facebook
twitter

Наблюдател

7 неудобни въпроса за винетките и глобите

5 978
 Карикатура: Христо Комарницки

На 17 февруари "очите" на тол системата се включиха - камерите вече следят зорко трафика и снимат колите, които ползват републикански пътища, а нямат електронни  винетки. Пътната агенция се похвали, че само в първия ден са хванати близо 600 шофьори нарушители, на които тол системата мигновено е "написала" електронни фишове за глоби.

Добрата на пръв поглед новина взриви грандиозен скандал, тъй като се оказа, че сред глобените има и жители на квартали и села от периферията на София, на които преди година Бойко Борисов лично обеща, че няма да плащат пътни такси. Нови Искър отново се вдигна на бунт, последваха го и други населени места. Борисов кипна, както винаги, когато усети барутния мирис на протести срещу властта.

В сряда целият му гняв се стовари връз шефа на АПИ Георги Терзийски, когото прати да обикаля селските мегдани край столицата и да уверява хората, че не ги заплашват нито глоби, нито винетки. Стресната, кметицата Фандъкова изведнъж извади списък на отсечките, които трябва да бъдат освободени от винетни такси.

Министърката на пътищата Петя Аврамова тръгна несръчно да се обяснява пред журналисти и депутати, че премиерът още преди година поканил общините да си кажат за кои пътища не искат винетки, ама те се усуквали, защото това щяло да им струва пари. Цялата конфузна ситуация поражда серия въпроси към безхаберната власт:

 

1. Защо Фандъкова, АПИ и регионалното министерство са проспали цяла година?

Първите протести на хора от селищата край столицата бяха преди година. Оттогава е и заповедта на Борисов да се намери решение, като принципът е който гласува за кмет на София, да не плаща винетна такса за пътуванията между дома си и големия град. За целта кметството и АПИ трябваше да се разберат кой и как ще поддържа въпросните отсечки. Или пътищата стават общински и София си поема изцяло грижата за тях, или двете страни се споразумяват АПИ да ги поддържа - срещу заплащане от общината.

Защо досега не са се споразумели, не е ясно. Междувременно се разбра, че много други общини - като Варна, Челопеч, Шумен, Белица, са преговаряли с АПИ за определени пътища. И някои са намерили общ език. Значи може. 

 

 2. Защо АПИ и МРРБ се сетиха едва сега да питат 266 общини искат ли винетки?

След като в сряда премиерът Борисов показно бичува шефа на АПИ, министър Аврамова се притесни (с основание) и рапортува, че по нареждане на Борисов до края на седмицата ще отправи запитване до всички общини дали не искат определени пътища да бъдат свободни от е-винетки. Тази диалогичност е безкрайно закъсняла - защото "очите" на тол системата вече генерират автоматично фишове за глоби.

 

 3. Може ли решение на правителството да бъде отменено устно от кмет, от шеф на АПИ, от министър?

След като първите за 2020 г. "въстания" край София срещу глобите за неплатени винетки разтревожиха и ядосаха Бойко Борисов, виновниците взеха да обясняват един през друг, че за пътищата, за които община и АПИ преговарят за изключване от платената мрежа, санкции няма да се налагат. Фандъкова размаха списък с въпросните спорни отсечки в процес на изключване, а министър Аврамова увери, че камерите по тях може да си снимат, но глоби няма да има.  Ако това е вярно, става дума за "гратис", който е напълно незаконен. 

Списъкът на пътищата, за които леките коли трябва да имат винетки, е закован в решение на Министерския съвет от декември 2018 г. Той може да бъде променян само с друго решение на МС, а не с изказвания на кмет, министър или шеф на АПИ. Докато не бъде коригиран с нов правителствен акт, списъкът има правна сила и шофьорите, които се движат по включените в него отсечки, трябва да бъдат глобявани - другото е беззаконие. Точно това трябваше да обясни на премиера шефът на АПИ, а не чинно да хукне по мегдани да проповядва нарушаване на закона. Самият премиер трябва също да го знае, още повече, че неговият подпис стои под въпросното решение на МС и той носи отговорност за включването на въпросните пътища в платената мрежа.

Покрай скандала лъсна и фактът, че досега АПИ изобщо не е контролирала дали по въпросните отсечки пътуват шофьори с неплатени такси. И даже бе похвалена за това. "Никой не е глобявал хората от населените места около София, за които от вчера се създаде напрежение, там няма проблем с преминаването и никой няма да бъде глобен, докато текат преговори", обясни в сряда министър Аврамова. 

 

4. Защо Фандъкова говори за 500 хиляди лева за поддръжка, а АПИ - за 8 милиона?

