facebook
twitter

Наблюдател

Борисов е причината България да е в периферията на ЕС

Когато започне голямото европейско наддаване, много си личи, когато една страна е представена от некомпетентен лидер
12265

Една от спецификите на балканската евроинтеграция е, че много напомня на Доктор Джекил и Мистър Хайд. Нещото, което балканските медии най-често забелязват, е, че когато балкански лидер отиде в Брюксел, там той придобива съвършено европейско лице, говори като ошлайфан европейски политик, на когото европейските ценности и възгледи са в кръвта му. Като се върне у дома, лидерът връща старото си лице на балкански политик, за когото непотизмът, конфликтът на интереси, корупцията, отглеждането на олигарси, избирателното прилагане на законите и правилата са истинската политика. Изключение от този балкански феномен е българският премиер Бойко Борисов, който няма европейско лице, нито европейски говор, а дори не си прави труда да изучи европейската институционална архитектура, нищо че вече почти 10 години е министър-председател и от толкова време посещава срещите на върха на ЕС.

За разлика от балканските си колеги

 

Борисов не се и опитва да се прави на европеец

 

с българските кореспонденти в Брюксел. Напротив, държи се с тях по същия начин, както и с журналистите в София, защото не възприема медиите и журналистите като контролен орган, като хора, които може да му потърсят сметка, като четвърта власт. Той ги възприема като свои хора, като съюзници, като част от управлението му, като негови подчинени. Фамилиарността, с която разговаря с българските кореспонденти, често го е подлъгвала да прави гафове. Заради липсата на ясна граница между журналистите и премиера се е случвало Борисов да бъде смъмрян от колегите си лидери, защото се е изпускал и е разказвал неща, които е трябвало да си останат между четирите стени на заседателната зала в сградата на Съвета „Юстус Липсиус“ в Брюксел. След поредица от гафове Борисов положи усилия да си държи устата затворена, когато става дума за големите европейски работи, но неговата комплексираност, шокираща некомпетентност и жажда за признание продължават да го тласкат да прави грешки.

В желанието си да демонстрира, че е важен фактор в европейските преговори за наследника на Жан-Клод Юнкер като шеф на ЕК и че големи политици от ранга на първия заместник-председател на ЕК и кандидат за шеф Франс Тимерманс му идват на крака да го молят за подкрепа, Бойко Борисов допусна поредния си гаф. Неговата вярна пиарка излъчваше срещата между двамата на живо във Фейсбук до момента, когато Тимерманс не поиска записът да бъде спрян, за да може разговорите да продължат на четири очи. За най-големите европейски медии, включително и „Политико“, включването на живо беше изтълкувано като възможност да се надникне зад кулисите на напрегнатите преговори около председателството на ЕК. Обикновено журналистите правят реконструкция на преговорите по косвен път, като разговарят с членове на различни делегации, на които техните лидери са им разказвали накратко как вървят преговорите. Сглобяването на картинката често е доста трудно и е пълно с догадки и спекулации. Затова излъчването на живо във Фейсбук профила на Борисов се възприе с радост от брюкселската гилдия, въпреки че на практика не разкри нищо повече от желанието на Борисов да се покаже като равностойна част от голямата европейска политика.

Вместо това обаче установихме за пореден път

 

сериозната институционална некомпетентност на г-н Борисов

 

Той каза на Тимерманс, че са му важни Шенген, газовият хъб и премахването на механизма за наблюдение. Дори и Тимерманс да беше станал шеф на ЕК, няма какво да направи по нито един от трите въпроса. ЕК отдавна препоръчва на Съвета да одобри приемането на България в Шенген, но именно механизмът и липсата на резултати по него, особено в частта за борбата с корупцията и независимата съдебна система, принуждават страни като Холандия и Франция да блокират членството ни в Шенген. Между другото механизмът блокира българското членство и в еврозоната. ЕК не може да премахне механизма, но може да го препоръча. Малко след избирането му Жан-Клод Юнкер обеща на Борисов, че до края на мандата си механизмът ще отпадне, но ето, че вече избираме нов шеф на ЕК, а механизмът си стои. Причината е, че отново Съветът е този, който може да вземе окончателното решение дали механизмът да остане или да отпадне. Що се отнася до газовия хъб „Балкан“, той вече има подкрепата, включително и финансовата, на ЕК. С други думи, Борисов не може да изстиска значителни ползи от подкрепата си за Тимерманс.

