колани - за вас!

Столична община прекрати конкурса за скъпите автомобили, но съмненията останаха
4 807
Зам.кметът Кристиан Кръстев се опита да заблуди, че конкурсът за скъпите коли е бил прекратен, преди да е обявен.

От коя страна на барикадата в битката с всяващата шок и ужас криза с коронавируса е управата на Столична община? Въпросът може да изглежда абсурден, ако се слушат само изявленията й. Но ако се погледнат действията, ще е много логичен. Особено след избухналия и засега потулен скандал с опита на заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев да организира поръчка на стойност около половин милион лева за закупуването на нови лимузини за подопечната му дирекция "Транспорт".

За старта на процедурата се разбра не от официално съобщение на администрацията на кмета Йорданка Фандъкова, а от проверка на "Сега". Разточителният конкурс за нови коли бе обявен в период, в който Фандъкова постоянно призовава жителите на София да проявят отговорност и солидарно да понесат несгодите от въведеното извънредно положение и последиците от повсеместната рецесия, която се задава. На фона на нейните призиви обаче стана ясно, че заместникът й се е изкушил да набира оферти за нови возила, някои от които е трябвало да са мощни поне 170 конски сили, а всички да са сиви на цвят. И че Кръстев е бил готов да плати 450 000 лв. без ДДС или 540 000 лв. с данъка от парите на всички софиянци.

Не по-малко скандално от самото обявяване на поръчката, която хора в социалните мрежи нарекоха "пир по време на чума", бе начинът, по който управляващите в София реагираха, след като плановете им бяха разкрити. Представителите на ГЕРБ се направиха, че не се е случило нищо особено. А някои дори се опитаха

 

да внушат, че такава поръчка всъщност изобщо не е обявявана.

 

Тон за песен даде самата Фандъкова. Въпреки че в неделя, когато избухна скандалът с лимузините, тя даде две телевизионни интервюта, в които не пропусна да изтъкне колко люби, тачи и милее за всеки лев в бюджета на София, кметът не направи и най-малък опит да се извини на съгражданите си за действията на Кръстев. Човек, когото тя лично покани в екипа си, след като м.г. бе избрана за четвърти път, и който трябваше да олицетворява новия стил в работа на столичната администрация. Макар в деня на огласяването на скандалната поръчка Фандъкова да престоя в ефира около час, тя намекна с едно-единствено изречение каква да е тактиката на управляващите във връзка с гафа. Факт е, че нито по БНТ, нито по Канал 3 Фандъкова не бе притеснена с въпрос редно ли е София да изхарчи половин милион за нови коли в условия на свирепа криза. Въпреки това зам.председателят на ГЕРБ успя да вметне при Георги Любенов по БНТ1 кратичката фраза, че общината няма да купува автомобили, които "не са жизнено необходими в този момент". 

Лежерното отношение на шефа очевидно даде самочувствие на сгазилия лука зам.кмет и няколко часа по-късно във "Фейсбук" Кръстев нарече "спекулации" изнесените данни за обявената поръчка. Според него конкурсът за новите коли бил спрян още на 1 април "с оглед на кризисната ситуация". Това се било случило "по смисъла на Закона за извънредното положение", който автоматично стопирал и всички останали процедури на сайта на Столична община.

Тези твърдения могат лесно да бъдат опровергани. Всъщност обществената поръчка за новите коли

 

бе обявена, а не спряна на 1 април,

 

а първото съобщение за нейното блокиране дойде на 5 април - неделя, часове след огласяването на историята. Официалният документ за прекратяването на поръчката пък се появи в публичния регистър на обществените поръчки едва на следващия ден - 6 април.

Не отговаря на действителността и твърдението на Кръстев, че Законът за извънредното положение бил спрял всички поръчки на общината. Освен неговата, почти всички нейни процедури, обявени през последните седмици, продължават да са активни и сроковете по тях текат. Това също може лесно да се установи в споменатия регистър. Думите на Кръстев се оборват и от факта, че в системата продължават да се появяват обществени поръчки, чийто възложител е Столична община. 

Отношение по скандала не взе нито един друг отговорен фактор от ГЕРБ в София. Единственият, който все пак каза нещо по темата, бе шефът на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който е от ВМРО. Той написа пост, започнал с пламенно разграничаване от Кръстев и с уверение, че самият той не е знаел нищо за плановете на ресорната общинска дирекция да купува нови коли. Общинарят също не постави под съмнение, че към 5 април конкурсът не е прекратен и призова това да се случи още на следващия ден. "Във времена, когато неистово търсим и купуваме дезинфектанти, латексови ръкавици и маски, да пуснеш поръчка за ламарини е несериозно", коментира Контрера.

