Медия без
политическа реклама

5 неудобни въпроса за акцията на прокуратурата срещу боклука

Показният арест на зам.-министъра на екологията Красимир Живков напомни за този на бившия му шеф Нено Димов.
БГНЕС
Показният арест на зам.-министъра на екологията Красимир Живков напомни за този на бившия му шеф Нено Димов.

Шумните акции на прокуратурата често приличат на "Приказки от 1001 нощ". На пресконференциите се сипят "разкрития" за мащабни далавери, които след това или ги няма в обвинителния акт, или не издържат в съда. Това оставя впечатлението, че ударите често имат цели, съвсем различни от прилагането на закона в името на справедливостта.

Последният удар на прокуратурата е срещу незаконния внос на боклук, като арестува един зам.-министър, куп други длъжностни лица и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Акцията обаче постави доста неудобни въпроси, на които няма отговор.

 

1. Правилния зам.-министър ли атакува прокуратурата?

 

Арестуваният Красимир Живков работи в Министерството на околната среда и водите от 2014 г., когато е назначен за зам.-министър от премиера Бойко Борисов. "Аз отговарям за отпадъците от март 2020 г.", бяха първите му думи, след като беше изведен показно от сградата на екоминистерството.

Дотогава отговарящ за ресор "Отпадъци" е зам. министър Николай Кънчев. Той е и в УС на "Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда", което разпределя парите за общински екологични проекти като ремонт на ВиК мрежа и депа за отпадъци. Интересното е, че през януари 2020 г. прокуратурата съобщи, че неназован зам.-министър на околната среда е разрешил на 6 декември 2019 г. да бъдат внесени 25 000 тона боклук от Италия. Т.е. става дума за период, когато за отпадъците е отговарял Кънчев. Защо тогава към наказателна отговорност е привлечен Красимир Живков?

Разследващите твърдят, че Живков е част от организирана престъпна група с още шестима души. По време на съдебното заседание по мярката му за неотклонение наблюдаващите прокурори представиха свидетелски показания, дошли по имейл, в които се твърди, че Живков е уволнил служител на РИОСВ-Шумен, защото отказал да извърши две проверки. Според защитата обаче свидетелят просто е недоволен, че зам.министърът му е възлагал проверки. 

Екоминистърът също остана изненадан от твърденията за натиск. "Аз имам право да уволнявам, той няма. Попитах има ли уволнени в тази дирекция с отпадъците. Оказа се, че има - една жена, и то защото не се е справяла", каза Емил Димитров пред Нова тв.

Адвокат Силвия Найденова, която защитава Живков, се усъмни дали прокуратурата не е задържала грешния министър. Според нея свидетелите говорят за друг заместник-министър - Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото документи, свързани с преработка на отпадъците.

 

2. Каква е връзката с братя Бобокови?

 

Тезата, че бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови са участвали в престъпна група заедно с Живков, също е подкрепена предимно от свидетелски показания. Обвинението се върти около площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която през януари МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. От държавното обвинение твърдят, че отпадъците са съхранявани в противоречие с изискванията. "За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци", коментира окръжният прокурор.

По това време директор на РИОСВ-Плевен е Габриел Савов, който също е обвиняем по това дело заедно със собственика на фирмата "Феникс" Айгюн Еминов. Озадачаващо е, че в организираната престъпна група е включен и Николай Миховски, който е собственик на "Феникс" и съответно на плевенското депо до 2016 г., когато ги продава на Иван Иванов. 3 г. по-късно Еминов купува "Феникс". Иван Иванов обаче не се споменава сред обвиняемиете, въпреки че от 2016 г. до 2019 г. управлява депото. Но пък в ОПГ е включен Миховски, който няма общо с плевенската фирма от много време.

Миховски е ключов за тезата на прокуратурата, че има връзка между бизнесмените Бобокови и Красимир Живков. В свидетелски показания се твърди, че той е в близки отношения с шефа на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и двамата братя. В събраните доказателсва има и разпечатки от телефони, според които Миховски и Бобоков, Савов и Живков, Савов и Миховски общували често.

"Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона", обясни Живков. Доказателствата на прокуратурата за извършвани данъчни престъпления, за които са повдигнати 3 обвинения, към момента остават мистерия. 

 

3. Има ли борба за власт в екоминистерството?

 

След ареста на Красимир Живков, премиерът Бойко Борисов го уволни и назначи за зам.-министър Славея Стоянова. Нейното повишение е изненадващо, тъй като от 2015 г. именно тя управлява ключовата дирекция в МОСВ "Отпадъци". "Възловата фигура е директорът на Дирекция "Отпадъци", но в момента за него изобщо не става дума, защото може би той е представител на друга групировка, която сега надделява", коментира акцията бившият министър на екологията Евдокия Манева пред БНР.

До 2015 г. Стоянова работи основно в частния сектор. До 2012 г. тя е изпълнителен директор на фалиралия вече оловно-цинков комбинат в Кърджали, който дълги години беше повод за протести заради замърсяването на околната среда. Тогава на Стоянова беше връчена заповед от РИОСВ-Хасково за несправяне с националните и европейски екологични страндарти за чистота на въздуха.

Справка в търговския регистър показва, че Стоянова е била в съвета на директорите на "Горубсо-Мадан", където освобождава мястото си за бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. През 2014 г. неуспешно се кандидатира за директор на РИОСВ-Хасково, а местната организация на ГЕРБ я заклеймява като неподходяща заради управлението ѝ на ОЦК-Кърджали.

Красимир Живков пък е приближен до друг виден бизнесмен - бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. Живков е дълго време зам.-кмет на Правец, а по-късно два мандата управлява общината. Справка на "Сега" показа, че той участва в сдружението "Спортен клуб по мотициклетизъм - Лукойл тийм Правец", както и че е закупил през 2008 г. апартамент от 136 кв. м. в Поморие от фирмата "Тера тур сервиз", управлявана от бащата на Златев - Васил.

Това навежда на мисълта, че акцията срещу Красимир Живков е по-скоро атака срещу Валентин Златев. Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че петролният бизнесмен е следващ в списъка за удар след Васил Божков.

 

4. А къде е Христо Ковачки?

 

Проблемът с вносния боклук стана актуален нетолкова заради депата и незаконните сметища, колкото заради изгарянето му в няколко топлоцентрали, които са в орбитата на самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Вече няколко години перничани се борят срещу ТЕЦ "Република", който няма комплексно разрешително да изгаря RDF гориво, но периодично обгазява околността. Проверка на РИОСВ откри отпадъци на лентите за подаване на гориво и шредирани боклуци, но не последва нищо.

Ковачки внася и голяма част от боклука от Италия и други държави. Сайтът "Биволъ" разкри, че разследваният в Италия за незаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя чрез своя фирма боклука, който се изгаря в тецовете, свързвани с Ковачки. През 2010 г. Гозза е задържан като ръководител на престъпна група, обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в 150 000 тона боклук, предназначен за Германия.

В делото срещу Красимир Живков и братя Бобокови обаче става дума предимно за съхраняване и рециклиране на отпадъци, а не за тяхното изгаряне или пък внос. Не е ясно защо бизнесът на Ковачки остава в периферията на разследващите, тъй като само преди няколко месеца беше установено, че площадка до ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово работи не по установения ред. Фирмата „Траш юнивърс“, срещу която беше образувано досъдебно производство, е свързана с "Траш еко пак", която пък съхранява отпадъци за горене на ТЕЦ - Сливен. 

 

5. Дали целта не е различна?

 

Един от най-странните ходове на прокуратурата е разпространението на копие на снимка, на гърба на която са написани 40 имена на известни бизнесмени, срещу които стоят суми в милиони. Тя е иззета от дома на Атанас Бобоков, който обясни пред съда, че е преписал за своя информация имената и сумите от книгата "Най-богатите българи".

Зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев обаче съобщи, че хората, споменати в хвърчащия списък, ще бъдат разпитани и ще се иска достъп до банковите им сметки. Не е ясно на какво основание ще действа прокуратурата, но е сигурно, че се готви поредното шоу за публиката, от което ще има само ПР ефект. Не правораздаване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата