facebook
twitter

Първа страница

Самозабрава на деня: "51 млн. лв. за българските пенсионери! Да си имат за празниците"

4912
 Фейсбук

"А иначе няма ли пак да?... 51 млн. лв. за българските пенсионери! Това е за пореден път за Коледа. Направили сме така, че да си ги получат в началото на месеца, да си имат за празниците. Може би това е осмо или девето постановление - това е близо половин милиард лева извън покачването на пенсиите. Освен това, коет` сме вдигнали на 250 лева минималната пенсия. Просто, ако не го бехме направили, това щеше да ви е първият въпрос. Не бива да се подценяват тези неща, защото държавата е работила много, приходните агенции са работили много, битката с корупцията и контрабандата дава резултат, за да имаме бюджетния излишък, да имаме най-ниския външен дълг и да си позволяваме тези плащания. Ето, с`я сме в Хърватска, ми вижте от един месец стачката за какво е - на учителите... Искат с няколко процента повишение на заплатите. В България ние двойно повишаваме в рамките на 4 години. Не ги отчитаме тези неща просто (гледа с укор към репортерите)."

По повод тази тирада на премиера Бойко Борисов в. "Сега" припомня някои щрихи от политиката на неговите правителства към пенсионерите и техните доходи:

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите - от 2009 до 2013 г. те не помръднаха нагоре и с една стотинка.

- Извършената през 2013 г. актуализация не успя дори да покрие натрупаната инфлация.

- През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9 - 2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес - пет години по-късно, е 381.74 лв., а догодина ще стане 412.28 лв.

- През 2017 г. хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация заради апокрифно постановление от 2006 г. Кабинетът на Борисов отказа да поправи гафа.

- През 2019 г. индексацията беше с повече, но не заради щедростта на Борисов, а заради тръгналите нагоре цени. По същата причина ще е 6.7% от 1 юли 2020 г.

- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв.

- През 2019 г. трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване.

- През 2018 г. кабинетът "Борисов" извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията, което по прогнози на НОИ щеше да ощети между 30 и 50% от новите пенсионери. След всеобщо недоволство и намеса на Борисов беше дадена възможност за избор на формула до края на 2022 г.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2949 22
Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

Обновена

3766 19
Иванка Тръмп става шеф на Хъбчето

21.01.2020

Г-н БАЛЕВ

4760 12

Коментари

indiec

Няма коментари понеже няма нужда от коментар.

Случаен минувач

Таван за пенсиите трябва да има, защото другарите от БКП и КДС вземаха невиждани заплати, а без лустрация трябва да им се плащат пенсии според заплатите...

марк

 

 

 

                        Таван за пенсиите трябва да има, защото другарите от БКП и КДС вземаха невиждани заплати, а без лустрация трябва да им се плащат пенсии според заплатите...

 

 

                                   Ми извикайте пак С. Дянков , тоз спИциалиС по пенсиите и фондовете...

Invisible

   Сега ще дадем за бахура.

   За културата, друг път.

Интервал

Човещинка си е. Може и коледна картичка с Ф16, да са и горди покрай празниците.

ГАМЕНЧЕТО

Те си го избраха?

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

а з а американците Милярди нъл?

вила

А за  опазването на телесата само на бочко-37 млн. лева.Пристигнал в Хърватска с 20 пазвантина,а канцлера Курц без дори един бодигард.Това ни казва тамошната преса.

wvw

Изглежда това ще е последния ми коментар в този сайт...!!!  :(

А имам членство повече от 10 години...

https://offnews.bg/medii/vestnik-sega-stava-sedmic...

Калинчо

Глупости, никога няма да секнат парите за ЕЖЕДНЕВНИ съобщения, че Русия вече се е разпаднала, а 18 тайни агента на гру са пристигнали за да отровят Гербов с новичок.

 

А иначе хартията ще я спрат - не я купуват защото е много твърда, гланцова, и повече го размазва отколкото трие.

Влез или се регистрирай за да коментираш