С това изказванията на представителите на управляващото мнозинство в София във връзка с конкурса за новите коли се изчерпаха. Мълчанието е притеснително, защото

 

то е характерно за почти всички процедури,

 

в които властта в столицата се готви да направи нещо с общинските финанси, което няма да се хареса на жителите й. Същото информационно затъмнение традиционно цари и около конкурсите за избор на почистващи фирми, които да събират и извозват боклука на града. За тези процедури софиянци открай време подозират, че са крайно неизгодни за тях и че бюджетите за тези дейности са крайно раздути. Кметът Фандъкова например отказва да говори и за проверката на общинското дружество "Чистота-Искър", за което преди време стана ясно, че е било брутално източвано. И това не е изключение, а по-скоро правило. 

Начинът, по който Столичната община решава кога и как да се купуват нови коли, също попада в категорията с непрозрачните правила. Покрай скандала с поръчката на зам.кмета Кръстев стана ясно, че шефът му Фандъкова вече близо три месеца не отговаря на въпроси на опозицията в Столичния общински съвет колко служебни автомобила има на разположение администрацията, какви марки са те, има ли писани правила кой може и кой не може да ползва тези автомобили, до колко часа и т.н.? Мълчание, което ясно показва, че столичани ще има много над какво да се гневят, ако научат реалните и изчерпателни отговори на тези въпроси. 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След размисъл сайт на Столична община поевтиня с 16 000 лв.
"Чистота Искър" получи нов апетитен договор от София
Новият ред за паркиране около НДК разгневи шофьорите

26.05.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

2867 11

Коментари

vasilevil

Нека тия които гласуваха за герб да кажат нещо по въпроса.А иначе и дачия им е много.

Каубой
снимка на Каубой

Нека да кажат тези гласували за "Сполука за България", роберт максуеЛ и ссср гражДАданИН андрю лукяВИЯ. О, помните ли? Не? Лошо другари, лошо.

Nashenec

Няма какво да се учудваме - вече много хора, даже от управляващите говорят за промени след кризата. И много от сегашните щели да си отидат. Та затова се бърза - да вемем някой друг хонорар, че знае ли човек какво ще стане след 2-3 месеца.

То вчера по Нова ТВ и един съветник на МОН-министър даваше "експертно" мнение за софтуера на съда, дето разпределял кой да гледа делата. И направо си каза - ние искахме да вземем задачата, но я дадоха на някакви си, дето поискали тирйсетина хикяди лева. Ама то само като се видело цената трябвало да е ясно какво е качеството. И си даде експертното мнение за цена - 300 000, но може и 3 мнл. ако се иска сигурност, качество и т.н. Не че който не го познава не знае как мисли този експерт, но все пак е в МОН и се "пише" за съветник на министъра точно по тези инфраструктурни проекти. А самият МОН сега трещи от сриване на вече "разработени" проекти и скъпа инфраструктура. След като се стигна до плащане на лицензи на Майкрософт за всички ученици (за MS Teams), въпреки че има някакво си "школо", нов портал и какво ли още не.

НЕРВЕН

Борис Джонсън може да джитка с велосипед из Лондон а нашите комплексирани парвенюта си мерят ранга според колите си..Пази Боже сляпо да прогледа!

indiec

Пази Боже сляпо да гласува!

Lola the Kinks

ГЕРБ: "Ние грабим, вие плащате. Ясно?"

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Подобни покупки са недопустими независимо дали има криза или не. София е един беден, мизерен, мръсен град с изтерзано население - какви лимузини, какви пет лева. Само този случай е достатъчен да разбере човек колко трагично е управлението на Фандъкова и герберюгите. Журналята не бива да го забравят, ако требва ще им припомняме.

АдМин

Направо да връщат Евгени Крусев

mick

Какви съмнения? Та вижте им колите в момента, не само на софийска община, на всички останали общини и държавата.  Ако в в това се съмнявате... че то и да ви окрадат пак ще се съмнявате, че не било кражба ами подарък.

аиг3

Кристиан Кръстев видният столичен плейбой, разкаял се и станал дякон, минал през министър на транспорта, неслучайно се е отказал от добре платената си кариера в частния сектор, за да стане местен чиновник. И то няма да е заради запалтата, която сигурно не му стига само за уиски.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×