Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата харчи за нови пътища, вместо да обезопаси наличните

Изостанали сме с години в политиката за пътна безопасност, твърди инж. Богдан Милчев

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Инж. Богдан Милчев е председател на Управителния съвет на Институт за пътна безопасност. Преди това беше началник на "Пътна полиция" - София.

- Автошколите в страната излязоха на протест срещу готвените от правителството промени, които въвеждат допълнителни изисквания към работата им. Кой печели и кой губи от тях?

- Тази ситуация, в която инструктурите бяха поставени от министъра на транспорта, е изключително нечестна. Защото преди 9 месеца същите тези хора направиха същия протест, с който ясно заявиха, че министърът на транспорта трябва да оправи собствената си къщичка преди да започне да оправя проблемите на този бранш в обучението. Да, Законът за движение по пътищата възлага на министъра да следи и контролира обучението, но пробелемите там могат да бъдат решени като се оправи изпитът за шофьорска книжка. Там е ключът. Докато не направите изпитът да бъде честен, съвременен и по всички европейски правила, не оправите организацията на изпита, няма шанс да регулирате обучението. В момента при сегашното качество на обучение над 70% взимат шофьорския изпит от първия път. Ако изпитът бъде направен труден и най-вече честен, тогава обучаващият и обучителят ще се равняват по изпита.

- След като тези промени не решават нищо, защо тогава се предлагат?

- Според мен тези промени няма да влязат в сила, защото основно целят създаването на административни тежести и нови административни норми в самата дейност на инструкторите. В част от текстовето се създава възможност за този прословут GPS контрол. Тоест някой по някакъв начин да контролира това електронно отчитане на дейността. Ние от Института за пътна безопасност подозираме, че са скрити лобистки текстове, които ще обслужат интерес на частен субект в дългосрочен план да осъществява електронен контрол, за който ще се плаща. Тази дейност струва пари, ще я плати някой - дали инструкторите, дали тези, които се обучават, или ние през данъците, някой ще плати. Тук говорим вече за безсмисленото харчене на пари и средства, облечено в добри намерения за пътна безопасност. 

- Вие виждате ли някакви мерки срещу корупцията при изкарването на шофьорски книжки с така предложения контрол?

- Няма как да се видят такива. Ако министърът иска да реши проблема, може да направи изпита за шофьорска книжка публичен. Да може всеки в тази държава да влезе в сайта на министерството, където да има линк и да гледа в реално време всеки един изпит, който тече. Така или иначе тези изпити се записват и се предават в реално време в центъра на ДАИ. Един линк е, за бога! Но това няма да е достатъчно, защото ние трябва да променим и елементите на изпита. Постоянно се говори, че шофьорите не ги обучават на движение по магистралата, но в изпита няма такъв компонент. Как ще знаем тогава дали той е обучен на това?

- Смятате ли, че купените шофьорски книжки са основната причина за катастрофите на пътя?

- Не, не. Купените книжки и нечестно взетите изпити само създават усещането в младите шофьори, че няма държава, че могат да карат, както си искат. Всеки един от нас знае, че курсът, който изкарваме, е само базисен. Той ни дава теоретическа и практическа база, а след това започваш да трупаш опит и навици. Нечестният изпит дава заявка, че на пътя можеш да правиш всичко безнаказано. 

- Състоянието на пътищата до какъв риск от катастрофи води?

- Когато се движим по пътищата виждаме, че има проблеми, но такива има почти по всички пътища в Европа. Тук големият въпрос е да идентифицираме проблемите и да ги приоритизираме, защото нямаме пари да построим нова транспортна система. От Института за пътна безопасност от известно време работим върху изготвянето на оценка на риска на транспортната система в България. За тази оценка обаче ни е необходима информация. Оказа се, че ние три месеца обикаляме и пишем писма до всички институции - 12 на брой, които имат отношение по Закона за движение по пътищата, за да ни я дадат, но такава няма. Те събират някаква информация, но тя е непълна и негодна, за да бъде оценен рискът. Ако започнем сега в България, тепърва ще ни трябват 3 години, за да събираме годна информация за оценка на риска, за да можем да видим къде е проблемът. След тази оценка ще питаме държавната администрация защо ще строим магистрала или нов път при положение, че можем да решим същия проблем с отстраняването на 100 черни точки в този регион, което ще струва десетки пъти по-малко?

Трябва да принудим който и да управлява транспортната ни система да започне да харчи парите по отстраняването на дефицитите на пътната безопасност. В момента те се харчат с политически решения, с обществестен натиск заради дупки или след катастрофа, когато се установи, че мантинелата е лоша, няма маркировка или знакът липсва. По този начин не можем да постигнем положителни резултати.

- Тези дни в социалните мрежи се появиха оплаквания от аквапланинг по АМ "Тракия". Беше съобщено и за няколко леки катастрофи по магистралата...

- Обилните дъждове показаха друга голяма слабост при поддръжката на пътищата. Близо 80% от банкетите по магистралите и първокласната ни пътна мрежа не са почистени. Те са с наноси, пясък, дървета. Тази вода няма къде да се оттече и ние караме в езеро няколко часа след дъжда. Все още не е почистена и растителността край пътищата, знаците не се виждат. Все още има негодна маркировка, обезопасителните системи не отговарят на изискванията. Агенция "Пътна инфраструктура" изчисли, че ще са необходими 3,5 милиарда лева за обезопасяване на транспортната система. В същото време правителството отчете, че до момента за нови пътища е похарчило над 2 млрд. лв. И тук идва големият въпрос дали да не наложим мораторуим върху строежа на нови пътища и да инвестираме в безопасна система, или да продължим по същия начин? Оценката на риска ще ни покаже кое е правилно.

- Виним държавата за войната по пътищата, но имат ли българските шофьори достатъчно възпитание на пътя?

- Това е изключително удобно за този, който доставя транспортната система, да оправдава своята некомпетентност с лошото възпитание на шофьорите, лошото обучение и с манталитет. Абсолютно погрешна теза. И доказателство за моите думи е, че когато същият този български шофьор смени средата, променя поведението си.

 - А необходима ли нова наказателна политика и по сурови глоби за водачите, които нарушават правилата за движение?

- Необходима е нова процедура за налагане на наказанията. Новата административна процедура трябва основно да действа срещу системните нарушители. Те са тези, които рушат общата дисциплина и създават усещането във всички нас, че няма държава на пътя. В момента няма отделни мерки за административна принуда спрямо системните нарушители.

- На този пропуск ли се дължат натрупаните милиони от несъбрани глоби на пътя?

- Несъбраните глоби по-скоро се дължат на небрежността и нежеланието на тези, които трябва да ги събират. Принудителното събиране на глоба от 50 лв. струва на държавата повече, отколкото е самата глоба. Нуждаем се от такава политика в административното производство, с която да се въведе - "ти гониш". Тоест наказателният орган, когато хване нарушителя, оттам нататък нарушителят да има интерес да си плати всичко, защото със забавяне и шиканиране на този процес той да търпи много големи загуби. Да има неизбежност на наказанието. 

Още по темата