За сметка на това обаче тази среща и видеото от нея показаха Борисовата нелоялност към партийните му колеги, както и това, че той не може да играе европейски шах. По време на разговора Борисов информира Тимерманс, че кандидатът на ЕНП за шеф на ЕК Манфред Вебер е по-подходящ като шеф на ЕП и даде ясно да се разбере, че е предал колегите си от ЕНП, подкрепяйки Тимерманс. Те не скриха неприятната си изненада от предателството. Обяснението на Борисов прозвуча не по-малко нелепо от целия инцидент. Пред българските колеги в Брюксел той заяви, че целта на видеото е била да се покаже „колко широко скроени сме и колко добре можем да правим коалиции“. Всъщност видеото показа точно обратното – колко неспособен е Борисов да се придържа към елементарните правила на водене на преговори.

За пореден път той изложи България пред чужденците

Инцидентът с видеото съвсем не беше единственият повод премиерът да разкрие фрустриращата си некомпетентност и неспособност да участва равноправно в голямата европейска политика. По време на 20-часовия маратон на 30 юни имаше един кратък момент, в който лидерите бяха съвсем близо до споразумение, което щеше да реши два много големи европейски проблема. Начело на ЕК щеше да бъде инсталиран шпиценкандидатът Тимерманс, което щеше да е грандиозна победа на европейския либерализъм над централно- и източноевропейския антилиберализъм. Второ, системата на водещите кандидати щеше да бъде запазена, и то с подписа на френския президент Еманюел Макрон. Един от препъникамъните за сделката изглежда (изводът е направен по разкази на лидери след края на провалилите се преговори) е бил българският премиер, който отхвърлил предложението на вишеградските и още няколко държави Кристалина Георгиева да бъде избрана за върховна представителка за външната политика и сигурността на ЕС.

Аргументите на Борисов показаха, че той

 

няма грам представа какъв е този пост

 

и че всъщност е отишъл в Брюксел не да защитава националния, откъдето и европейския, а само своя личен интерес. Той съвсем директно заяви, че външната политика никак не го интересува, защото му е по-важно да СИ запази комисаря, тоест еврокомисарката е негова, а не наша. „Просто считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в Комисията“, каза той. Подобна формулировка представлява есенцията на корумпираното мислене – да имаш човек някъде, да разчиташ на връзки, на някой свой. Отделна тема е, че твърдението не е вярно, защото върховният представител е едновременно член и на Комисията, и на Съвета. Нещо повече, върховният представител е със статут заместник-председател на ЕК. Това не беше единственият проблем с отказа му да приеме Георгиева за поста върховна представителка. Според него, ако западнобалканските държави не бъдат приети в ЕС, те ще обвинят „българката“. На опитите на колега да му обясни, че двете неща нямат нищо общо Борисов отговори арогантно с „Айде, бе!“.

Друг проблем с това изявление е, че Борисов изговори на глас това, което всички знаем, но не е дипломатично да се каже открито, а именно, че Албания и Македония няма да бъдат поканени да започнат преговори. Второ, не върховният представител, а еврокомисарят на разширяването отговаря за преговорите. Не на последно място дали една страна ще започне преговори или не е въпрос на решение на Европейския съвет, от който Борисов е част, тоест отново той говори, сякаш от него нищо не зависи.

