facebook
twitter

Наблюдател

Д-р Борисов лекува народа по-добре от д-р Мангъров

Вместо да им осигурява гръб, премиерът демонстративно действа през главата на министри, създавайки рискове за България
11 099
 Фейсбук
Борисов и доц. Мангъров се чувстват приятно заедно. Нормално е - единият критикува мерките на властта, а другият я ръководи, като дава вид, че няма общо със същите мерки.

Ако някой си мисли, че раздавачът на надежда в тия трудни времена са казва Атанас Мангъров, бърка. Истинският вестител на доброто е Бойко Методиев Борисов, доктор по противопожарни науки и академик в народопсихологията. Ако на детенце му се ходи в градина, чичко Бойко за ръчичка ще го поведе. Ако на бизнесмен са му големи данъците, икономистът Борисов ще ги намали.  Той молове отваря, ваксини произвежда, коронавирус гони по плато и търкаля надолу.

Неведнъж д-р Борисов е лекувал нацията, мигрирайки от една идентичност в друга. Този път обаче е различно. Всяко раздадено от него щастие идва миг след като подчинените му министри го забранят. Действа през главата им показно, недвусмислено. Така самото правителство получава твърде специфично разстройство на личността – не просто говори с много гласове, но и в него има един специфичен „аз”, който

 

държи да обезцени останалите.

 

Малката беда е, че такова управление не може да бъде взето сериозно от нито един нормален човек. По-лошото е, че то продуцира постоянен хаос, а и понася страната към минно поле, за което трябва да се молим да не гърми.

Събитията се развиха скоростно в последните дни на извънредното положение. Най-напред Борисов свали ДДС за ресторантьорите след твърдо нежелание на финансовия министър Владислав Горанов налогът да бъде пипан въобще. После разпореди отваряне на моловете, макар здравният министър Кирил Ананиев да се бе произнесъл: "До 14 юни забравете за тях!". Разреши абитуриентски тържества в училищните дворове, след като ресорният министър Красимир Вълчев бе казал на зрелостниците да мислят за събирания в края на юни; пък и зам.-министър Таня Михайлова ги нахока: „Завършването не е броене до 12!”. И детските градини отвори за 24 май, след като предния ден МОН обсъждаше със Сдружението на общините най-ранен срок 10 юни. С всичко това той обезцени още един човек – ген. Венцислав Мутафчийски, категоричен противник на бързото разхлабване на мерките и превърнал се в обществен символ на борбата срещу коронавируса. Разбира се,

 

набиращият популярност Мутафчийски бе париран

 

още със създаването на паралелен медицински съвет към правителството, в който влязоха негови стари и нови опоненти (Коста Костов, Мангъров и т.н.).

Едва ли някога ще разберем кой точно психологически елемент от менталния конструкт на препатилия ни 60-годишен премиер мотивира поведението му сега. Специално за ДДС изглеждаше, че вдига червен картон на Горанов покрай драмата с Васил Божков, но после го защити. Ананиев и Вълчев нищо лошо не бяха сторили. Популизъм, препотвърждаване на лидерството и егото се смесват в поведението му (за повечето действия бе молен на крака; „Аз съм началникът”, произнесе веднъж...). Вероятно има и нещо четвърто, което всяка сутрин се ражда в главата на Борисов и никога не разгадахме. По-важното е, че следствията са високорискови. Смъкването на ДДС за един от най-сивите сектори е бомба със закъснител, а всичко останало – и настояща. Решенията му около разхлабването на мерките наистина са твърде опасни. Борисов постоянно твърди, че навременните ограничения са ни запазили живи, но в същото време превърна България в

 

държавата, която най-скоростно ги премахва.

 

Така населението е поставено в опасност и заради прякото следствие от свободата (риск от преждевременна близост), и заради евентуална слободия („Щом за един ден позволиха всичко, значи лъжа е било досега!”, ще си кажат хората). Отделно от всичко това Борисов насърчи перманентния хаос в момент, когато обществото повече от всякога иска яснота за връщането към обичайния живот.

Но най-абсурдно е, че нищо не бе спешно, нямаше нужда да се прави въобще. За ДДС никога не е съществувал консенсус, за ресторантьорски бонуси – хич. Мерките срещу коронавируса дадоха безспорен здравен ефект, разхлабването трябваше да е постепенно. Макар да е управлявал непоследователно и спонтанно, Борисов досега даваше вид, че за важните неща слуша спецалистите. Днес онова „четвърто" в главата му надделя над лекари и икономисти.

Интересно е поведението и на самите ошамарени министри. На тяхно място

 

всеки човек с достойнство би си тръгнал веднага.

