Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антикорупционната комисия в света на живите мъртви

КПКОНПИ се превърна в институционално зомби, което яде парите на данъкоплатците

Илияна Кирилова
Управляващите трудно ще намерят човек, който да седне на шефското място в КПКОНПИ, след като корупционни скандали принудиха бившия председател Пламен Георгиев да си тръгне.

Още от самото начало на съществуването си антикорупционната комисия (КПКОНПИ) даде индикации, че е поредният инструмент на управляващите, с който да замитат под килима корупционните скандали и в същото време да удрят неудобните. В крайна сметка работата му досега доказа, че мегаорганът е зависим, неефективен и целенасочено субективен.

Днес общественото доверие в КПКОНПИ е на дъното 

Комисията няма председател от 6 месеца заради скандала с огромната тераса на Пламен Георгиев, който го принуди да подаде оставка от шефския пост. Междувременно единственото, което КПКОНПИ прави, е да харчи парите на данъкоплатците без никакви резултати в борбата с корупцията. В момента комисията на практика е ни жива, ни умряла - институционално зомби, което поглъща милиони левове, заложени в бюджета му. През юли стана ясно, че КПКОНПИ се е провалила в опитите си да запорира имущество на бившия банкер Цветан Василев в Швейцария. Тя е платила над 20 хил. лв. за принтиране и за преводи в производството по конфискация, научи "Сега" едва след като вестникът спечели дело срещу комисията за достъп до информация. От отговорите се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение.

Месец по-рано КПКОНПИ претърпя крах и при опита си да бъде конфискувано имущество за близо 2 млн. лв. на Христо Бисеров и семейството му. През юни Софийският апелативен съд прекрати производството с аргумента, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“, като се позова на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. В началото на годината депутатите опитаха да заобиколят европейската рамка с изменения в ЗПКОНПИ, с които дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация. 

Това усилие на законодателя обаче не успя да спаси антикорупционната комисия от провал, което доказва, че

без ефективно държавно обвинение КПКОНПИ е безполезна

Единственият успех, с който комисията се похвали наскоро, е установен конфликт на интереси на разжалвания бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев. В решението си КПКОНПИ е посочила, че Манолев е бил член на управителния съвет на ДФ "Земеделие" и в същото време пълномощник на частна фирма, използвана, за да се получат пари от фонда за изграждането на къща за гости край Сандански, заради което го глобява с 10 хил. лв. Наскоро прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия зам.-министър за подбудителство към злоупотреба с европейски средства. Въпреки това КПКОНПИ не предприема процедура за възбрана на имота, която да завърши с отнемане на незаконно придобитото имущество.

На този фон не е изненада, че депутатите не бързат да избират нов шеф на антикорупционната комисия. Бившият ѝ ръководител Пламен Георгиев успя да изпере редица депутати и министри на управляващото мнозинство по време на мандата си. Така скандалът "Апартаментгейт" беше заметен под килима, без да бъде открит конфликт на интереси въпреки факта, че ключови кадри на ГЕРБ са успели да си закупят луксозни жилища на скандално ниски цени от строителната фирма "Артекс" само година след като парламентарната група на партията приема поправка в закона, която позволява доизграждането на небостъргача "Златен век" на същата фирма. 

 

В крайна сметка Георгиев замина на заслужена почивка във Валенсия

 

Следващият шеф на КПКОНПИ вероятно ще бъде гласуван до края на ноември. Едва ли обаче изборът ще бъде лесен - резервната скамейка на статуквото с "наши, читави" хора е окъсяла. Спряганият за наследник на Георгиев на ръководния пост в КПКОНПИ Антон Славчев, който към момента е зам.-председател на комисията, е също толкова компрометиран, колкото бившия си ръководител. Въпреки че ГЕРБ внесе законопроект, с който изискването за юридическо образование за следващия шеф на антикорупционната комисия отпада, поправките все още не са гласувани. Това значи, че Славчев, чиято кариера преминава в службите за сигурност, няма необходимата квалификация да оглави КПКОНПИ.

Освен това едва ли има желаещи да застанат начело на комисията предвид репутацията, която тя си спечели с работата през годините. Следващият шеф неизменно ще продължи да носи тези негативи. Който и да е той, предназначението на мегаоргана ще остане същото - внимателно да изпира ключовите фигури във властта и държавата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?