facebook
twitter

Наблюдател

Борисов преобърна математиката

Когато много нули се съберат на едно място, се получава още по-голяма нула като Мегасъвет за борба с корупцията
42 707
 БГНЕС
Талантите на Борисов са многобройни.

Премиерът Бойко Борисов има много таланти в рисуването, музиката, литературата, пиара, спорта и пр., но никой досега не е изследвал неговите постижения в математиката. Скоро ще разберем, че там му е силата. Правителството пусна за обществено обсъждане проект на Постановление за създаване на национален механизъм за мониторинг в борбата с корупцията и организираната престъпност. В него откриваме Константата на Борисов, която поразява с математическата си иновативност.

Открай време най-загадъчното число в математиката е нулата. Родителите на европейската цивилизация - древните гърци и римляни - не са подозирали за нейното съществуване. Чак през 1200 г. н.е. тя прониква в европейските умове благодарение на арабите, които пък я откриват у индийците. Така нулата влиза в изчисленията, за да достигне осем века по-късно апогея си в цифровата ера, където единствените важни числа са самата тя и единицата. Математиците бързо съзират нейните необикновени качества. Така например, за разлика от другите числа, колкото и нули да съберете на едно място, получавате винаги една и съща нула. Този постулат обаче противоречи на първия закон на диалектиката, открит от Хегел, според който количествените натрупвания водят до качествени промени.

 

Борисов като стихиен хегелианец,

 

за когото, колкото повече - толкова повече (власт, пари и пр.), предлага революционен поглед с проекта си за постановление, внесен от подопечната му заместничка Екатерина Захариева. Според него, когато на едно място се съберат много нули в борбата с корупцията и организираната престъпност, се получава меганула, определяна като Мегасъвет, който да отчита на всеки шест месеца обичайните нулеви резултати. Константата на Борисов гласи, че нулата, оставайки си все нула, може да придобие голяма значимост, ако се раздуе. Така количественото натрупване на незначителни нули преминава в новото си качество меганула. Математиката се помирява с философията и отпада напрежението между двете науки.

Да проверим теорията в практиката. Мегасъветът е замислен, за да замени Механизма за сътрудничество и проверка, с който от 13 години Европейската комисия наблюдава България заради нейните дефекти в съдебната система и върховенството на закона. Комисията на Жан-Клод Юнкер, която изживява последните си месеци, е обещала да прекрати мониторинга си до края на своя мандат, т.е. до края на октомври. За целта трябва да намери основание, с което поне малко да прикрие срама си, че не е постигнала никакви (нулеви) резултати, както и да оправдае своя колаборационизъм с обектите на яловото си наблюдение (правителството, прокуратурата, съдът и другите органи, отчитащи нулеви успехи в борбата с престъпността по високите етажи в България).

 

Въпросът е да се замени една брюкселска нула с много български,

 

за да изглежда, че се получава нещо по-голямо. Още в чл. 2 (1) на проектопостановлението целта на Мегасъвета се формулира чрез Константата на Борисов: "Националният механизъм за мониторинг има за цел запазване на постигнатия напредък, проследяване изпълнението на мерки и дейности и докладване пред обществеността по показателите независимост на съдебната власт, съдебна реформа, борба с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ план и борба с организираната престъпност". Когато постигнатият напредък е нулев, запазването му означава крадците на високо равнище и организираните престъпници да останат все така недосегаеми, а прокуратурата да продължи да се прави на сляпа като Темида.

Как обаче правозащитната нула да придобие по-голяма значимост, за да не изглежда, че само се разменят местата на нулите от двете страни на уравнението Брюксел=София? Тук се включва геният на Борисов, който забърква

 

смесица от изпълнителна, законодателна и съдебна власт,

 

за да произведе от техните досегашни нулеви резултати една впечатляваща меганула. Произтичащото по този начин конфузно признание, че в България няма разделение на властите, се преодолява чрез чл. 3 (2), където се казва: "Съветът осъществява дейността си при спазване на принципите за разделение на властите и независимост на съдебната власт, както и на другите конституционно и законово установени принципи и правила." Празнословието в политиката е еквивалент на нулата в математиката.

