Quantcast
Борисов пак е премиер само на част от пенсионерите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Борисов пак е премиер само на част от пенсионерите

2 години след като обеща да няма ощетени, ГЕРБ се отметна и отново ограничи правото на избор на пенсионна формула
5 545
 Министерски съвет
Сговорът, на който Борисов обяви, че не иска да има нито един ощетен.

За своите 11 години управление ГЕРБ произведе една истински добра новина за пенсиите - че ще върне в справедливи граници намалението на основната пенсия за хората, които се осигуряват в универсален фонд. Всичко останало е непрекъснато затягащи се условия за пенсия, растяща осигурителна тежест (вноската за пенсия бе повишена с 2 процентни пункта без срещу това да стоят повече осигурителни права), замразени обезщетения и мизерно осъвременяване на пенсиите, както и ликвидиране на справедливостта в системата благодарение на некадърни управленски решения, водени от единствения възможен мотив за тези управляващи - политическата изгода.

На този фон решението коефициентът на редукция за хората с две пенсии да падне под 10% беше повече от неочаквано (предстои да видим дали наистина ще бъде под 10%, тъй като в промените просто е записано включването на държавата като осигурител за годините, в които покриваше 12% от осигуровката за пенсия). Очакван беше само начинът, по който то се промуши - след като бюджетът вече бе утвърден от надзорния съвет на НОИ. Така едва тези дни при публикуването на проекта в Народното събрание се видя, че покрай втората пенсия е вмъкната една съвсем невзрачна промяна, която за част от бъдещите пенсионери ще има съвсем забележими последици - правото на избор на старата формула за пенсия се прекратява преждевременно в края на 2021 г., вместо да важи и през 2022 г. С други думи, изборът на три най-добри години стаж преди 1997 г. окончателно отива в историята след една година. Обяснението за това е съвсем лаконично - действието на това право се съкращава "във връзка с предложените промени", касаещи втората пенсия.

 

Връзка между двете неща няма освен в бакалските сметки на някой чиновник

 

- през 2021 и 2022 г. с две пенсии ще се пенсионират основно жени, а мъжете ще трябва да чакат, тъй като за тях пенсионната възраст е по-висока.

В петък, изпреварвайки обсъжданията на бюджетните закони, БСП предизвика дебат за пенсиите в пленарна зала. В него социалният министър се задоволи само да цитира мотивите към бюджета на държавното обществено осигуряване, а на въпрос защо отнемат правото на избор на хората, които ще се пенсионират през 2022 г., обясни, че това решение не е ощетяващо за хората, а по-благоприятно. И в подкрепа на това цитира данни, според които новата формула е изгодна за 2/3 от новите пенсионери.

Сачева обича да гледа отвисоко публичния живот у нас, но в случая се излага

 

да рецитира наизуст нахалните обяснения,

 

с които НОИ се съпротивляваше до последно на правото на избор на пенсионна формула. НОИ продължава да твърди, че "отпадането на трите най-добри години от формулата е по-благоприятно за бъдещите пенсионери". Статия с такова заглавие ще откриете в един от информационните бюлетини на института от тази година. По абсурден начин цялото опровержение, което е необходимо на това твърдение, се съдържа в самата статия - в нея пише, че отпадането на трите най-добри години е било благоприятно САМО за 2/3 от пенсионерите.

32 410 българи получават по-висока пенсия, благодарение на правото да изберат тя да бъде изчислена по старата формула с включване на трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. Това е над една трета (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова дейност от 31 декември 2018 г. до 30 юни 2020. Средното увеличение на индивидуалния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% спрямо това, което щеше да бъде по новата методика, в която се взема предвид стажът от 2000 г. нататък.

Правото на избор, дадено преди година за срок до 2023 г., е точно това - право на всеки пенсионер да направи информиран избор по коя формула да се изчисли пенсията му. То не ощетява пенсионерите, за които новата формула е по-добра, но защитава пенсионерите, за които старата формула ще донесе по-висока пенсия. С други думи, това е благоприятното решение не за 2/3 от бъдещите пенсионери, а за всеки един от тях.

 

Затова това право на избор би следвало да е неотменимо

 

и миналата година такива уверения раздаваха и от ГЕРБ.

Не знаем колко милиони влязоха в джоба на хората, вместо държавната машина да си ги прибере. Според проектобюджета на ДОО от 2019 г. до 2023 г. правото на избор струва 30 млн. лв. Предполага се, че с годините старата формула ще е изгодна за все по-малко пенсионери (хората, които се възползваха от нея през 2019 г. са в пъти повече от тези през т.г. - 31 447 през 2019 г. спрямо 963 души през първата половина на 2020 г., макар че данните за т.г. не са окончателни). Но заради лекотата, с която ГЕРБ отново посяга на техните права, следва да припомним какво говореха главните фактори в управлението преди година и половина. И както те обичат да питат, да ги питаме кога лъжат - тогава или сега?

