Quantcast

Медия без
политическа реклама

Готови ли са училищата за дистанционно обучение?

МОН ще пусне правила как да става това, но директори вече призоваха всеки да действа проактивно

Илияна Кирилова

Дистанционно обучение в родните училища? Доскоро не си представяхме, че такова нещо е възможно в българското образование. Поне не сега, а някога в необозримото бъдеще. Понякога обаче кризите действат като катализатор. Заради разпространението на коронавируса у нас и дългата извънредна ваканция въпросът как да се обучават дистанционно децата придоби спешни измерения. Каква е готовността на българските училища да въведат този вид обучение в случай на удължаване на ваканцията при форсмажорни обстоятелства?

От просветното министерство нямат обобщена информация колко точно училища имат опит в прилагането на дистанционно обучение, защото картината навсякъде е много шарена. Някои от години прилагат облачни технологии, с които учител и ученик могат да си общуват онлайн, други почти не са се докосвали до подобни технологии, някъде пък само част от учителите са обучени.

В опит да помогне на училищата тази седмица МОН събра администраторите на електронни платформи, с които обсъди варианти за електронно обучение. Въпросните варианти съвсем скоро ще бъдат пратени на школата из страната, за да могат директори и учители да ги обсъдят и да решат по кои биха могли да започнат работа.

След срещата министър Красимир Вълче обясни, че има два вида дистанционно обучение. Единият е с виртуална класна стая, за който обаче страната ни не е готова, тъй като не всяко дете има крайно устройство. По-реален изглежда е другият вариант за самоподготовка в електронна среда - т.нар. "асинхронно дистанционно обучение", което също може да помогне за наваксване на материала, както и проектното обучение, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

Училищни директори вече призоваха всеки да действа проактивно и да не чака спускането на правила. "Без съмнение това е РАБОТНО ВРЕМЕ от ДОМА на всеки учител с гъвкавост за добра връзка с ръководството. Може да бъде чрез ШКОЛО, Кан Академи, Облачните технологии, Офис 365, Уча се...Няма кой да ви кажа как! Всеки един от нас е добре сам да си организира този процес. Има много въпроси, но затова сме голяма група, в която да си дадем сами отговорите. Не търсете нормативни разпоредби. Бъдете адекватни! Да направим всичко което можем за да бъдем полезни в такава нетрадиционна ситуация", призова председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

"На срещата в МОН не бе казано колко училища са готови да започнат да обучават дистанционно. Едва ли някой може да даде такава справка. Чуха се различни мнения, доста от тях са, че като че ли голяма част от учебните заведения имат готовност. Не бива да се подценява и нуждата от подготовка на учителите", коментира за "Сега" Розалина Лъскова от Кан Академия, безплатна платформа за образование. Според нея някои учители биха могли да се научат как да преподават дистанционно дори за 2 часа по време на уебинар. На други може да е нужно 2-дневно обучение, а някои биха имали нужда от подкрепа няколко месеца, за да се чувстват напълно сигурни в използването на новите възможности. "Много е индивидуално, важното е, че това може да се случи, стъпка по стъпка и при желание", казва Лъскова. Според нея основният въпрос е колко ученици нямат компютър у дома си, като на тях МОН може да помогне. Дори да не разполагат с компютър или лаптоп, ученциите могат да получават нашите материали и на мобилните си устройства, казва тя, цитирайки статистика, според която 90% от хората у нас разполагат с мобилен телефон.

"Едва ли има училище, което никога досега да не е използвало подобен начин на комуникация със своите ученици. Дори и да има, смятам, че за 7-10 дни всеки учител вероятно може да се запознае с технологията и начина, по който да се свързва с децата дистанционно. В интернет вече има много уроци, включително и за най-малките, които могат да бъдат изпращани на децата", казва Веселина Карапеева, директор на математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, която от 5-6 години използва онлайн платформи за преподаване на учебния материал. "Колегите и до този момент си разработват уроци, които предоставят в електронен вариант на учениците, правят се видео и конферентни връзки", казва тя. По думите на Карапеева много в този процес са им помогнали от РУО-Пловдив, откъдето редовно им дават информация и подкрепа за въвеждането на различни образователни платформи в учебния процес. По тази причина повечето училища в цял Пловдив са на "ти" с дистанционното обучение.

"Със сигурност математическите гимназии в страната ще могат бързо да се справят и да въведат дистанционно обучение", смята още директорката, която първа е въвела карантина за ученици от 10-и и 12-клас, върнали се от Италия. На въпросните младежи е било организирано подобно дистанционно обучение почти по всички предмети без музика, физическо и изобразително изкуство, като самите те споделили, че са получили толкова много материали, че се чувстват по-подготвени от останалите си съученици, които са ходили през това време на училище. "Учениците споделиха като минус това, че нямат личен контакт с учителя и съучениците си, но пък заявиха, че могат сами да разпределят времето си, както и че са имали непрекъсната обратна връзка с колегите по вайбър, мейл или с конферентна или видео връзка", казва още Карапеева. Според нея основният проблем пред въвеждането навсякъде на дистанционното обучение ще е интернет достъпът, който трябва да има всеки ученик у дома си.