Натрупването на нули на едно място е регламентирано в чл. 6 (1 и 2): "Съветът се състои от двама съпредседатели, заместник-председател и членове. Съпредседатели на Съвета са заместник министър-председателят с ресор „правосъдие“ (Екатерина Захариева - б.а.) и представляващият Висшия съдебен съвет (Боян Магдалинчев - б.а.). Заместник-председател е министърът на правосъдието (Данаил Кирилов - б.а.), който в отсъствие на заместник министър-председателя с ресор „правосъдие“ изпълнява неговите функции.
Членове на Съвета са:
1) председателят на Върховния касационен съд;
2) председателят на Върховния административен съд;
3) главният прокурор на Република България;
4) главният инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет;
5) председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;
6) министърът на вътрешните работи;
7) министърът на финансите;
8) ръководителят на Главния инспекторат на Министерския съвет."

Никой от така изброените длъжностни лица не е свързал името си с разобличаване и ефективно осъждане на който и да е представител на високите етажи на властта, където се вихри зорко наблюдаваната от Брюксел и София престъпност на високо равнище. Тъй като българската дума "нула" произхожда от латинската дума nullus (никой), може да се каже, че мегасъветът представлява сбор от нули. Интересно е, че той

 

постига не само главната, но и допълнителна цел

 

Освен меганула, съгласно константата на Борисов, в него намира приложение и идеята на Данаил Кирилов да се въведе отчетност на "тримата големи", за да се избегне фокусиране върху нищоправенето на главния прокурор. Така дразнещият властта с критиките си председател на Върховния касационен съд Лозан Панов е приравнен с нулите, които с бездействието си бдят за нейното спокойствие. Не е забравена и законодателната власт, защото "за всяко заседание на Съвета чрез секретариата се отправя покана за участие до председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание и до председателите на парламентарните групи".

За да изглежда, че всички са един дол нули, е добавен и Граждански съвет, който според чл. 7 (1) трябва да "осъществява гражданско наблюдение върху постигнатия (нулев - б.а.) напредък". Той "включва до 8 членове. Петима са представители от професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, един представител на организация с опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията, един на организация с опит в съдебната реформа и един представител на работодателите, признати на национално равнище." За да не стане грешка и вместо нули да се промъкнат други числа, документът предвижда пресяване на кандидатите от "комисия в състав трима членове, определени от министъра на правосъдието" (Данаил Кирилов). След това за още по-голяма сигурност "поименният състав на Гражданския съвет се определя със заповед на съпредседателите на Съвета" (Екатерина Захариева и Боян Магдалинчев). При подобно внимателно заобляне се гарантира, че няма да бъдат допуснати чепати и ръбати числа, които биха могли волно или неволно да спукат кръглата нула.

Така трите власти и подбрани от тях представители на обществото ще се явят заедно в Брюксел, за да заявят в един глас: "Спрете наблюдението отвън, защото вече се научихме от вас как сами да се наблюдаваме". До окончателния срив на авторитета на Комисията "Юнкер" в очите на българските граждани остават по-малко от три месеца. Константата на Борисов му го гарантира.

 

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

10.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7888 9
Бюрото за защита на Гешев набъбва с нови служители

04.08.2020

Обновена

8253 36
Отпускарят Гешев съвещава спецпрокуратурата

31.07.2020

Обновена

3819 15

Коментари

fractal
снимка на fractal

Жените са нули а мъжете единици

Жените са 3Д принтери работещи с материал на мъжете 

Кое е първо яйцето или кокошката

Първо е петела

 

Stefan Chardakliev
снимка на Stefan Chardakliev

Ами на този въпрос кое е първо е отговорено още през далечната 1953 когато  Уотсън и Бери откриват тайната на живота ДНК,та на въпроса кое е първо,отговора РНК рибонуклеинова киселина ,тя е първата 

JollyRoger's

Ръц!

Топли гевреци, молим!

Терзиев - шапо!???

Stefan Statev

Оригинално...жалка статийка..помъчихме се да се направим на интересни, ама не ни се получи.

Пръча
"помъчихме се да се направим на интересни, ама не ни се получи." - както винаги.
Invisible

   Хич не съм чел статията.

   Снимката ме кефи.

   "Батальонъъът се строява..."

F16
снимка на F16

Хич не съм чел статията... но осуждаю,

Mrx

 

 Независимата съдебна власт отива на кино, както казвахме на времето. 

vvatkov

   Умничък ни е той.