Има стряскащо разминаване между сметките за цената на поддръжката на отсечките, чието изключване от списъка на платените предстои. Шефът на пътната агенция обясни, че става дума за около 150 км пътища, за които досега АПИ е давала по 8 млн. лева годишно (40 млн. лева за последните 5 години). 

Йорданка Фандъкова обаче изненадващо оповести друга, твърде скромна сума -  София щяла да дава на пътната агенция 500 хиляди лева годишно, за да продължи да се грижи за асфалта на въпросните отсечки. Не е ясно колко плащат общините, които вече са се договорили с АПИ. И къде е пресечната точка на тези калкулации?

 

5. Как е направен подборът?

Край София има 32 села. Защо за Банкя, Мало Бучино и Волуяк няма да се искат винетки, а за Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци ще трябва да се плащат пътни такси? Това си е чиста дискриминация - освен ако списъкът за изключване не бъде разширен.

 

6. А парите откъде?

Въпросът за безплатните отсечки отдавна трябваше да е решен, за да може София да заложи необходимите средства за поддръжка в бюджета си за 2020 г. (това се отнася и за другите общини, които биха поискали пътища без винетка). Сега за целта няма предвиден и лев. Кметицата Фандъкова "успокоява", че нужната сума ще бъде взета от перото за ремонти в бюджета на града. Това значи, че пътни участъци, които са били планирани в ремонтната програма, ще си останат с дупки и нацепен асфалт.   

 

7. И къде са оставките?

Всички виновници за скандалната ситуация се правят на паднали от Марс. Шефът на АПИ Георги Терзийски пое като сюнгер гнева на премиера, изтърпя безмълвно унижението, пред медиите обясни колко трудни са преговорите, когато става дума за пари, но и че не се смята за персонално отговорен.

Блондинката, която ръководи регионалното министерство, отдаде напрежението на "малко скъсана комуникация", а също и на користни политически интереси. Според намеците на Петя Аврамова врагове на ГЕРБ подстрекавали Нови Искър и другите софиянци от периферията да протестират. Оставка? И дума да не става.

Кметицата Фандъкова пък толкова е обръгнала на скандали, че вече с лекота мете и замазва с благи думи гафовете на общината. Че във властта е пълно с гьонсурати, отдавна го знаем. Големият въпрос е защо ядосаният Борисов този път не показва червени картони на никого. 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата отказва компенсации за неизползваните винетки

13.05.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

1254 6
Държавата не успя да събере над 100 млн. глоби от КАТ

10.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2236 15
С 25% са намалели пострадалите по пътищата от началото на 2020 г.

20.04.2020

603 21

Коментари

bay Dragan

Казвам го с ясното съзнание , че може да се потропа след малко в офиса.

" Управлява ни първосигналната система на една будала"

 

 

d5555

Че във властта е пълно с гьонсурати, отдавна го знаем. Големият въпрос е защо ядосаният Борисов този път не иска оставка.

----------------------------------

Защото са гьонсурати.

 

trunk

Защотото трябва да иска собствената си оставка.

редник

Тези въпроси бяха поставени във форума, коментирани, но управляващите или не четат форума, или не пожелаха да отговорят...

Сега, когато въпросите са "официално" зададени, дали ще има отговори?...

Nick F

А колко просто би било:
1. Леките автомобили се движат без винетен стикер по републиканската пътна мрежа в рамките на общината по регистрация (регистрационен номер).
Обяснение за "калинките" ако не успяват да го схванат: Автомобил с регистрация СА/СВ няма нужда от винетен стикер в рамките на София град. СО няма нужда от винетен стикер в рамките на София област.


Бонус: Собствениците на автомобили ще получат допълнителна мотивация да пререгистрират автомобила си в общината в която го ползват и ще плащат данък мпс в същата.

bD

Малко ми е кофти да ти опонирам - закон за София и област,  и закон за Останалата България.

Nick F

Опитай се да помислиш малко. РК за Перник, РВ за Пловдив и т.н Ако си джиткаш из областа ОК, но ако излезнеш извън нея тогава трябва да имаш винетка. Може да се направии само за пътищата дето са проблемни. Да речем околовръстното на Пловдив да е безплатно за РВ. Варна - Златни пясъци за В, и т.н.

FemtoA

Другарки и другари ... и всички останали (По хазанов - "Червената Шапчица)

kokaracho

Леките автомобили се движат без винетен стикер по републиканската пътна мрежа в рамките на общината по регистрация

 Колегата правилно е отбелязал, че се получава София срещу България. 

пп В идеята принципно е доста по смислена от сегашната простотия.

Velocio

„Големият“ въпрос от края на статията има повече от един верен отговор. Като един от кандидатите за вероятен отговор мога да предложа, че няма много желаещи да заемат овакантените постове в случай на оставки. Скамейката Му е все по-къса и по-къса.

