facebook
twitter

Наблюдател

21 бележки по предложенията на Борисов за ВНС и нова Конституция

Предлага ни се срамна Перестройка, скрита зад лексиката за рестарт. А хората просто не искат отломки от миналото да решават бъдещето
6 713
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов направи гневно обръщение, в което поиска свикване на Велико народно събрание (ВНС), промени в Конституцията и прекратяване на протестите, защото изпълнявал техните искания. ГЕРБ-активът радостно приветства предложенията, даже известно злорадство се долови.

Тонът на Борисов издаваше, че за поред път е обиден, че „му протестират“. Сякаш той е държавата, той е властта, той е Слънцето и въздуха. И с отвращение приема да направи промени, само и само да спрат протестите. Но, за съжаление, ни се предлага поредната Перестройка, симулираща решения. Ето само някои бележки:


По предпоставките:

 

1. Протестите искат безусловната оставка на Борисов. Не искат той да променя Конституцията.
2. Борисов признава, че политическата система е зле. Но не поема отговорност за това. Сякаш той днес се е появил и е намерил така държавата. Протестите искат виновниците за последните 10 години да си поемат отговорността за положението, до което са ни докарали.
3. Учудваща е радостта на ГЕРБ-актива, че положението е зле. Нали до вчера твърдяха, че всичко е ок.
4. Същите медии и интернет тролове, които до вчера ни обясняваха как всичко е ок, днес радостно говорят как нищо не е наред. И не виждат противоречие в това. Важното е да са успоредни с линията на партията.
5. Политиците, отговорни за „забиването“ на държавата, да се опитват да правят неин рестарт, е все едно крадец да бъде оставен да рестартира охранителна система.
6. Или все едно Тодор Живков да беше повел страната към демократичност.
7. ГЕРБ можеше да покаже, че наистина е антикомунистическа партия, като изгони от редиците си всички бивши членове на БКП и всички сътрудници на Държавна сигурност. Но не го направи и затвърди славата си на един от истинските наследници на БКП.
8. Борисов използва същия комуникационен инструмент през 2016г. Тогава имаше същата реторика за ВНС и промяна в Конституцията. Печелене на време и отклоняване на разговора. 


По процедурата:

 

9. Ако се свиква ВНС, то не се назначава служебно правителство. Текущото правителство си управлява, даже и в режим на оставка.
10. По процедура предложенията за свикване на ВНС се разглеждат в интервал от 2 до 5 месеца. Дотогава текущият парламент си функционира спокойно. Както и правителството.
11. Ако изрично при свикването на ВНС не му се възложи от сегашния Парламент да избира друго правителство, текущото правителство си управлява за целия период на ВНС. Година, две, колкото там им трябва да си обсъждат. Дали сегашното ще гласува за нов кабинет, как мислите?
12. Даже и след разпускането на ВНС, не се назначава служебен кабинет. Текущото правителство си остава на власт до избиране на нов Парламент и гласуване на ново правителство.
13. Всичко това е вариант кабинетът „Борисов 3“ да управлява следващите години до избор на нов Парламент и ново правителство. Даже и да подготвя всички изборни процедури до тогава.
14. ВНС не приема нищо друго освен Конституция. Т.е. няма да се разглеждат и обсъждат никакви антикризисни мерки. Което е в пряко противоречие с досегашните опорки, че трябва действащо НС до редовните избори, за да се приемат спешно антикризисно законодателство. 


По самите предложения:

 