 

Борисов: "Няма да има нито един ощетен пенсионер"

 

Зачеркнатият стаж отпреди 1997 г. бе една от много неприятни изненади в бюджета на ДОО за 2019 г. наред с отмяната на отпадането на тавана за новите пенсии, вдигането на максималния осигурителен доход без предупреждение, отказа от плавно увеличение на тежестта на всяка година стаж и др. Тогавашният социален министър Бисер Петков обясни, че решили да махнат трите най-добри години заради предстоящото отпадане на тавана за новите пенсии. Таванът обаче беше запазен, а трите години - все пак махнати. Това предизвика социално недоволство и в типичен стил Борисов разпореди да няма нито един ощетен. Обещанието изтрая само 19 месеца! Отмятането, разбира се, напълно се вписва в обичайния начин на управление на този премиер.

 

Дончев: "Греши този, който смята, че сред нас има идиот"

 

"Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който заради икономия от 9 млн. лв. би допуснал подобно нещо. Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер", заяви тогава вицепремиерът Томислав Дончев. В светлината на случващото се сега, сгрешилите май ще се окажат прави. Защото в проекта черно на бяло промяната се обвързва с промените за втората пенсия. Явно все пак в ГЕРБ има идиот, който смята, че шепа ощетени пенсионери са пренебрежимо малък страничен ефект.

 

Светлана Ангелова: "Изборът ще гарантира справедливост"

 

"Приемането на законопроекта ще осигури максимална защита на осигурителните права на лицата, поради което ползите от приемането му са по-големи от необходимите допълнителни разходи. Приемането на допълненията в Кодекса за социално осигуряване ще има положителен ефект за всички заинтересовани групи. Лицата ще имат право на избор, което ще гарантира в максимална степен справедливост и защита на техните осигурителни права - няма да има ощетени или с отнети осигурителни права лица", сочеха депутатът Светлана Ангелова и колегите й от ГЕРБ в мотивите към промяната. Една година по-късно ГЕРБ доказва, че справедливостта и осигурителните права за нея са просто празни приказки - днес са важни, утре - ни най-малко.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Викове "Оставка" и "Мафия" стреснаха Борисов

23.01.2021

Обновена

24257 71
Художникът на Б.Б. и тръбата: И Тициан е рисувал по поръчка

22.01.2021

4087 56
ГЕРБ започва да набира кандидати за депутати

22.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4212 40

Коментари

Гандю

При управлението на дрогарете през 97-ма средните заплати беха между 8 и 10 долара

Не виждам кой нормален човек ще ги посочи за формиране на пенция

Minderbinder
снимка на Minderbinder

И аз се чудя, но, както четем, за 1/3 (една трета) от бъдещите пенсионери тези $10 са били най-високата заплата, по-висока от всичко, което са получавали от 1997-а та до днес.

Велико23

Абе, преди малко четох за борсуци. ЗНАЕТЕ  ли как се изчислява пенсия. Работната заплата се сравнява със средната за страната и то от 1982 до 31.12. 1996. 1997 не влиза в сметките. Ноида влизаше има хора с висок коефициент , защото среднта заплата е била също ниска.

ЛюдоедкаЭллочка

При социализма всеки можеше сам да си определи размера на пенсията - 70% от средната заплата от три последователни години от последните 15 години от трудовия стаж. 

ЛюдоедкаЭллочка

Нека отново да припомним на неолибералните джентълмени на клавиатурата политиката на Властта на суджуците, асансьорите, терасите, боклукомора, водомора, къщите на тъщите, ЕВРОмутрата ... към пенсионерите и техните доходи:

 

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите - от 2009 до 2013 г. те не помръднаха нагоре и с една стотинка.

 

- Извършената през 2013 г. актуализация не успя дори да покрие натрупаната инфлация.

 

- През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9 - 2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес - пет години по-късно, е 381.74 лв., а догодина ще стане 412.28 лв.

 

- През 2017 г. хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация заради апокрифно постановление от 2006 г. Кабинетът на Борисов отказа да поправи гафа.

 

- През 2019 г. индексацията беше с повече, но не заради щедростта на Борисов, а заради тръгналите нагоре цени. По същата причина ще е 6.7% от 1 юли 2020 г.

 

- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв.

 

- През 2019 г. трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване.

 

- През 2018 г. кабинетът "Борисов" извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията, което по прогнози на НОИ щеше да ощети между 30 и 50% от новите пенсионери. След всеобщо недоволство и намеса на Борисов беше дадена възможност за избор на формула до края на 2022 г.

 

-Добавено от  Sine_metu:

..., плюс особено важното спиране нарастването на коефициента за стаж. Борисов еднолично отмени предвидения в КСО растеж до 1,5% за всяка година стаж. В края на 2018 г. го замрази на 1,2%. 

 

-  Мутрокрацията тихомълком ограничи избора на формула за пенсия.

Минималната пенсия е 234,13 лв.

 

Социалната достига космическите 141,63… (почти 71 евро…)

Средната пенсия е 412 лв или 206 евро.

Magi

Лъжете се, изобщо не е премиер на нас пенсионерите.

Влез или се регистрирай за да коментираш