Медия без
политическа реклама

Бюджетът 2021 - сметки без кръчмар, прахосничество и очевиден лобизъм

Раздорите между ГЕРБ и патриотите, управленската безпътица и пробитата хазна са по-страшни от ковид кризата

"Оперативка" с министри на пънче в гората  - управленска иновация и пореден фарс на Бойко Борисов, докато икономиката се гърчи в ковид криза.
"Оперативка" с министри на пънче в гората - управленска иновация и пореден фарс на Бойко Борисов, докато икономиката се гърчи в ковид криза.

Паника и хаос - така изглежда днес държавното управление. Рухна образът на "здравата ръка" - премиерът Бойко Борисов изглежда все по-уплашен и безпомощен, макар че не спира да обикаля по големи строителни площадки и да пуска бодряшки клипчета във Фейсбук. До него седи послушен финансов министър, който не смее да опонира - нито на началството, нито на колегите си в МС, нито на депутатите. В резултат правителството написа проектобюджет за 2021 г., който никой не одобрява и на никого не помага. А сега върху сметките се упражняват депутатите и хаосът нараства. Страната се тресе от проблеми, а народните представители се опитват да пробутат откровено лобистки предложения в бюджет 2021:

 

Като гръм от ясно небе

 

идва идеята на депутати от ГЕРБ да се върне платеното участие на чиновниците в бордове на държавни и общински предприятия. Тази екстра бе премахната преди осем години, след като Бойко Борисов откри, че със заплатите като членове на директорски и управителни съвети държавни служители си докарват доходи, по-големи от неговите. Тогава премиерът се разлюти и нареди на облажилите си да върнат сумите от участията си във фирми, а на депутатите си - да променят закона и да забранят чиновниците да получават втори и трети заплати. Реченото бе сторено, но ето че сега депутати от ГЕРБ "кършат хатъра" на Борисов и предлагат да се върне старото положение. Начело на групата, внесла предложението, е не друг, а председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Идеята е безобразна - и защото чиновниците са най-недокоснати от настоящата криза, и защото в бюджет 2021 е заложено повишение на заплатите им. Докато в частния сектор всеки месец десетки хиляди губят работа и доходи.   

Много бизнеси са в агония заради коронакризата, но ето че група депутати

 

са се загрижили точно за един от тях - хазарта

 

(явно им е приоритет). Предложението, прокарано отново между първото и второто четене на проектобюджета, предвижда собствениците на казина и игрални зали да не плащат данъци за дни, в които са били затворени заради обявяване на извънредно положение. Може и да има резон - но защо само за хазарта, а не и за другите жертви на форсмажорните обстоятелства? 

Друг твърде обгрижван от управляващите бранш - заведенията, вече получи доста концесии, вкл. и намаляване на ДДС за сервираната на място храна. А ето че сега е близо до нов пробив. Група народни представители предлагат и доставките у дома да се облагат с 9% ДДС.  В големите търговски вериги също има "топли витрини", които продават ястия за вкъщи, но за тях депутатите не са се сетили. Защо за едните ДДС трябва да е 9%, а за другите - 20%, не е ясно. 

Сред "крайно нуждаещите се" в разгара на кризата се оказва една от най-богатите и високо платени държавни институции - Комисията за финансов надзор, чийто председател се радва на основна заплата, надхвърляща 13 000 лева. Група загрижени депутати са вкарали между първото и второто четене на проектобюджета текст, който

 

ще позволи на КФН да си увеличи още възнагражденията 

 

Още предни години КФН успя да си издейства правото да събира безсрамно високи такси от поднадзорните лица - пенсионни и застрахователни компании, инвестиционни фондове, брокери и т.н.  (за да бъдела независима от бюджета, сиреч от правителството), и да си раздава космически заплати. Сега комисията напира за още... 