15. Предложенията са повърхностни, могат да се решат от промени в няколко закона, нямат нужда от свикване на ВНС. И не отговарят на исканията на протеста.
16. Няма истинска реформа на Прокуратурата и фигурата на Главния прокурор. Предложение Главният прокурор да прави отчет на 6 месеца пред Парламент е забавно, особено като е направено от човек, който използва всякакви трикове да не се яви на отчет пред Парламента.
17. Няма нищо за разследване на Главния прокурор, за избирането му, за намесата му в работата на всеки един друг прокурор, за възможностите за тормоз над всеки един друг прокурор.
18. Удобно се намалява мандата не само на Главния прокурор, а се намаляват мандатите и председателите на съдилищата. Т.е. директен удар по Лозан Панов.
19. Има опит за разделяна на ВСС, но отново силно е застъпена политическата квота. Отново партиите в Парламента ще определят голяма част от ВСС, но след това ще твърдят, че няма политическа намеса в работа му.
20. „Съдийски съвет на прокурорите“ е също толкова смислен, колкото да се направи „Прокурорски съвет на съдиите“. Прикрива се, че отново прокурорите са приравнени със съдиите, което е в основата на съветската прокурорска система и няма нищо общо с демократичните принципи.
21. Намаляване на броя народни представители е примамлива, но глупава популистка мярка. Процентното съотношение трябва да се гледа. С по-малко на брой депутати властта ще се концентрира в големите партии, а малките ще влизат по-трудно в парламента. Това, че някои шоумени не разбират от елементарна аритметика, не е основание за промяна в конституцията.

Да, предлага ни се срамна Перестройка, скрита зад лексиката за рестарт. Предлага ни се мимикрия. Предлагани се същата стара мухлясала реторика. А хората просто не искат старите комунисти и ченгета от ДС да ги лъжат повече. Не искат отломки от миналото да решават бъдещето.

Тактиката на влудяване на хората, на изгорената земя, на отказ от поемане на отговорност за досегашните действия, хвърлят обществото ни във все по-дълбока криза. Явно жаждата за власт е неутолима.

Жалко.
 

*Мнението е публикувано във Фейсбук

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган

19.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7492 24
72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1512 32
Съюзът на юристите: Данаил Кирилов и ГЕРБ да не пипат Конституцията

18.09.2020

2356 35

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Винаги съм подозирал Бармалей ф казанлъщина, ноо мяза на некои од героите на Чудомир. Кой беше оня с динята, Гачо или Гичо?

ИлияНиколов

"Un cadeau".

Кайзер Сoзе

Кюстендил. Мадоната с ябълките на башМайстора....от френски сериал.

Кайзер Сoзе

Типът не е наш,а универсален за Старият свят

Onazi
снимка на Onazi

Жалко наистина, афторът на писанието няма да доживее мафията да му върне държавата.

💨

Фадрома
снимка на Фадрома

сороският измекяр 💩се титулува сам себе си че бил в тройката на на най влиятелните консултанти у европа, а всъщност се е прилепвал в дребни проекти като подизпълнител. цялата му биография е лъжа

обаче тук си е платил та често го презентират.👎

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Прикрива се, че отново прокурорите са приравнени със съдиите, което е в основата на съветската прокурорска система и няма нищо общо с демократичните принципи.

 

Не се прикрива, защото си остават част от съдебната власт, следователно са равни на съдиите. А, и няма такава "съветска прокурорска система". Всички прокуратури по света са изградени на едни и същи принципи. Правни, а не "демократически".

дЗнайко

сигурен ли си?

Чичo
1. Протестите искат безусловната оставка на Борисов
Четох дотук поредния **** масал на тоя мазник. След увертюра като горната тъпня не може да се очаква нищо заслужаващо да бъде четено. Но нали и за цръвените тавагишчи трябва да има нещо. Да си пробват "остроумието", да пофъфлят.
Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Четох дотук поредния **** масал на тоя мазник

 

Браво, пак много си прочел! Така се прави - с по-малки текстове, за да не получиш мускулна треска.

Sine_metu

Ти специално, Барни, от снощи си ми черен. Сети се защо

Светозар

В итрервю пред в-к „Стандарт“, 21.03.2006 г., г-н Борисов казва:

„В Симеоново тогава имаше седем или девет щатни партийни секретари. Събраха ни в салона и ни казаха - другари, до днес бяхме комунисти, а от утре сме деполитизирани. ... Тогава им заявих, че понеже това е голяма глупост, няма да се деполитизирам. И напуснах (МВР).“ - (http://old.segabg.com/article.php?id=261561)

Прав е бил г-н Борисов да напусне МВР,  за да остане член на Партията, защото народът е казал: „Веднъж комунист – цял живот комунист.“, а народният представител Александър Сталийски е заявил от високата трибуна на 36-то НС: „Бивш негър, бивша –урва и бивш комунист - няма !”