  "Товарищ Боко,

вы большой ученый"

https://youtu.be/ohkmQfiwpZY

TheExperience

Автор: Светослав Терзиев

?

 

Членове на Съвета са::

...

8) главатарят на СИК;

9) главатарят на ВИС;

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Това сигурно е трябвало да бъде забавно, но не се е получило. После що никой не ще да плаща за (такава) публицистика.

Непримирим

Доста оригинален поглед върху банални истини. Браво!

Biberkov

Всичко е казано за тая статия вече  ....

Много думи, накрая една голяма нула ...

Миряна Б.

Браво, Славчо, цунки! Занулил си ги всичките. Сега ще правим от тях гръмоотводи, нали преди няколко месеца се оказа, че липсвали в София.

fractal
снимка на fractal

Както е казал айнщайн за космоса и глупоста  следва че

празното пространство нулата-глупостта е повече от звездите и галактиките-единиците 

 

fractal
снимка на fractal

Матрицата единицата на звездите и планетите е таблицата на химичните елементи между тях е празното пространство нулата

двете не могат едно без друго

Ин Ян

Антей

 

Интересно четиво за ... благосъстоянието на 

българския народ!

 

"През 2018 г. - линията на бедност е 351.11 лв.

средномесечно на човек от домакинство.

 

При този размер - под линията на бедност

през м.г. са били 1 550 800 българи 

или

22% от населението на държавата България!"

.......................................

 

В "Портала за обществени консултации" към МС

е представена идеята на проекта като:

 

... "Съвет за координация и сътрудничество между

трите власти, чиято цел е създаване на механизъм

за национален мониторинг за отчитане на мерките 

за реформата в съдебната власт, борбата с корупцията...

 

.. в действащото законодателство са създадени механизми,

чрез които институции и органи

представят дейността си пред обществеността.

И това са отчетните доклади на съдилищата и прочие.

 

Но на национално ниво няма механизъм,

чрез които институциите

да представят обобщен напредък

по всички показатели и прочие..."

 

И вероятно - членовете на Съвета -

ще отчитат пред обществеността обобщен напредък,

който със сигурност ще е различен от ...нула!

Нали така?!

 

Но какво се цели със съдебната реформа в България?

И защо е тъй атакувана и сякаш

неосъществима тук тази реформа?

Някой знае ли?!

..................................................

 

"За 15 години  България е създала 19 органа

за борба с корупцията!

 

Ефектът е, че България все още е най-корумпираната

държава в ЕС и е на път да създаде 20-ия си

антикорупционен орган...

 

Страни като Франция, Словения, Прибалтийските 

и Полша имат само по една служба/агенция.

 

.... Големият проблем при създаването на всички тези

неработещи реално структури е, че България винаги 

е борила корупцията ...пожарно.

 

Има доклад на ЕК - той установява някакви проблеми

в борбата с корупцията и препоръчва - 

създаването на нов орган или ...механизъм!

 

И българското правителство изпълнява. 

Без обаче да направи анализ - тази нова служба

как ще работи с вече съществуващите,

какви хора ще са назначени и

кой точно ще ги командва.

...А дебатите са кой ще назначава началника"

 

и прочие...

от рубриката "мнения" на Виктор Иванов

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6455940

..............................................................

 

Което потвърждава споделеното

"нулиране" от г-н Терзиев две години по-късно...

 

А къде е Е-управлението, в тоз концепт на МС?!

 

Или то няма отношение към съдебната реформа

и към ликвидацията

на подкупно-рушветчийският бацил?

.........

☝️

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Всичко е наред в таз суперготина статия.

 

Само не разбрах, защо `константа.

 

Смея да предложа друга метафорка.

Не вярвам` да сте пропуснали Понеделник започва в събота на братя Стругацки.

Професор Вибегало създаваше там експериментален модел на Идеалния Потребител:

Главное, чтобы человек был счастлив. Замечаю это в скобках: счастье есть понятие человеческое. А что есть человек, философски говоря? Человек, товарищи, есть хомо сапиенс, который может и хочет. Может, эта, всё, что хочет, а хочет всё, что может. Нес па, товарищи? Ежели он, то есть человек, может всё, что хочет, а хочет всё, что может, то он и есть счастлив. Так мы его и определим. Что мы здесь, товарищи, перед собою имеем? Мы имеем модель. Но эта модель, товарищи, хочет, и это уже хорошо. Так сказать, экселент, эксви, шармант. И ещё, товарищи, вы сами видите, что она может. И это ещё лучше, потому что раз так, то она… он, значить, счастливый. Имеется метафизический переход от несчастья к счастью, и это нас не может удивлять, потому что счастливыми не рождаются, а счастливыми, эта, становятся.

