facebook
twitter

Наблюдател

Да кажем на французите какво е БЦЖ

Или колко неистини може да изрече премиерът на един дъх
27 728
 БГНЕС
Маската спира вируси, но не и лъжи

Колко неистини (меко казано) може да изрече премиерът Бойко Борисов на един дъх? Ето въпрос, над който си струва да работят не журналистите, а математиците. Ако му направят графика, ще видят, че тя не стига нито до пик, а още по-малко до плато, защото е постоянно възходяща.

Социалните мрежи преливат от негови цитати, които смело се разминават с действителността. Как ли се чувстват европейските му колеги, когато в очите им говори небивалици, без ни най-малко да се смущава? Той обича да ги цитира, за да доказва правотата си. Да проверим думите му с един произволен факт. На 29 април посети Националния център по заразни и паразитни болести в София и разказа следната история: управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард му споделила, че се чувства в безопасност, защото има българска БЦЖ ваксина. И не че специално се е интересувал, ами тя първа е повдигнала темата. Седмица по-рано, в изявление след видеоконферентния Европейски съвет на 23 април, той каза без да му трепне окото: "Осигуряваме конюшни, коне съответно, за да може да се джурка и да се прави ваксината след това, за много други болести, за тиф, дизентерия - все тежки, и България е била водеща, неслучайно и БЦЖ-то е българско".

 

Ако са го чули французи, сигурно са се забавлявали

 

Вярно е, че България е производител на  БЦЖ, каквито са още двайсетина държави, но антитуберкулозната ваксина има френски произход. Съкращението БЦЖ не е като БДЖ, както вероятно звучи на Борисов, а е BCG - Bacillus Calmette–Guérin - и носи инициалите на двамата френски биолози Албер Калмет и Камий Герен, които са нейни създатели. Тя е изпробвана първо от Института "Пастьор" през 1921 г., а от 1950 г. е въведена със закон като задължителна във Франция. Всички кърмачета са били ваксинирани и родителите са знаели, че децата им не могат да постъпят в детска градина или училище без сертификат, че имат БЦЖ. Така е до 2007 г., когато пак със закон е отменена всеобщата ваксинация с БЦЖ поради почти пълното изчезване на болестта, като са запазени изискванията само за някои целеви групи - например, за децата на граждани от държави в Източна Европа, и в частност от България. И това е било по препоръка не на френските здравни власти, а на Световната здравна организация.

Да се върнем на твърдението на Борисов за казаното от Кристин Лагард, която е французойка, родена в Париж през 1956 г. Според преразказа му тя се ваксинирала с българска БЦЖ, защото като млада й се налагало да пътува в Африка. Ако това е вярно, трябва да е била родена след 2007 г. и сега да е най-много на 13 години. Ако пък не е била ваксинирана като бебе, трябва да не е ходела сетне на училище, макар че е израсла в семейство на учители. Възможно е нейният френски да е бил разбран неточно от Борисов, въпреки че по думите му "всички сме парле ву франсе". Но нищо не е пречело на по-запознати, като съпровождалия го на 29 април министър на здравеопазването Кирил Ананиев, да му подкажат, че

твърдението му е силно неправдоподобно

Само че Борисов не търпи да бъде поправян, защото така излиза, че е разобличаван. Гневната му изява на 3 май, когато точно в Международния ден за свобода на медиите се нахвърли над журналистите, че му задават въпроси, бе породена точно от ироничните забележки в социалните мрежи колко е прозрачен въпреки твърденията си. "Някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси... Понеже има едни безделници, които няма кво да правят и само си пишат и ме провокират и аз съм им се връзвам." 

Историята с Кристин Лагард е само щрих в изобилното му словесно творчество. Но дали звучи убедително за по-важни неща, когато казва "Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга" и почти веднага след това отсича "Реорганизацията на индустрията, си е моя заслуга"? Сякаш ни говори отпреди три десетилетия, когато всичкото производство бе държавно и някой отгоре се разпореждаше как да се реорганизира един или друг завод. Не му прави впечатление наличието на частен сектор, където и собствениците имат думата съгласно потребностите на пазара. Затова никак не е достоверна престорената му скромност ("Ако има успех ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя!"), която би трябвало да го възвиси до един исторически еталон.

Проблемът на Борисов е, че

не е истински премиер, а е пропагандист,

който постоянно трябва да ни убеждава, че е премиер. Затова изразява враждебна нагласа към журналистите. Той има нужда да вижда около себе си не журналисти, а пропагандисти, които да му пригласят. Неслучайно трите му мандата бяха съпроводени с катастрофално пропадане на България в международната класация на "Репортери без граници" за свобода на словото. Пропагандата е най-грозната метаморфоза на журналистиката и няма как да не прави впечатление както в страната, така и в чужбина.