Самият проектобюджет, внесен от правителството, изобщо не предлага строен антикризисен план с ясни мерки, по-скоро пръска повече пари насам-натам. И приносът на депутатите е жалък - пренията около бюджета не са за възможния комплекс от икономически, здравни и социални мерки, а по фрагментарни въпроси като детските добавки и заплатите в МВР.  И най-тежките сблъсъци не са между управляващи и опозиция, а вътре в управляващата коалиция. 

Когато има тежка криза и тя заплашва да разклати сериозно държавните финанси, да се мисли за спестяване и отлагане на разходи е най-логичното нещо на света и е задължително управленско поведение. Но темата е табу и е ясно защо - изборите са съвсем близо и политиците искат да си напълнят кошниците с политически аргументи, с които да омайват електората в идните месеци. Така най-неочаквано 

 

темата за "детските" 50 лв. помощи се оказа централна

 

при дебатите за проектобюджета за догодина. Патриотите обясняват колко било нечестно само разни маргинали да получават държавна подкрепа и как трябвало всяко младо българско семейство - и бедно, и богато - да бъде насърчавано да прави деца. С 50 лева на месец?!?!

Борисов първо лекомислено отстъпи -  въпреки съпротивата на финансовия си министър, който се опита да му обясни, че отпадането на подоходния критерий за детските добавки ще струва над 200 млн. лева на бюджета. Понеже изригна вулкан от критики, премиерът се отметна, но направи нов гаф - за да не се изложи съвсем пред настоящите и бъдещите родители, обяви, че помощите все пак се дават само на по-бедните, за да има пари за увеличаване на заплатите в МВР.  Последва нова вълна от критики и възмущения, а полицаите жестоко (и с основание) се обидиха на премиера, че създава абсурдно противопоставяне. Тук Борисов вече съвсем се оплете, забрави какво е говорил предния ден и дори се скара (неясно на кого), че се смесват две различни теми?!   

Този епизод от обсъждането на финансовия план на държавата за трудната 2021 г. е крещящо показателен - най-страшната криза не е в невидимия вирус и не е в икономиката, а е в управлението - първенците там съвсем са изтрещели и се чудят единствено как да осребрят последните си месеци във властта  и да трупат дивиденти преди изборите. 

В момента - между първото и второто четене на проектобюджета - валят предложения за промени в плана, съставян дълго и внимателно във финансовото министерство. Някои от "корекциите", като тези, за които вече стана дума по-горе, са толкова неуместни и безумни, че човек се чуди какво са получили или ще получат вносителите, за да сложат подписите си.  

А докато смаяната публика едва успява да следи новините около бюджет 2021, патриотите вече имат нова идея - бедните родители да продължат да получават "детските" добавки, а останалите да получат данъчно облекчение за трудовите си доходи - около 40 лева месечно.  

Абсурдно е в сегашната криза да се упражняваш на тема "насърчаване на раждаемостта", и то по такъв неграмотен начин и в последния момент. Патриотите са четвърта година във властта - точно сега ли се сетиха да решават демографски проблеми?!  Това, което сега пробутват, не е "политика", а пошла демагогия. Както

 

не е политика да подхвърлиш на пенсионерите по 50 лева месечно

 

- на всеки по толкова, независимо от доходите му, и само до март, тоест до изборите. И в същото време да усукваш за нормалната актуализация на пенсиите и за тавана им.

Да не говорим за това, че валящите поправки и допълнения към бюджет 2021 са свързани с необходимост от промени и в данъчното законодателство, и в приходите и разходите в самия проектобюджет. Редно беше депутатите да съгласуват своите идеи с правителството, преди то да внесе проектосметките, не постфактум. Прекрояването на бюджетния план в Народното събрание е познат и традиционен порок, но за първи път от десетилетия държавата планира сериозен дефицит и всяко допълнително натоварване и разклащане на финансовата стабилност е опасно и с непредвидими последици. 

 

И нито дума за икономии 

 

Всички говорят за раздуване на разходи, а никой не предлага разумни и възможни икономии. Няма предложения за замразяване на заплати на чиновниците  - тъкмо  обратното. На депутатите не им хрумва да си намалят възнагражденията. Или да се откажат от безотчетните си пари. Никой не отваря дума за съкращаване на партийните субсидии -  поне докато продължава кризата.  

Полицаите се разлютиха срещу внушенията, че заради техните претенции за по-високи заплати няма да има детски помощи за всички. И с право. Но защо МВР не потърси собствени резерви за исканото увеличение? Там все така е пълно с "чантаджии" - чиновници с високи заплати и съмнителна полезност. Ами системният "недокомплект"? МВР от много години не може да си запълни щатните бройки за полицаи. Но не закрива свободните места, защото те участват във формирането на фонд "Работна заплата". Колкото повече бройки - заети или не, толкова по-голям фонд за заплати, нали? 

И в системата на МО  има армия от чиновници. Но темата за съкращаване на ненужните администрации и излишните "бели якички" отдавна изчезна от дневния ред на властта, нещо по-лошо - настоящото управление създаде много нови структури на държавна издръжка. 

 

Бюджетната вакханалия стана запазена марка на Бойко Борисов

 

- хвърчаха милиарди за "безплатно" саниране, за магистрали, за държавни предприятия за управление на язовири и на ВиК мрежи, за пълнене на асфалтови ями и за укрепване на свлачища - непланирани в бюджетите и непроследими като разходи.

И предишните правителства нямаха особено уважение към бюджетните закони и правеха всякакви кройки, кръпки и бродерии - и в процеса на приемането, и после при изпълнението през годината. Но сегашното управление мина всякакви граници на приличие. При това за първи път от много време въпросът не е какви излишъци ще се натрупат и похарчат около Коледа, а колко голям ще е дефицитът. 

Още когато правителството извади на бял свят проекта за държавните разходи през 2021 г., получи разгромяващи критики - основно за това, че сме в небивала криза, а бюджетът не й дава сериозен отпор и по нищо не личи, че управляващите знаят какво правят и как да преведат България през бурята. Предвиден е скок на разходите, но не за умни и ефективни антикризисни мерки, а от типа 

 

"хвърляне на пари от хеликоптер"

 

 - Борисов е горе на вертолета (или в джипа), мята банкноти на народа долу, после слиза, тупа работници и пенсионери по плещите, снима се тях и им вика: "Добре ли е, а? Кажете едно благодарА, де".

В същото време и правителството, и депутатите сякаш не забелязват, че има шивашки фабрики и тежка индустрия, където кризата се вихри и громи, че цели съсловия, вкл. и т.нар. свободни професии, са заплашени от мизерия, защото нямат клиенти, поръчки и работа.

 

Икономиката ни не се състои само от кръчми и хазарт, нали? 

 

Но по-лесно ще намерите топлийка в купа сено, отколкото логика, визия и грижа за бъдещето на българското производство в условията на безпрецедентна криза, чийто край е някъде там.

С хвърляне по 50 лева на калпак правителството няма да разреши нито един проблем, това е пилеене на ресурси без прицел. И мисията на МВФ го каза в последния си доклад след визитата в България  - фокусирайте разходите. Явно бе казано прекалено дипломатично, та никой във властта не разбра посланието. 

За да раздава, бюджетът трябва да получава пари. Парите се изработват в реалната икономика. Ако тя боледува, боледува и приходната част на бюджета. А като имаш пробойни в бюджета, трябва да ги запълваш със заеми. Досега България беше отличник по бюджетна дисциплина и лесно вземаше кредити, но прословутата й фискална стабилност вече се разклаща и догодина няма да е така. Не личи Борисов и колегите му да осъзнават това.  

Финансовият план на държавата за догодина вече кънти кухо. И на провал. Тежко им на онези, които ще управляват.  Тежко и на нас, управляваните.  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата