facebook
twitter

Наблюдател

България - държава тип "заден двор"

А ако чумата по прасетата беше опасна за хората?
8 073
 БГНЕС
Заразата по свинете може и да се нарича африканска, но в България си е най-обикновена държавна чума, докарана от мрачно безхаберие, пренебрежение и незаинтересованост към работата, която чиновниците трябва да вършат.

А ако заразата по прасетата беше опасна за хората? Този видимо риторичен въпрос може да си зададе всеки, като наблюдава разрастването и разпространението на болестта и като види какви са реакциите на властта. Дълго време те се свеждаха само до половинчати мерки, с непрекъснатите уверения, че населението няма да бъде засегнато, защото вирусът не го поразява - стига дори заразено месо да бъде обработено на висока температура.

Такива успокоения са нагли. Защото от седмици наред страната е в небивала криза заради напредващата епидемия от африканска чума по прасетата. И едва когато положението стана неудържимо, започнаха да се прилагат мерки, които би трябвало да са взети още преди поне година. А засегнати ще бъдат всички българи. Онези, които гледат животни в дворовете си - пряко. Останалите ще бъдат ударени с растящите цени на месото и на колбасите.

Заразата по свинете може и да се нарича африканска, но в България си е най-обикновена държавна чума, докарана от мрачно безхаберие, пренебрежение и незаинтересованост към работата, която чиновниците трябва да вършат. В последните дни чухме не едно и две признания какво е било пропуснато, какво е трябвало да се направи, но не е било свършено. Или не е било свършено както трябва.

 

Но отговорност не поема никой

 

Накрая според премиера отговорни за проблема се оказаха безотговорни румънски туристи.

В разгара на пожара, заплашващ да излезе извън контрол, след седмици мълчание министър-председателят се втурна лично да го потушава. След като населените места в цяла една област като Пазарджик се оказаха в карантинна зона и трябва да заколят прасетата в личните си стопанства, съвсем естествено започнаха протести. Те бързо обхванаха съседни области, последваха блокади на пътища. Както обикновено прави в такива случаи, Борисов приложи познатата хватка - държавата ще извади едни пари и ще обезщети собствениците на закланите и прибрани във фризери и буркани или пък загробени животни. Засега - "по 300 лева на двор" за дезинфекция и обещание за малко прасе напролет от големите свинекомплекси.

Само че този път харизмата не сработи, колкото и патетично премиерът да обясняваше, че му се къса сърцето.  "Да не би да раздава свои пари ?! Нашите пари раздава !", ядно коментираха протестиращи в Сливенско. Откъде ще дойдат парите, така и не се доразбра - разчита се на помощ и от Европейския съюз. Същият този съюз, чийто комисар по здравеопазване и безопасност на храните каза още преди кризата да се разрасне: "Пикът на болестта е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".

Това бе казано на 26 юли. Оттогава досега вече са засегнати поне 5 големи свинекомплекса, в които трябва да се унищожат над 100 хиляди животни. Санитарните зони около комплексите бяха увеличени на 20 километра и така в тях попаднаха на практика всички области в Североизточна, Северна Централна, Южна Централна и Югоизточна България.

Съпротивата срещу принудителните мерки от своя страна

 

доведе до ново противопоставяне

 

- големите производители срещу селската традиция. Представители на бранша поискаха още по-строги мерки, призоваха за обявяване на бедствено положение в цялата страна и за ликвидиране на отглеждането на прасета в така наречения "заден двор" без необходимите мерки за биосигурност.  България всъщност задоволява около половината от потребностите си от свинско. Останалото е внос, главно за производителите на колбаси. В големите свинекомплекси има около 600 000 прасета, а годишно в тях се отглеждат около 1.4 милиона. Разбира се, този брой вече е значително намален. Колко обаче са животните, отглеждани в задния двор, при това в доста случаи много на брой - никой не знае.