Борисов винаги е имал сериозни затруднения да запомни най-важните теми и термини, които лидерите обсъждат, което означава, че

 

той участва на тези срещи на върха само проформа,

 

опитвайки се да извлече ползи само за себе си чрез подчиненото положение на медиите и това, че голяма част от колегията също е институционално доста неграмотна. В такива редки случаи обаче, когато започне голямото европейско наддаване, много си личи, когато една страна е представена от некомпетентен лидер. Но тъй като няма инструмент за корекция, той свободно се оправдава за големите загуби, които България претърпя на тези преговори с това, че Западът отново се е подигравал с Изтока. Това обаче не е вярно. Причината за провала са некомпетентността и посредствеността на нашия премиер. Той е причината България да се намира в периферията на ЕС. Ако Западът е имал някога проблеми с Изтока, Доналд Туск нямаше да бъде избран за председател на Европейския съвет. Просто Изтокът на това раздаване беше представен от корумпирани и авторитарни лидери. Нещо повече, от Запада дойде предложението Кристалина Георгиева да заеме висок пост. Нашият лидер отказа, за да има свой човек в Комисията. Ако не беше толкова трагично, щеше да е изключително смешно. Щеше да е един побалканчен и побългарен Монти Пайтън.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов преобърна математиката

21.08.2019

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

42638 25
Ще сглобяваме ядрено ферари в "гьола"

23.08.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

4716 10
Шефът на НСО е подал оставка пред президента

21.08.2019

4691 10

Коментари

Страници

mr_self_destruct

Сократе, тая го пцува👍

Предводител на ...

Боко е България.

България е Боко.

България е на ръба на диска не заради Боко, а щото си е баш за там.

 

Второ, смешен плач за партайзекретерин аус Ловетш Кристалина фон унд цу Георгиева.

Васик

Тази статия трябва да се изучава едновременно с фейлетоните на Алеко. Така учениците ще имат нагледна представа за манталитета на главния герой, но чрез понятия от съвременността, които са им познати.

бонго-бонго

Нещо повече, от Запада дойде предложението Кристалина Георгиева да заеме висок пост. Нашият лидер отказа, за да има свой човек в Комисията.

Нима другарката Марини обвинява Борисов в лъжа: той заяви, че кандидатурата на Георгиева била издигната от Вишеградската четворка и "италианците".

Същата информация дойде и от БСП. Другарката Зинаида Златанова заяви, че Кристалина Георгиева била издигната като кандидатура от Вишеградската четворка, за да блокират Тимерманс. Златанова още каза, че самата Кристалина Георгиева се била самодистанцирала от България и не е търсила подкрепата на правителството и на когото и да е от нашата страна.

 

В същото време мисля, че полезно напомнянето, че въпроси като разширяване, Шенген, Еврозона, външна политика и др. много малко зависят от Еврокомисията и съответните комисари, а изключително от позициите на страните - членки, представени в Европейския съвет.

Сократ-май

Сократе, тая го пцува

А ти хвалиш ли го?

торбаЛан

А преди Борисов я изразяваха като турски кенеф. Забулен с фередже.

дъртреалист

България е Боко.

Всеки, който си позволява такива обобщения, изпада в положението на оня чалнат нещастник, който се постави над съгражданите си за да си позволи да им оценява интелекта.

Лудият казва - всички са луди, само аз съм нормален.

А всеки познава себе си най-добре.

Така че екстраполацията сигуро е вярна в личен план.

 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

бобго-бонго,

 

Какво ви дава основание да смятате, че отностно Георгиева изказванията на политиците ни са лъжовни, а на Магарини истинни?

Байпас

Имаше един виц, дето изпратили един шоп да учи английски в Лондон.И след половин година, получили телеграма"Ела си узмете шопо"!Ще да е бил Боко!

mick

Присмял се хърбел на щърбел...

Kalorifer

Не, не Борисов е виновен. 
Виновни са тези, които гласуваха и продължават да гласуват за него. Виновни сме и ние, на които силата ни е само пред лаптопа. И не можем да се организираме и да издигнем друго политическо представителство, способно да предложи модерно управление.

дъртреалист

Виновни са тези, които гласуваха

Тц.

Народът никога не е виновен.

Това не го разбират разни дебилни професорчета.

Не се избира алтернатива, просто защото такава няма.

Политическата класа не успява да формулира разбираемо за обществото политическо послание - алтернативно на Гербовото.

Най-политично и разбираемо за сега е популисткото поведение на Герб.

Затова и го избират.

Болшевиките, след като разрушиха трудовия и социален морал докато управляваха,

след дворцовия си преврат пак смъкнаха ценности и обществени нагласи толкова ниско (чрез налагане на модела на мутрения, шуробаджанащина, изнудвания, нагласени поръчки, директно раздаване на общ ресурс на своите хора и т.н и т.н.)
че много време иска да се започне да се очертава някаква нормалност.