В по-малките училища обаче са доста по-скептични. Директорът на ОУ" П. Берон" в Шумен разказва, че училището му има готовност да въведе някакъв вариант на дистанционно обучение, но само за старите уроци, които да се преговарят и затвърждават, но не за новите. "По време на ваканцията изпробвахме да работим в "Скайп", в платформата влезе един учител с други 20 колеги и нещата се получиха", казва той. Въпросът е обаче дали родителите ще могат да осигурят децата им да бъдат пред компютрите. "Няма как да преподаваме нови уроци. Можем да ги преподадем, но не можем да ги запишем като преподадени в електронната система, без заповед на министъра няма да ни ги признаят за взети", казва Павлов.

Според Павлов въвеждането на дистанционата форма е възможно за отделни училища, но не и за цялата система, която определено няма готовност за това, особено по-малките населени места. "По селата интернетът е слаб, материалната база е доста зле, а някои учители са над 60 г. и дори не знаят откъде се пуска компютърът", казва той от 24-годишния си опит, включително и в селата. Според него образователната ни система все още е консервативна и нищо не става без указание от министъра и РУО-тата, които продължават да се вторачват само в документите, но не и в реалния образователен процес.

Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев коментира, че министерството има лиценз за Майкрософт офис 365 и по-специално за платформата Teams, която позволява дистанционно обучение. "Можем дори да направим профили на всички ученици и учители, това е тествано вече в 5 училища, след което училищата могат да ползват многобройните безплатни приложения за дистанционно обучение", казва той. По думите му обаче по-важното е дали учителите са готови да използват тази технология. Повечето учителите са минали през квалификации, но доста имат нужда от още обучения. "Някои може да имат затруднения дори при регистрацията за дадена образователна платформа. Но е достатъчно поне един учител да разбира от това и да помогне на останалите", казва Вълчев, който посочва, че около 1000 школа у нас разполагат с електронни палтформи.

От МОН в момента подготвят уебинари за педагозите за самообучение, както и клипове, в които да информират преподавателите как да ползват дадени платформи. При малките ученици със сигурност ще се наложи съдействието от страна на родителите, но дори 2 дни от грипна вканция от общо 5 дни да се приравният на учебни заради дистанционното обучение, пак е нещо, казва той. Министърът готви и правила, които ще разпространи към училищата - те ще са не точно за въвеждане на дистанционното обучение в чистата му форма, а правила за обучение чрез електронна среда, които да позволяват нови методи на работа, възлагане на проекти и т.н. Възможно е да се направят известни компромиси с нормативната уредба, ситуацията го налага, смята той. "За по-малките населена места ще се търсят резервни варианти, в Сливен например медиатори казаха, че са в готовност да разпространяват материали на учениците", посочи още министърът.

 

ПЛАТФОРМИ

Българската версия на платформата на Кан Академия, която е напълно безплатна, включва хиляди видео уроци, упражнения и тестове по математика, физика, химия, биология, компютърни науки и програмиране, астрономия, здраве и медицина, философия, музика, световна история, подготовка за изпита SAT. В нея учителите могат да създават виртуални класове, да задават самостоятелна работа към ученици и детайлно да проследяват напредъка на всеки ученик и на целия клас. Платформата дава незабавна обратна връзка на всеки учащ след всяко упражнение или тест и не допуска пропуски в знанията. Родителите също имат достъп до цялата информация за напредъка и заданията на детето. От Кан Академия са изготвили препоръчителен списък с безплатни платформи за дистанционно обучение.

Познати на много учители и ученици, макар и платени, са уроците на Уча.се. Хубавото при тях е, че те следват материала, който се учи в училище - според конкретния учебник, по който учи дадено училище. "Просвета" също наскоро съобщи, че пуска безплатни онлайн уроци по български и по математика за 7-клас заради извънредната ваканция. Те ще бъдат излъчвани на сайта на "Просвета" и на страницата на издателството във Фейсбук до края на тази седмица.

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също дадоха "сламки" на учителите. Училищата в облака, които използват office 365, G- suite, могат да използват приложенията като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния хард диск, виртуална тетрадка. Майкрософт предоставя възможности за онлайн обучение чрез Microsoft Teams, където учители и ученици могат да работят съвместно. Има поредица от уебинари, които също могат да се използват. Училищата, които са инсталирали Moodle, могат да използват платформата за дистанционно обучение.

Още по темата