И това е само първият провал на държавата и на нейните чиновници. Още когато преди две години стана реална заплахата африканската чума по свинете да стигне до страната ни, би трябвало да е направена регистрация на всички животни и на условията, в които се гледат. Единственият резултат от обявените добри намерения засега е, че основният брой огнища на заразата е в стопанства тип "заден двор", в които животните не са регистрирани. Каквито и обяснения да се дават сега, като липса на ветеринарни лекари, ниско заплащане, е ясно, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е проспала превантивните мерки. Законът позволява в лични стопанства да се отглеждат до 5 прасета, а има случаи и над 50, казва зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Тогава

 

защо никой не се е грижил да се спазва законът?

 

Защо не са взети елементарни мерки? Зам.-министърът, нарочен да се обяснява, призна и за други провали на държавата. „Не успяхме да редуцираме популацията на дивите свине. Без това няма как да се случи. Нормално годишният отстрел във всяка държава достига от 40 до 60% от поголовието. Когато има зараза, препоръката е да се редуцира драстично популацията и тя да стигне 0,3 животни на квадратен километър. Ние не успяхме да постигнем в продължение на последните 3 години дори плановия годишен отстрел.  Дори се стигна до обратното - да се увеличи броят, а не да се намали". Всъщност опитът да се спре проникването на диви свине от Румъния се сведе единствено до една рехава ограда по сухоземната граница, която, освен че глътна пари, стана обект на подигравки.

Друг провал според зам.-министъра са комуникацията и информирането на обществеността. Е, в момента провал с информираността вече няма, но я няма комуникацията, защото доверието на хората във властта е тотално разрушено. Едва от около десетина дни Министерството на земеделието и БАБХ започнаха да разпространяват клип как се пренася африканската чума и какво представлява. Вече го има и по обществените медии. За сравнение Гърция, край чиято граница от българска страна още няма открити огнища, вече забрани вноса на свинско от България, както и на храни със свинско от туристите, и започна мащабна кампания какви мерки трябва да вземат стопаните, които отглеждат прасета.

 

Вместо да се сърди на румънците, Борисов да си види чиновниците

 

В редакционната поща  пристигна умиляващ имейл от Агенция "Пътна администрация" (АПИ). Текстът гласи, че агенцията спазва всички разпоредени мерки за дезинфекция на граничните пунктове и паркинги около оживените пътища. Има и снимки на хора в защитно облекло, които обикалят с малка ръчна пръскачка паркинг край магистрала. Но тази зараза не дойде от нищото. Чакаме я от две години. Знае се, че пикът й е през летните месеци. Знае се, че туристическият поток по магистралите и пътищата става изключително интензивен. Нима не можеше да се вземат предварителни мерки? Например всекидневно почистване на отпадъците и след това дезинфекциране на крайпътните паркинги, на паркингите на бензиностанциите? Всички прекрасно знаем, че повечето крайпътни паркинги са превърнати в бунища, че фирмите, които имат договори за поддръжка, изобщо не се занимават с това. Да се пускат подобни пиар картинки сега, когато заразата е тук, е тъпо.

Вицепремиерът Томислав Дончев, отговорен за щаба по епизоотии, отдаде разпространението на болестта на хората от "задните дворове", които криели прасетата и дори ги карали нелегално отвъд забранените зони.

 

Дончев събра щаба, за да си поговорят,

 

едва след като половин България вече бе пламнала.

В Русенско, където са поразени и четирите големи свинекомплекса, се наложи спешно да се избира нова площадка за загробване на избиваните десетки хиляди животни.  В отговор до в. "Сега" защо не се използват екарисажите и мобилните инсинератори, от БАБХ отговориха: "Използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. Транспортирането на заразени трупове и материали би създало риск за разпространение на заразата. По тази причина се прилага загробването като метод за обезвреждане". И нито дума за изсипаните милиони за инсинератори в две фирми, които сега са неизползваеми. 

Става дума за каскада от некомпетентност, несвършена работа, безхаберие.

