facebook
twitter

Наблюдател

Аутсайдерът, който покори Истанбул

​​​​​​​Екрем Имамоглу успя да извлече полза от приписваните му негативи
1413
ЕПА/ БГНЕС
Екрем Имамоглу е новата звезда на турската опозиция.

С правоъгълните си очила, със спокойствието си и с белите си ризи, закопчани до врата, опонентът на президента Реджеп Тайип Ердоган и избраника му за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм - Екрем Имамоглу, който е на път да изтръгне Истанбул след ожесточени местни избори, наистина няма вид на хищник.

Но излизайки начело в надпреварата в икономическата и демографска столица на Турция, той се наложи като новата изгряваща звезда на една опозиция, която досега беше загубила доверието заради повтарящите се изборни поражения спрямо Ердоган.

Според изборните власти неокончателните резултати дават на Имамоглу преднина от около 28 000 гласа пред неговия съперник - бившия премиер Бинали Йълдъръм - важна фигура от управляващата партия Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Като знак за това, че е бил убеден, че ще спечели спокойно в Истанбул, Йълдъръм е наредил да разлепят там в първите часове на сутринта афиши, които впоследствие са махнати, "с благодарност" към жителите, че са го избрали. Изправен срещу него, общият кандидат на опозиционните партии - НРП (Народнорепубликанска партия, Социалдемократическа и "Добра партия") успя да извлече полза от своя профил на аутсайдер.

В интервю за АФП миналия месец в рамките на избирателната му кампания Имамоглу дори изтъкна, че неговата сдържаност е "предимство", добавяйки, че "обществото в последно време е издигнало стена около тези, които вече са известни в политиката". Ако неговата преднина се потвърди от окончателните резултати, 49-годишният Имамоглу се готви да стане кмет на най-богатия и с най-голямо население град на Турция - пост, който би го направил един от най-видните опоненти на Ердоган.

Самият Ердоган всъщност стартира политическата си кариера в национален мащаб, ставайки кмет на бившата османска столица от 1994 до 1998 г.

 

Страстен любител на футбола като Ердоган

 

Изправен пред неравностойни условия за водене на избирателна кампания, по-специално с доминиращо медийно отразяване в полза на Йълдъръм, Имамоглу все пак успя да предаде своето послание.

"Ние имаме социалните мрежи, които за момента са оставени на спокойствие" от властта, каза той по време на предизборната кампания. "Но моето основно оръжие на терена е хилядолетната техника от уста на ухо", добави той.

Роден през 1970 г. в Трабзон, Североизточна Турция, на крайбрежието на Черно море, Имамоглу е следвал бизнес администрация в Истанбулския университет, след което е получил магистърска степен по мениджмънт, според официалната му биография. Той е работил за семейната строителна фирма, преди да се впусне в политиката преди около десет години под знамето на НРП. През 2014 г. е избран за кмет на истанбулската община Бейликдюзю.

Имамоглу споделя с президента Ердоган обща страст към футбола - спорт, който той е практикувал като аматьор, преди да влезе в ръководството на футболния клуб на своя роден град - "Трабзонспор".

По време на предизборната кампания той се открои с уважението си към избирателите, показващи ясно предпочитанието си към неговия опонент - аспект, който контрастира в един силно разделен политически пейзаж.

"Имамоглу не водеше кампания, поставена върху идеологически основи, въздържайки се да поляризира електората", подчертава Берк Есен, асоцииран преподавател в университета "Билкент" в Анкара. В контраст с ожесточената реторика на Ердоган по време на предизборната кампания Имамоглу показа едно по-обединяващо лице, като обеща в понеделник, обявявайки победа в Истанбул, че ще бъде "кмет на всички", включително на тези, които са гласували срещу него.

"Ние искаме да започнем колкото се може по-бързо да служим на жителите на Истанбул", заяви той, като добави, че е готов "да сътрудничи с всички институции на страната, за да отговори бързо на нуждите на Истанбул". Макар резултатите от общинските избори да не са още официални, той не губи време, като актуализира още в понеделник биографията си в профила си в Туитър, в който се представя вече така: "Екрем Имамоглу, кмет на голямата община на Истанбул".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия поиска международна зона за сигурност в Сирия

23.10.2019

180
Сърбия и Хърватия също влизат в битката за завода на "Фолксваген"

23.10.2019

242 4
Сирийските кюрди: Изпълнихме изцяло условията на Турция

22.10.2019

2575 7

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ултрасуперархиважна статия.

Това е, което трябва да направим и ний.

Туй трябва да ни стане наръчник за действие.

Всякой списовател форумен -- наблюдател на изборите 2019.

Ако не участва, губи право да писка срещу режима -- ни СЕГА, ни в После.

Участвала съм, досадно е, затова пък трае дълго. Обаче има куп забавни моменти.

Освен това може да бъде ужжжасно удовлетворително. Помня 1998, ееех, младост...

 

Както ида е. Обаче ще е велик резил пак да им дадем София. Ми не е редно. Или?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×