 

Особено Горанов: "Докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява!”, много пъти заявяваше той , за последно – през февруари. Достойнството очевидно е кът в Министерски съвет. Проблемът обаче надхвърля личното поведение. Той касае системата, защото цели министерства (а и други структури) са умували върху решенията, които Борисов еднолично разпиля. Един премиер, разбира се, има право на свои политически действия. Но за тях трябва да носи политическа отговорност. Борисов превратно разбира тънкостите с отговорността, защото те не означават да прави каквото си иска, а да осигурява гръб на министри и експерти, които сам е назначил. По друг актуален казус пък показа, че бяга от отговорност. Много пъти се хвалеше, че сън не спи заради спасението на ФК “Левски”, но се скри, когато положението стана неспасяемо. Накратко - просто шоуто на Борисов. Но доста се изтърка с тези номера, които ще минават, докато министрите и депутатите на ГЕРБ харесват да ги правят на маймуни. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДДС за ресторантите няма как да падне от 1 юли
Гърция намалява ДДС за заведенията, туристическите пакети и транспорта

28.05.2020

651 1
Бизнесът се опълчи срещу "ревизорите" на данъчния модел

28.05.2020

2279 7

Коментари

Epikur

 

  Великият руски писател Достоевски е написал: "Русия не е създание на ума. Русия е творба на Природата". Ако добър карикатурист оцени великата мисъл, може  карикатурно да я претвори за нашия премиер. Като човек изключил ума от битието си, Действащ първично, както Природата му нареди в момента.

Su38

Но те си го обичат...

fisherman

А дали коремния му авер не изпуши на събеседването c taxi drivera, след като е раzбрал за срещите му с Д-р Мангъров?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

всеки човек с достойнство би си тръгнал веднага.

 

Това са индивиди от семейство хрущялни. Те не си тръгват. На тях или им бият шута, или с тях забърсват окаканото. Във всеки случай служат за чорба.

Доц.Трътлев

Боко усеща, че Мангъров е популярен и донякъде прав и се възползва от препоръките му. Това не пречи при провал да си измие ръцете и с него. Няма да е за сефте.

Slava
снимка на Slava

Нали не искахте мерки, плюхте ИП. Борисов ви четЕ, отърва ви от мъките, мрънкахте за ДДС (справка - ежегодно бесепе внася предложения в НС за намаление на ДДС) - на път е и тази ви идиотщина да осъществи. Сега всичко срещу, което изписахте хиляди коментари, вече е променено така, както го искахте. Зрадвайте се, вместо да пищите.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Трудно би било да се формулират по-точно&образно впечатленията от умишления&некадърния хаос, произвеждан от шофьора на джипката.

Автора😌👌

Miranda
снимка на Miranda

Поне едно "благодаря", ама къде ти...

Ще го кажат хората на бъдещите избори.

Slava
снимка на Slava

Колкото повече им угажда, толкова по - настървено го плюят.

Сократя

Ама си водят и записки.

Щом каже нещо, веднага го усвояват.

Справка - думата "мисирки".

Under_My_Thumb

За  най-честния източник на информация за КОВИД-19 се счита швейцарския проект «Swiss propaganda research»

Езици: CZ, DE, EN, ES, FI, FR, GR, HBS, HE, HU, IT, JP, KO, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR

https://swprs.org/%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b2%...

 

ЭПИДЕМИЮ НЕ ХОТЯТ ПРЕКРАЩАТЬ!    Ю.И. МУХИН

http://www.ymuhin.ru/node/2142/epidemiyu-ne-hotyat...

Тема коронавируса не отпускает! У меня уже больше месяца лежат работы и по Луне, и по Катыни, а я не могу их дать, поскольку события с этой пресловутой эпидемией накатываются и накатываются. Эпидемию явно не хотят прекращать.

И медики в этом тоже участвуют.

Итак, СМИ, с подачи медиков и власти, запугивают обывателя числами, поэтому желательно понимать, откуда эти числа и что они описывают.

Rendeto

Начи, специално за тези със затрудненията на горния етаж:

Ходенето на кръчма не е задължително.

Ходенето в мола - и то не е задължително.

Ходенто на море - съвсем не е задължително ....

Ходенето на басейни, спа  и моткането - не са задължителни ...

А повече от препоръчително е да не ходите на Витоша въобще - всичките орки дето я налазиха след вдигането на забраната си оставиха купчините с бирени бутилки и опаковки навсякъде , на всяка полянка. 

Илиан Мавров156...

Проблема очевидно е не в ходенето НА а в ходенето ОТ-проблем създаден и успешно отгледан последните 30 години.Като по-млад редовно минавах маршрута "Алеко"-" в.Черни връх"-м."Златните мостове"-кв."Княжево".НИТО веднъж, не съм си позволил да оставя  неорганичен отпадък(опаковки, торбички, бутилки) на планината-органичен, съм оставял естествено,от заднопроходното отвърствие.

rorik

Горкият Мангъров , най после се  успокои и усмихна .

Дойде реда и на неговите препоръки . И за какво беше това рахождане по талавизиите .

Дет  викаше дедо Цар , когато му дойде времето .

 

gpc

Мда, горкият Мангъров, спокоен и усмихнат... Сега само дано да няма изненадани, като завалят труповете. Интересно какво ще кажат феновете му тогава.

Yordan76

Дядо Боже добре му е сложил Първа сигнална система, но Втора не успял.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×