Впрочем, приказките на Борисов за румънските туристи предизвикаха освен насмешка у нас и гневната реакция от съседите. А след като отложиха срока за прасетата в дворовете в Пазарджишко, като нищо ще го отложат и на други места. Да речем - до след местните избори. И без това, обясняват от властта, кметовете избягвали сериозни мерки, точно заради вота наесен.  Такава е картината в държавата тип "заден двор". В задния двор на ЕС вилнее чумата на некомпетентния простак.

  22

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  ДПС се оплака от мутризация на политиката

  29.09.2020

  Обновена

  ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

  913 7
  Болникът Борисов прелива партийна кръв на Цветанов

  28.09.2020

  ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

  5874 17
  Починалите пациенти с коронавирус надхвърлиха 1 млн. в света

  27.09.2020

  Обновена

  1975 20

  Коментари

  mick

  Ами ако беше по хората? така ли щях да бъдат избивани села и градове? Един разболял си и хоп - цялото село, заминава? Същата работа и в един град - 1 разболял се и цял град от 50 хил. души - хайде и него с пожарникарска пяна или направо ще взимат от НАТО - хим. оръжие...

   

  Така работи в момента държавата. Един заразен - 10-100 хил. избити.

  бонго-бонго
  снимка на бонго-бонго

  ???

  Sine_metu

  Нед., 04/08/2019 - 21:55 (нов)

  mick

  Ами ако беше по хората? така ли щях да бъдат избивани села и градове? Един разболял си и хоп - цялото село, заминава?

   

  Ти сляп ли си? Точно така и става. Законът за счупения прозорец

  Аз де

  Грешка!

  Една държава не работи така! Една държава се грижи за своите граждани, интересите им, благополучието им, защото именно те са държавата.

  Трябва да спрем с това безумно твърдение "така работи държавата" при всяка проява на простащина и престъпно безхаберие и поведение.. Защото това, което"работи" у нас, в никакъв случай не е държава. Някакво африканско чудо (може - и чума) е...  И си има конкретни имена. Дано не се обидят африканците!

  mick

  Искахме слаба държава и я получихме.

   

  30 години..  и ако не са мизерните европроекти/помощи.. отдавна да бяхме фалирали. 

   

   

  Хаджи Генчо-A

  ?

  Миряна Б.

  В задния двор на ЕС вилнее чумата на некомпетентния простак.

   

  Поздравления, Краси! М.

   

  България е джамахирия, комбинирана с управляваща хунта в коалиция с олигархията. ХАУ!

  Миряна Б.

  И в турско не сме били такъв отчаян народ. Спомнете си за очарователните Чичовци и Хаджи Ахил!

   

  Марко се разлюти: (…)
  — Лудите, лудите – те да са живи!

  — част II, глава ХV – Новата молитва на Марка

  ..............

  Прочее, въодушевлението растеше и заливаше всичко. Всеки ден то взимаше нови размери и нова сила и заедно с него - приготовленията; старо и младо беше се заловило за работа. Селяните не доораваха нивите, за да леят куршуми, и гражданите зарязваха търговията. Тайни пощи сновяха денонощно между разните комитети и централния в Панагюрище, както тайните полиции следяха явните; младежите излазяха на военно обучение с пушки под команда на стотници и десетници; жените тъчаха навуща, плетяха върви за тях и увиваха фишеци, а бабите месеха и печеха сухари; чизмарите работеха само чанти, цървули, паласки и други бунтовнически потреби; самите селски векили, бирниците, кметовете и други официозни лица взимаха ревностно участие в приготовлението.

  ...............

  из "Чичовци" (повест, 1884)

  Миряна Б.

  „Левски“

  Девет годин той

  скита се бездомен, без сън, без покой,
  под вънкашност чужда и под име ново
  и с сърце порасло и за кръст готово,
  и носи съзнанье, крепост, светлина
  на робите слепи в робската страна.

   

  „Линее нашто поколенье“

  Стресни се, племе закъсняло!
  Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
  След теб потомство иде цяло –
  какво ще да му завещайш?

   

  https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2017/07/25-4.jpg

  Миряна Б.