Обърнете внимание на речника на Борисов - не става дума за неговата примитивна и груба словесност, а за употребата на думи, които издават неискреност. Преди 45 години като студент по журналистика заедно с група колеги бях поканен от тогавашния ректор на Софийския универсиет "Св. Климент Охридски" Благовест Сендов (лека му пръст!) да разговаряме за състоянието на журналистическото образование. Математикът се заслуша и ни каза: "Прави ми впечатление, че употребявате думи като "никога" и "винаги" - те не предполагат доверие. Избягвайте ги!" При Борисов точно такива думи са в изобилие, защото има самочувствието, че изговаря истини от последна инстанция, които не подлежат на съмнение. Те са пределът, отвъд който не могат да се задават въпроси. Щом "никога" не си е приписвал чужди успехи, значи

"винаги" заслугата си е само негова

Изключенията, разбира се, са много редки: "Когато съм имал вина, съм си давал оставката - два пъти досега". Откровението му е изненадващо, защото още не сме чули какво точно го накара да подаде оставка през 2013 и 2016 г. Първия път твърдеше: "Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си." Тогава имаше протести срещу ЧЕЗ заради високите цени на тока и никой не обвиняваше правителството. При малък инцидент на Орлов мост бе пукната веждата на един гражданин и това бе всичката пролята кръв. Но Борисов избяга спешно от властта. Втората му оставка дойде след провала на неговата фаворитка за президентския пост Цецка Цачева. И тогава остави загадка, защото сам се свали от власт, като издигна една  непопулярна кандидатура. За какво му бе необходима - не казва.

Може би както заяви в разпаленото си изявление, "щото целия свят работи на проба-грешка". А обществото трябва да го слуша в захлас: ако мине лъжата - мине, ако не - друга ще дойде.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Астра Зенека" поднови тестовете на ваксината срещу COVID-19

12.09.2020

Обновена

2107 18
Астра Зенека ще поднови тестовете на ваксината срещу COVID-19

09.09.2020

Обновена

6126 75
ЕК сключи първия договор за 400 млн. дози ваксини за COVID-19

27.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1343

Коментари

Morton2
Страдал Гаврила от гангрены,
Гаврила от гангрены слег...
geo_19

Барцелонски сигурно е чул нещо за д-р Сребра Родопска, ама не го е доразбрал в подробности:

 

Внучката на д-р Сребра Родопска разказа, че баба й заминава за Париж през 1948 заедно със съпруга си, който е бил специалист по вътрешни болести - гастроентеролог. Д-р Сребра Родопска прекарва близо година в института "Пастьор", изучавайки създаването на живата френска ваксина за туберкулоза, пренася я в България и започва да разработва българския вариант. През 1951 година започват имунизациите със създадената българска ваксина.

Дежурния

И медийните труженици са я карали по лесния начин - Гугъл, интернет и готов опус.

BCG е пренесена (да кажем полулегално) в България през 1927 г, а опити се правят още от 1926, като ваксинирането в по-масов мащаб (но не задължително) започва от 1928 г. От 1951 г ваксинирането с BCG е задължително в България. По никакъв начин това не омаловажава направеното от д-р Сребра Родопска, но с фактите е добре да се борави коректно.

един интелектуалец

geo_19, струва ми се, че силно надценяваш ерудицията на премиера 😃.

Under_My_Thumb

Бойко Борисов: “За твое добро те лъжа бе, мат’рял!”

 

Какво ни каза днес разяреният Барселонски татко: 

– Докато някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси.
– Понеже има едни безделници ето няма кво да правят и само си пишат и ме провокират и аз съм им се връзвам.
– Звъня му в 6:20 и му викам Айде бе, колко ще те чакам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по телевизията
– Вие имате ли нещо общо с ледения полюс?
– Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие – „Убиха генерала“
– Вчера му се обаждам и му викам: Жив ли си бе?
– Угодия за вас явно няма.
– Тряя си изпере униформата, те се перат униформите, не знаете ли? (на въпрос защо генералът е без униформа)
– Имам си едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го постоянно.
– Имаш ли униформа тука? В багажника? Вади я, че пак ще кажат…
– Без заплата го правя това. без събота, без неделя
– Реорганизацията на индустрията си е МОЯ заслуга!
– Щото целия свят работи на проба грешка – Пускаме – затваряме, пускаме – затваряме
– Ето днеска работят планините…
– Короната е някъде във въздуха.
– Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни?
– Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга.
– Щаба не е неправителствена организация.
– И отделно си назначиха и съвет опозиционен. Ето, питайте го Мангъров. А те не се обичат.
– Ако има успех ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя!
– Какво напрежение да има между мен и него? Той е шеф на болница, аз съм премиер. От 20 и кусур години ми е приятел. Дет се вика – само на него съм му позволил да ми прави едни прегледи… Ние сме го издигнали за шеф на болница.
– Каква радост беше вчера в щаба като им казахме: Айде няма да слизате.
– Някой на сила кара ли ви да има живи включвания?
– Ще им направя в петък, в понеделник по един, да ви говорят.