Guro Gurov

Аз имам само един - защо онова натиреното нещо от АПИ, не изпълни дословно заповедта на капо ди тути капи да оди да риве по мегданите на всяко село около София, ами тръгна да мучи жално по телевизиите?

Нали го пратиха като глашатай да бъде?

Ей, такава низост и раболепие, такава липса на достойнство, такива плужеци са се навъдили и настанили по управлението, че не знам като споменавам "плужеци", дали всъщност не обиждам самите плужеци.

Дежурния

8. "Опозионни" и "казионни" "медии", както и "бунтуващи се жители на Нови Искър", кога разбраха, че по въпросните пътни отсечки се пътува с винетка? ?

Дежурния

Между другото, преди да се пита, с малко четене човек може да добие представа и за реалността, освен за медийното заклеймяване.

В края на 2018 нещата с пътища за които се искат винетки са ясни, има си и списък, има си и недоволство по общини. Провеждат се консултации между АПИ и Национално сдружение на общините в Република България по темата. Начинът за освобождаване от винетки е изяснен и документиран. Ако някоя община иска освобождаване, приема съответния пътен участък от АПИ и започва да се грижи за него. Приемането става с подписа на кмета, за което трябва да е упълномощен с решение на съответния общински съвет. През януари 2019 АПИ пише писма до всички общини в България, с питане кои участъци искат да поемат и за тях да не се плащат винетки. В установения срок се получават 189 искания за освобождаване на участъци от пътища от винетки, но само 6 отговарят на установените изисквания - готовност за поемане на съответните пътища от съответната община. Останалите 183 са само искания "ако мине", без готовност за поемане на съответните задължения от съответната община, тоест "отбива се номер". От тези които сериозно са поискали освобождаване от винетки за определени пътища, 2 общини са получили такова (Раковски и Белица) и на 4 е отказано, поради невъзможност за прехвърляне на съответните пътни участъци към съответната община (Варна, Шумен и още 2, между които не е Столичната, по памет Челопеч и Павликени).

---

Естествено, вместо с четене, може да действаме и като Meleagris Gallopavo...

FemtoA

Справедливи протести и справедливи въпроси .. без отговор.

Участъкът от главния път, за който протестират в Нови Искър (изкуствено образование от няколко села)  е 7 - 8 km от околовръстното до "входа" на Искърския пролом.

При основния ремонт на второкласния път през Искърски пролом (около 82  km), започнат през 2011 г. от плевню за няколко десетки милиони евро (европейски средства), вместо да се изпълнява чудесния генерален проект с ново трасе от бул.Рожен покрай Гниляне до началото на пролома, беше ремонтирана и асфалтирана главната улица на Нови Искър с нова В и К  мрежа и други подземни комуникации. Така бяха спестени средства на кметицата за обекти, които са задължение на СО. Питам се защо ремонта на пътя през пролома още не е открит церамониално от боко? Може би ЕС е отказал финансиране и всичко е минало от бюджена Ни.

Фандъкова да се пазари - 500 хиляди или 8 милиона. Терзиев е жалка калинка.

Erato

Тези вече брадясали като стари вицове статийки тип "неудобни въпроси", а всъщност банално тролене тип махленска клюка по позитанска поръчка почват да стават наистина досадни...

FemtoA

Erato,

омайвайте се от любовната лирика и любовните песни на народа за боко.

Оставете любознателните да си трошат главите над "неудобни въпроси" в търсене на истината.

duch

Моето мнение по тези пътища да остане системата на винетките, но от тях да се изключат колите със софийска регистрация, дори да се включат още пътни участъци "вътре" в София. 

Защото много тарикати карат в София с номера от други населени места дето си плащат и местните данъци, които са по ниски. По същия начин да се процедира и в други населени места дето има подобни конфликти

gowedokiller
снимка на gowedokiller

Вашето предложение би било добро, ако нямаше няколко недостатъка. Не вземате предвид лизинговите автомобили, които предизвикват доста странни изключения. Ето например, аз живея във Врачанска област, закупил съм си автомобил на лизинг от плевенски клон на дистрибутора, съответно регистрационните табели на автомобила са плевенски. А данък ПС заплащам на Столична община, защото седалището на лизингодателя е в София. Отделно от това, вече имам възможност след окончателното придобиване на автомобила да не сменям регистрационните му табели. Мисълта ми е, че регистрационните табели, отдавна не указват местоположението на собственика на автомобила. 

b-8

Иво Андрич;Ако знаехме какви Глупаци ни управляват щяхме да умрем от страх.

Magi

Тоя на АПИ няма ли достойнство? Вместо да хвърли оставката си и да тегли една псувня, а после да се прибере при децата си без да се срамува.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×