...

Най-показателно е говоренето на разните уж политически наблюдатели...

Те участват в замотването.

Вместо да излязат и просто да кажат, че България се управлява от организирана шайка мошеници.

А не могат, защото няма критична маса насление, което да вижда това така.

Предводител на ...

Не се избира алтернатива, просто защото такава няма.

Няма, защото невинният народ не може да излъчи такава.

Политическата класа не успява да формулира разбираемо за обществото политическо послание - алтернативно на Гербовото.

Политическата класа е функция на невинния народ, а не плод на панспермия.

Най-политично и разбираемо за сега е популисткото поведение на Герб.

Ерго - Боко е България и България е Боко.

 

Мантрата за невинния народ, на който все некой друг му е крив - турско робство, цигани, пак турци, комунисти, фашисти, сесерейци, американци, сърби, гърци, румънци, пак турци (ердоганови), Сорос, рептили и так далее - се изтърка.

бонго-бонго

бобго-бонго,

 

Какво ви дава основание да смятате, че отностно Георгиева изказванията на политиците ни са лъжовни, а на Магарини истинни?

Не мисля, че написаното от мен дава основание за така формулиран въпрос. Отбелязвам само, че твърдението на Марини е в контраст, не само с думите на българския премиер, но и на тезата на опозицията. Т.е. срещу нейното единствено мнение съм се позовал на две, излизащи от различни части на политическия спектър и така поставям под въпрос тази част от текста. Да не забравяме също, че Марини е пристрастна в полза на бившата АЛДЕ , днес под ново име и доминирана от Макрон.

В същото време съм посочил и какво от писанието и ми допада.

 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Извинявам се, грешно съм ви разбрал.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Прозрение:

Политическата класа не успява да формулира разбираемо за обществото политическо послание - алтернативно на Гербовото.

А в заключение:

А не могат, защото няма критична маса насление, което да вижда това така.

Кое от двете е вярното?

КОЙ е виновният? (по назе това си остава въпросът на въпросите)

Политиците или народът, кой е нефелният?

 

Нямам отговор, може би защото не го намирам за важен хич никак.

 

Народ и политици може да не са роднини (са),

но се намират в непрекъснато взаимодействие и то по множество веществени и невеществени канали, по които си менкат всекакво.

Последно се сещам как Костов Иван се кинеше да остане в историята като строител на най-нова България, а получи по каналите неща не за пред хората, и от себе повърна в каналите своето трайно отвращение.

 

След случката с Иван Костов, останал тотално неразбран от широките народни маси, последва първото отдръпване на смислените хора от политиката, администрацията, консултиращите групи. Чак след 15-ина години Радан Кънев опита да нагази в реката, въобразена като същата от времената, повикали Иван Костов, но реката вече не беше същата. То и хората , които газеха в дълбокото, вече не бяха тук. След като и Радан получи по каналите своята порция несносност, май не останаха мераклии, които да се опитват да съобщават на народа смислените свои предложения. Радан изпрати по канала последно картичка от Брюксел, или където там заседават. И аз толкоз ги разбирам институциите, съжале боку.

 

Аделина Марини 👏

Тринити

В едно изречение-Бай Ганю в  Брюксел.

А мигар някой е очаквал нещо друго?Мигар Той е завършил Харвард или Окфорд,а не Факултета по пожарна безопастност?Или освен "Винету" е прочел и още един вагон книги?Или е полиглот?Ами той български не знае,камо ли чужди езици.Всъщност-знае ги.Ама ги говори с ръце-ръкомаха и обяснява като глухоням.С тая Негова биография в белите страни щеше да е обикновен бачкатор,и то не особено добре платен.А у нас-Цар и Самодържец!

дъртреалист

Политическата класа е функция на невинния народ,

Две грешки. 

Политическата класа НЕ Е функция на народа, в по-голямата си част.

Виновност невиновност на народ няма в теорията, защото той е еталон.

Ето, подведе и Симплицисима да мисли дали народа бил виновен.

Това е теза на народомразците. 

Политическата класа е функция на НЕнародни фактори. Болшевишката мафия, която създаде номенклатурата, чиито наследници продължават да ни управляват..., те ли са народа? ДС ли е народа? КДС ли е народа?

Мутрите, които болшевишката милиция пусна да вилнеят след 89 - ли са народа?

Глобалистката мафия, която легализира болшевишкия дворцов преврат, без търсене на отговорност,

и практически инсталира Борисов на престола (след известното в грамата) - ли е народа?

народ, на който все некой друг му е крив

ми... това обощение е ... просто омразническо. 

Не го харесваш ти този народ.

Що не го смениш?

дъртреалист

Браво, Симпли, че видя сложността...

няма критична маса насление, което да вижда това така

Ами населението не  вижда престъпността, щото някой трябва да му говори за нея.

То не е следовател, прокурор или разследващ журналист.

Всички тези, плюс държавните контролни органи, са приспани, като Спящи красавици.

Медиите са безмълвни, защото са изкупени от Него,

авери Му тръгнаха и службите да Му подарят, ама стана много ачик...
...

Възможностите да се създаде обществено мнение, че властта е престъпна - са отрязани.

Има единични гласове, но те не стигат.

Повтарям, народът не е следовател. 
Освен това алтернатива няма.

Да се очаква от него давиди организираната и маскирана престъпност,

че и да посочи алтернатива,

че която и да избере (щото това е обвинението на двуизмерното мислене) , е ... нахално зложелателство.

дъртреалист

Добър анализ на Аделина днес.

Но пак остава недоумение от винаги странното либералноцентрично мислене.

победа на европейския либерализъм над централно- и източноевропейския антилиберализъм

Такова противопоставяне бъка от абсурди. Като се почне от смешната дума антилиберализъм.

Също толкова безсмислена, като антикомунизъм.

 

циникхедонист
снимка на циникхедонист

По-скоро е валидно обратното. 

"Борисов е начело, понеже сме в периферията." 

Въпрос на диалектика. 

:) 

 

Предводител на ...

Глобалистката мафия

И всички, които са погледнали накриво Алекс Джоунс. 

дъртреалист

Остави сега Алекс, ти как си с "антилиберализъма"

кефи ли те?

бонго-бонго

Впрочем забравих да поздравя Марини за това:

Аргументите на Борисов показаха, че той няма грам представа какъв е този пост и че всъщност е отишъл в Брюксел не да защитава националния, откъдето и европейския, а само своя личен интерес. Той съвсем директно заяви, че външната политика никак не го интересува, защото му е по-важно да СИ запази комисаря, тоест еврокомисарката е негова, а не наша. „Просто считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в Комисията“, каза той. Подобна формулировка представлява есенцията на корумпираното мислене – да имаш човек някъде, да разчиташ на връзки, на някой свой. Отделна тема е, че твърдението не е вярно, защото върховният представител е едновременно член и на Комисията, и на Съвета. Нещо повече, върховният представител е със статут заместник-председател на ЕК. Това не беше единственият проблем с отказа му да приеме Георгиева за поста върховна представителка. Според него, ако западнобалканските държави не бъдат приети в ЕС, те ще обвинят „българката“. На опитите на колега да му обясни, че двете неща нямат нищо общо Борисов отговори арогантно с „Айде, бе!“.

Друг проблем с това изявление е, че Борисов изговори на глас това, което всички знаем, но не е дипломатично да се каже открито, а именно, че Албания и Македония няма да бъдат поканени да започнат преговори. Второ, не върховният представител, а еврокомисарят на разширяването отговаря за преговорите. Не на последно място дали една страна ще започне преговори или не е въпрос на решение на Европейския съвет, от който Борисов е част, тоест отново той говори, сякаш от него нищо не зависи..

Може би Марини е трябвало да поясни "да си запази комисаря" за незапозната публика. А логиката на Борисов е следната: Неделчева позната още като Габриел е тотално зависима от него персона. Георгиева на поста върховен комисар би била извън неговия контрол.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ако не крепят либерализма просветените, рационалните, добронамерените, дъртите – днес, именно днес! – работата ще замирише зле и то скоро. Всъщност либералният нос отдавна усеща зловонието на разлагащата се демокрация не (картинките не се разлагат, знайш), а на тялото на народната съвест.

 

Настъплението на националсоциализма и популизма, лапането на всички близалки, които подхвърлят олигархиите по места, нетърпимостта към древните хуманистични ценности, злоупотребата с религиите, заговорът на поместните олигархии, свързващ ги в мрежа през всякаквите граници – тези процеси са активни и в готовност да изригнат, за да наторят с пепелта ни бъдещия ред. Който няма да е нещо по-чудовищно от преживяното през ХХвек, но ще позволи на олигархиите да си работят по-спокойно, пазени от страха на народите от нов катаклизъм.

 

Само либерализмът може да ги спре. Но той никога не е бил верую на критичната маса. Впрочем критичната маса зависи от взривното вещество. За атомните бомби е мъничка. Чрез имплозия може да бъде допълнително смалена. Либерализмът може да бъде поглътител на неутроните (които са причинителят на верижната реакция), ако е готов да поеме всички неизбежни поражения върху идентичността си. Друг възможен поглътител е обеднено взривно вещество. В този ред на мисли, дано все пак като буфер да послужат не либералите, а патриотарите. Е, от ядрени реакции разбирам само малко повече отколкото от европейски институции, т.е. почти никак.

Сократ-май

 Симплицисима 👍

Sine_metu

Четв., 11/07/2019 - 17:59 (нов)

дъртреалист

 

Глобалистката мафия, която легализира болшевишкия дворцов преврат

 

Не само, ами и синия СПУН ви продаде на болшевиките за паница леща

Sine_metu

Пет., 12/07/2019 - 09:45 (нов)

Simplicissima

 

Кога ще разбереш, че либерализмът е партокрация, а партокрацията - онова, което 30 години вече ни разиграва като мечки и е на път окончателно да ни затрие

Sine_metu

Днес е добър ден за 28- и път да си спомним свръхлибералната ни Конституция и за 28- и път да поменем демокрацията. А можеше, можеше да е обратното

Sine_metu

Пет., 12/07/2019 - 09:45 (нов)

Simplicissima

Чрез имплозия може да бъде допълнително смалена. Либерализмът може да бъде поглътител на неутроните (които са причинителят на верижната реакция), ако е готов да поеме всички неизбежни поражения върху идентичността си. Друг възможен поглътител е обеднено взривно вещество. В този ред на мисли, дано все пак като буфер да послужат не либералите

 

Ето ти нещо за взаимодействието между маси и поглъщането на енергии

 

76-годишен жител на Волгоград отмъсти на общински служители, които го глобили заради малка оранжерия, която не е била изградена съгласно закона. Разбил 12 от елитните им автомобили.

Гневният мъж прикрепил червен флаг със сърп и чук към шофьорската врата на автомобила си „Газ М-21“ „Волга“ от 1959 г. Към обяд, когато около административната сграда се били натрупали повече от дузина вносни джипове и други луксозни автомобили на местни служители, той се приближил с волгата и започнал бясно да разбива колите.

„Той крещеше, че властимащите са станали съвсем нагли и скоро ще поискат пари и за въздуха. Ние гледахме от прозореца и беше наистина страшно - ускоряваше, врязваше се в джиповете и се чуваше силен звук, а колата му бе посмачкана, но се движеше", разказва един от местните жители.

В резултат на инцидента са пострадали дванадесет скъпи чуждестранни автомобила, някои от които са били преобърнати от силните удари. Минимум четири от автомобилите не могат да бъдат възстановени. Очевидци съобщават, че преди да пристигне полицията, самите чиновници се опитвали да спрат сами пенсионера, единият от тях дори извадил пистолет и изстрелял няколко изстрела, но без ефект.

Пенсионерът се отказал едва след 20 минути, когато колата му била блокирана от камион до стената на сградата. Отбелязва се, че неговата "Волга" е оцеляла след повече от две дузини сблъсъци и до последно била в движение, само бронята ѝ била леко намачкана.

 

https://auto.dir.bg/news.php?id=27569913

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×