  Не Вярвам, че премиерът е чел думите на Хаджи Ахил:

   

  - Акъл - море, ум - бръснач, змия - човек!

  С тия думи той подразбираше себе си.

  Бург Гаски

  БАБХ Му и чумата! БАБХ Му и държавата!

  Миряна Б.

  ГЕРБ вече ще е мръсна дума, ще омърси и "българският". Цяла България е превърната в гигантско салхане. Същевременно трепетно очакваме богоявлението на новия ни онбашия Гешев с ранг на архангелисимус.  И не се види нито един опълченец на Шипка,

  едно име ново, голямо, антично,

  като Термопили славно, безгранично,

  що отговор дава и смива срамът,

  и на клеветата строшава зъбът.

  Миряна Б.

  Я да се подмажа на премиера via Народния поет Иван Вазов в лека вариация:

  И днес йощ Балканът, щом буря захваща,

  Спомня тоз мъж Бояк, шуми и препраща -

  славата Му дивна Й като някой ек

  от курва на курва и от чек на чек!

  Миряна Б.

  Към форума:

   

  Има ли тук опълченци? Бург Гаски се отчете.

  Mrx

  Миряна Б.

   

  славата му дивна Й като някой ек

  от курва на курва и от чек на чек!

   

   Страхотно!! Cool!!

  SINDBAD

  Година след тежката криза с чумата по свинете в съседна Румъния българските институции не взеха адекватни мерки, които бяха предприети в Чехия, Унгария и Австрия и чумата не се разпространи натам.

  Бумът на заразата сочи, че блокажът и бездействието е на всички нива на държавното управление, въпреки изобилието от всякакви чиновници, структури, комисии, звена.

  Трайно се наслагва усещането за ниското ниво на компетентност на държавните институции, които са завладени от верни на властта хора, но недостатъчно професионалисти, без опит и знания на тежките проблеми, които ни връхлитат.

   

  Оглушителни шамари отвсякъде, защото явно на ББ не му е ясно, че количествените натрупвания на простотия и неграмотност НЯМА КАТО КА ДА НЕ ПРЕРАСНАТ В КАЧЕСТВЕНИ ИЗМЕМЕНИЯ- В ПОСОКА ДЪЛБАЕНЕ НА ДЪНО ИЗВЪН ШЕНГЕН!!

  mick

  които бяха предприети в Чехия, Унгария и Австрия и чумата не се разпространи натам.

  И какви точно мерки там са били предприети? Избивали са десетки хиляди прасета заради 1 заразено? Или просто е нямало никаква зараза там?

   

  Не ви ли прави впечатление, че тая зараза не ходи на запад? Много е избирателна нещо.

  Каубой
  снимка на Каубой

  ДААА, фашистите и евреите са виновни. Ако не беше жужо късокраки първи, нямаше да има надежда. масква, масква ти пак гориш.

  Аз де

  Мистер Каубой, идете си при кравите оттам океана и рахатясвайте, или.... стреляйте, стреляйте, стреляйте...

  циникхедонист
  снимка на циникхедонист

  От скотовъдството се оскотява. 

  :) 

  н16
  снимка на н16

  И какви точно мерки там са били предприети? Избивали са десетки хиляди прасета заради 1 заразено? Или просто е нямало никаква зараза там?

  Ами защото може и да няма никаква "зараза", а да става дума за театро - за да се унищожат едни животни. С цел печалба, на някои хора.

   

  Миряна Б.

   

  Ще си помогна с една неостаряваща песен на Боб Дилан, провидял омразните ми, но верни книга и филм "Мълчанието на агнетата" и нашия хорър позор - мълчанието на прасетата - бледави местни протести и мижави статии във вестниците. Както и мълчанието на хилядите юристи по казуса Гешев-д-р Лектър, с неколцина благородни изключения.Например, Лалов.

   

  Песента се нарича: "Звукът на тишината" Желателно е да прочетете текста, т.н. lyrics

   

  https://www.youtube.com/watch?v=dZYh6o3Q1P4

  Влез или се регистрирай за да коментираш