Експериментът заплашва да завърши с глобална катастрофа:

http://strugacki.ru/book_26/1128.html 

http://strugacki.ru/book_26/1129.html

http://strugacki.ru/book_26/1130.html

Ойра-Ойра изучающе глядел на него. Потом он вдруг громко сказал:
    — Есть предложение. Всем лично не заинтересованным немедленно покинуть помещение.
    Все обернулись к нему.
    — Сейчас здесь будет очень грязно, — пояснил он. — До невозможности грязно.
    — Это провокация, — с достоинством сказал Выбегалло.

. . .

    — Я испытываю не бомбу, — высокомерно сказал Выбегалло. — Я испытываю модель идеального человека. Какие будут еще вопросы?

. . .

И тут раздался грохот. Зазвенели разбитые стекла. Дверь лаборатории крякнула и сорвалась с петли. В образовавшуюся щель вынесло фотоаппарат и чей-то галстук. Мы шарахнулись. Стелла опять взвизгнула.
    — Спокойно, — сказал Роман. — Уже все. Одним потребителем на земле стало меньше.

Да, цялата история неминуемо ще свърши мръсно. Препоръчителни лични предпазни средства: гумени ботуши и ръкавици, мушами с качулки -- защото ще изглежда и мирише като дефекирал лайновоз.

циникхедонист
снимка на циникхедонист

Жизнен цикъл. 

Партизани - Престъпен режим- 

Банани-Демокрация-Бананова република-Партизани - Престъпен режим.... 

Антей

 

Ами за това става въпрос, колеги -

 

за щастието човешко!

И за измеренията на това щастие.

 

Как многото пари, които човек е взел,

могат да го правят ...много щастлив,

 

при пълното съзнание, че с тези пари

си причинил и причиняваш страдания на

 

хиляди свои ближни, други човеци,

които нищо лошо не са ти направили!

 

И какво ти пука за другите -

може ли да част от

твоето човешко щастие?!

 

.......................

 

И няма как да се "преобърне математиката"

за да се постигне:

 

хем голяма корупция в държавата -

хем голямо богатство и благоденствие в държавата!

Няма как!

 

Реалността за жалост е:

голяма корупция в държавата - голяма бедност в държавата!

 

И защо да е така, Български човеко?!

⚠️

 

Sapienti_sat

Светослав Терзиев ?

 

— Нулата, деца, не е нищо и все пак може да бъде нещо. Когато е сама, не е нищо, не струва и лула тютюн, но като я поставиш след числото едно, става десет. А като я поставиш след две, става двадесет. Бог знае защо е така, но така е. Не може лесно да се обясни.

 

 

Не може лесно да се обясни!

 

Koчо

Добре написано! 

Имаше в началото някакви назначени злобари да коментират автора, вместо статията. Типичен похват от едновремешното соц. минало :). Предполагам, че Пеевски им плаща.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тук се включва геният на Борисов, който забърква смесица от изпълнителна, законодателна и съдебна власт, за да произведе от техните досегашни нулеви резултати една впечатляваща меганула. Произтичащото по този начин конфузно признание, че в България няма разделение на властите, се преодолява чрез чл. 3 (2), където се казва: "Съветът осъществява дейността си при спазване на принципите за разделение на властите и независимост на съдебната власт, както и на другите конституционно и законово установени принципи и правила." Празнословието в политиката е еквивалент на нулата в математиката.

?

От друга страна, все по-ясна става необходимостта от ремонт на конституцията с цел изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

.

Миряна Б.

 Бойко, който не е нула, а безкрайност https://puntomarinero.com/images/infinity-symbol-ways-to-print_1.jpg като мьобиусова лента, на мен ми напомня един герой от опера, без когото животът ще замре, и той се отзовава навсякъде. Слушайте:

 

https://puntomarinero.com/images/infinity-symbol-ways-to-print_1.jpg

 

 

 

 

b.beni
снимка на b.beni

Антей - ??

 

и още толкова за мнението след горещата новина Банов/Такова

Влез или се регистрирай за да коментираш