Медия без
политическа реклама

7 неудобни въпроса за винетките и глобите

Карикатура: Христо Комарницки

На 17 февруари "очите" на тол системата се включиха - камерите вече следят зорко трафика и снимат колите, които ползват републикански пътища, а нямат електронни  винетки. Пътната агенция се похвали, че само в първия ден са хванати близо 600 шофьори нарушители, на които тол системата мигновено е "написала" електронни фишове за глоби.

Добрата на пръв поглед новина взриви грандиозен скандал, тъй като се оказа, че сред глобените има и жители на квартали и села от периферията на София, на които преди година Бойко Борисов лично обеща, че няма да плащат пътни такси. Нови Искър отново се вдигна на бунт, последваха го и други населени места. Борисов кипна, както винаги, когато усети барутния мирис на протести срещу властта.

В сряда целият му гняв се стовари връз шефа на АПИ Георги Терзийски, когото прати да обикаля селските мегдани край столицата и да уверява хората, че не ги заплашват нито глоби, нито винетки. Стресната, кметицата Фандъкова изведнъж извади списък на отсечките, които трябва да бъдат освободени от винетни такси.

Министърката на пътищата Петя Аврамова тръгна несръчно да се обяснява пред журналисти и депутати, че премиерът още преди година поканил общините да си кажат за кои пътища не искат винетки, ама те се усуквали, защото това щяло да им струва пари. Цялата конфузна ситуация поражда серия въпроси към безхаберната власт:

 

1. Защо Фандъкова, АПИ и регионалното министерство са проспали цяла година?

Първите протести на хора от селищата край столицата бяха преди година. Оттогава е и заповедта на Борисов да се намери решение, като принципът е който гласува за кмет на София, да не плаща винетна такса за пътуванията между дома си и големия град. За целта кметството и АПИ трябваше да се разберат кой и как ще поддържа въпросните отсечки. Или пътищата стават общински и София си поема изцяло грижата за тях, или двете страни се споразумяват АПИ да ги поддържа - срещу заплащане от общината.

Защо досега не са се споразумели, не е ясно. Междувременно се разбра, че много други общини - като Варна, Челопеч, Шумен, Белица, са преговаряли с АПИ за определени пътища. И някои са намерили общ език. Значи може. 

 

 2. Защо АПИ и МРРБ се сетиха едва сега да питат 266 общини искат ли винетки?

След като в сряда премиерът Борисов показно бичува шефа на АПИ, министър Аврамова се притесни (с основание) и рапортува, че по нареждане на Борисов до края на седмицата ще отправи запитване до всички общини дали не искат определени пътища да бъдат свободни от е-винетки. Тази диалогичност е безкрайно закъсняла - защото "очите" на тол системата вече генерират автоматично фишове за глоби.

 

 3. Може ли решение на правителството да бъде отменено устно от кмет, от шеф на АПИ, от министър?

След като първите за 2020 г. "въстания" край София срещу глобите за неплатени винетки разтревожиха и ядосаха Бойко Борисов, виновниците взеха да обясняват един през друг, че за пътищата, за които община и АПИ преговарят за изключване от платената мрежа, санкции няма да се налагат. Фандъкова размаха списък с въпросните спорни отсечки в процес на изключване, а министър Аврамова увери, че камерите по тях може да си снимат, но глоби няма да има.  Ако това е вярно, става дума за "гратис", който е напълно незаконен. 

Списъкът на пътищата, за които леките коли трябва да имат винетки, е закован в решение на Министерския съвет от декември 2018 г. Той може да бъде променян само с друго решение на МС, а не с изказвания на кмет, министър или шеф на АПИ. Докато не бъде коригиран с нов правителствен акт, списъкът има правна сила и шофьорите, които се движат по включените в него отсечки, трябва да бъдат глобявани - другото е беззаконие. Точно това трябваше да обясни на премиера шефът на АПИ, а не чинно да хукне по мегдани да проповядва нарушаване на закона. Самият премиер трябва също да го знае, още повече, че неговият подпис стои под въпросното решение на МС и той носи отговорност за включването на въпросните пътища в платената мрежа.

Покрай скандала лъсна и фактът, че досега АПИ изобщо не е контролирала дали по въпросните отсечки пътуват шофьори с неплатени такси. И даже бе похвалена за това. "Никой не е глобявал хората от населените места около София, за които от вчера се създаде напрежение, там няма проблем с преминаването и никой няма да бъде глобен, докато текат преговори", обясни в сряда министър Аврамова. 

 

4. Защо Фандъкова говори за 500 хиляди лева за поддръжка, а АПИ - за 8 милиона?

Има стряскащо разминаване между сметките за цената на поддръжката на отсечките, чието изключване от списъка на платените предстои. Шефът на пътната агенция обясни, че става дума за около 150 км пътища, за които досега АПИ е давала по 8 млн. лева годишно (40 млн. лева за последните 5 години). 

Йорданка Фандъкова обаче изненадващо оповести друга, твърде скромна сума -  София щяла да дава на пътната агенция 500 хиляди лева годишно, за да продължи да се грижи за асфалта на въпросните отсечки. Не е ясно колко плащат общините, които вече са се договорили с АПИ. И къде е пресечната точка на тези калкулации?

 

5. Как е направен подборът?

Край София има 32 села. Защо за Банкя, Мало Бучино и Волуяк няма да се искат винетки, а за Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци ще трябва да се плащат пътни такси? Това си е чиста дискриминация - освен ако списъкът за изключване не бъде разширен.

 

6. А парите откъде?

Въпросът за безплатните отсечки отдавна трябваше да е решен, за да може София да заложи необходимите средства за поддръжка в бюджета си за 2020 г. (това се отнася и за другите общини, които биха поискали пътища без винетка). Сега за целта няма предвиден и лев. Кметицата Фандъкова "успокоява", че нужната сума ще бъде взета от перото за ремонти в бюджета на града. Това значи, че пътни участъци, които са били планирани в ремонтната програма, ще си останат с дупки и нацепен асфалт.   

 

7. И къде са оставките?

Всички виновници за скандалната ситуация се правят на паднали от Марс. Шефът на АПИ Георги Терзийски пое като сюнгер гнева на премиера, изтърпя безмълвно унижението, пред медиите обясни колко трудни са преговорите, когато става дума за пари, но и че не се смята за персонално отговорен.

Блондинката, която ръководи регионалното министерство, отдаде напрежението на "малко скъсана комуникация", а също и на користни политически интереси. Според намеците на Петя Аврамова врагове на ГЕРБ подстрекавали Нови Искър и другите софиянци от периферията да протестират. Оставка? И дума да не става.

Кметицата Фандъкова пък толкова е обръгнала на скандали, че вече с лекота мете и замазва с благи думи гафовете на общината. Че във властта е пълно с гьонсурати, отдавна го знаем. Големият въпрос е защо ядосаният Борисов този път не показва червени картони на никого. 

Още по темата