Памфуций
снимка на Памфуций

Но нищо не е пречело на по-запознати, като съпровождалия го на 29 април министър на здравеопазването Кирил Ананиев, да му подкажат, че твърдението му е силно неправдоподобно

Хахаха. Няма гаранция, че и Ананиев не споделя вярването, че ваксината е българска, а задължителното ваксиниране - присъщо единствено на социализма. Това мнение умпорито се повтаря и в тоя форум, впрочем. 

 

Epikur

 

  Няма да коментирам Боко, за него коментар е направила Природата, като е разбъркала ДНК-та му с нещо погрешно и така го е създала объркано и лъжливо. Квазимодо, означава точно това, обяснено от един велик французин. Само че онзи Квазимодо беше външно квазимодо, а иначе човек с прекрасна душа. За разлика с нашия тук. За съжаление и онези български граждани, благодарение на които днес още определя съдбата на държавата, очевидно също са подредили погрешно ценностите в живота си. Няма да коментирам публикацията, защото колегите тук,казват всичко необходимо. Нито имам намерение да обсъждам журналистиката в България, тя днес прилича на втора най-древна професия след проституцията. Само ще отбележа един щрих. Не бях обърнал досега внимание на Лагард. Ами тя много зле изглежда, бе !? 64 години не са никак малко, но тя тук  прилича на повече от 80-годишна баба. Въпреки изкуствените зъби(или може би точно заради тях)!?  А и цвета, изражението, напомнят за един друг етнос, който днес е между главните избиратели на ГЕРБ. Такава ли е в действителност? Такива ли определят политиката на Европа?  Избав, Боже мой !-казваше някога покойната ми бабка...

bay Dragan

От първото фото лъха интелект, от второто - красота и чар.

Мето от Факултето

Третото е послание към афтора😜. 

https://www.les-crises.fr/wp-content/uploads/2011/06/doigt.jpg

Harald
снимка на Harald

Но нищо не е пречело на по-запознати, като съпровождалия го на 29 април министър на здравеопазването Кирил Ананиев, да му подкажат, че

твърдението му е силно неправдоподобно

Кво ни подсказва, че Ананиев е по-запознат с квото и да било? 

gigaton

Историко-смешна----- ретроспекция, да чукнем по сосиализма, камунизма и т.н. И вярването, че видиш ли  - ваксината била свързана с комунизма/социализма/и алабализма. Въведена е у нас преди СССР да я направи задължителна. Факт е, че по време на социализма сме масово ваксинирани! За гадни болести! Наздраве!

m_Adam

Славчо, прояви малко жалост, молим те!

Тренд Петков

Вече не срещам познат от Герб, който да не е попарен от  Лидера си...Тези хора,които някога повярваха,че най-лошото  е комбинация БСП+ДПС, крадлива номенклатурна от онова време партийна аристокрация, противния мазен Станишев и сие, сега откровенно говорят, че вече е по лошо....Същото като при Станишев, но в по-големи мащаби + нещо допълнително - смазващата простащина, издигната в култ...Щях да добавя към личността...но то личност няма. Има една черупка с мание за величие... куха, безпринципна и страхлива.  

cymen

Личните впечатления са възможно най-несигурният източник на информация. В случая приемате желаното за действително. В момента Бойко има почти универсална подкрепа. Точно затова и се разпищоли толкова много. Абсолютно нищо не може да го бутне. С джипката да бутне дете на жълтите павета, пак ще остане на власт.

cymen

Терзиев отново прави грешката да противопоставя "нашичкия" на европейците. Докторе, ако щеш вярвай, но Бойко искрено е харесван от елита на Европа. Неслучайно е един от най-дълго задържалите се на власт. Заблуда е, че меките китки са големи умници. Макрон как се справи с COVID-a, не е истина.

 

Ама няма как да се признае, че всичко, което такива като автора са гледали с надежда, е тотален капут. Затова Бойко става някакъв патологичен лъжец и ненормалник, а Лагард е висш пилотаж. Истината е, че Бойко е просто един от редицата патологични лъжци.

Ваня Илиева

Лагард е родена 1956г., когато ваксината е била задължителна във Франция .

BuboLechka
снимка на BuboLechka

полезното   е, че научих имената на създателите на ваксината, а мислех да питам един доктор за това

Влез или се регистрирай за да коментираш