Чорба Каша

Коментар по-добър от статията. Браво. Не, че те интересува мойто Браво. Как си представяш подобряване на представителството без партии?

Фадрома
снимка на Фадрома

ся тиквата има докторат  онд  има  лъжа за Голям доктор  що бе що не го махнете за измама тоя чорап? ще се стискат  качествените да го питата " Защо след като нее защитил дисертация  за Голям доктор  чорапа се титулува " Доктор на Военните науки няма 2 реда научни написани няма изследвания няма науча или преподавателска дейност.

Sine_metu

Както обикновено, Аламанов отгоре-отгоре и агаля-агаля.

Хайде малко безкористна помощ

 

По същество:

Не се разбират характера и причините за кризата у нас.

Кризата е на представителността.

Народът е изхвърлен от политическия процес. Оставено му е маймунското „право“ периодично да натиска едни бутони, берекет версън, че вече ги няма шарените хартишки съвсем като за примати, с което да връчва празни чекове на продажници и мутри в божем „народното“ Събрание.

Кризата е на партийната система като парадигма на демокрацията.

 

Тази система работи в страните с вековни демократични практики, където:

Народите са достатъчно просветени политически. У нас отгоре додолу, надлъж и нашир всеки влага в понятията каквото му скимне. Ние всички, не само партиите нямаме общ политически език;

Партиите имат изработени до най-малките детайли концепции за стратегическо управление, казват им също идеологии и главното - достатъчно морал да действат в строго съответствие с тях, а и обществена нетърпимост към обратното. Резултатите са обществен договор по стратегическите въпроси и постигане на компромиси по конкретните политики, основани на принципи и само след публични и продължителни преговори по условията за участие във властта. В общи линии хората получават обещаното, обществените договори се спазват.

У нас вече 30 години не се изработват не условията на договора, а дори правните определения на основните понятия, кипрещи се най-горе в Конституцията - демократична, правова и социална държава. Живеем като стадо в тъмен обор. Убоги желания, първобитно мислене, действия обидни за разума. Човек да го е срам, че е от същия биологичен вид.

 

Утопия е да си мислим, че можем да променим човека. Или че бързо ще наваксаме пропуснатите векове просвета. Утопия е, че отнякъде и още утре ще получим партии като в демократичните страни. Утопия е, загинала с Муамар Кадафи, и че има такова нещо като пряка демокрация. Утопия е да се чака някаква „революционна“ промяна.

 

Реалистичното е да започнем движение към големите цели - стратегически обществен договор, ака управленска идеология и партии, заставени чрез конкуренция с условно непартийни кандидат-депутати и най-паче със Закон за развитие да изпълняват обещанията си - с малки, но верни стъпки. Като хора след тежка болест, каквито сме в обществен смисъл. За конкретните процедури - избори за НС по Единна Национална Персонална Листа без привилегии и ограничения и закона за развитие писах към хиляда пъти.

Най-важното е да се разбере - партокрацията е противоконституционна, а всеки опит да се доубие народното представителство чрез намаляване броя на депутатите или чрез запазване на разделящите народа и препятстващи избора му избирателни райони, да не говорим за още по-голямо раздробяване... абе толкова ли не виждате, че слави-трифоновската партия е Герб v.2, че изборната му „реформа“ бе поръчана от Борисов и че зад най-първото борисово предложение стърчат едни дълги учиндолски уши?.. следва да се считат за открито противонародни.

 

 

Чорба Каша

Автора се е потрудил и изпълнил насоките, но резултата е словоблудство. Любима ми е т.4. Автора дипломиран Трол радостно дъвче кокалите на други тролове. За онези прочели и онези редове след заглавието, Ви обяснява кой какво си е помислил, какво иска и какво е сънувал, но може би. Важното е, че вече знаете какво да мислите, че протеста е институция и решенията му се изпълняват без да се коментират, че има политическа криза, че ГЕРБ са лоши, че медиите щом не е Той са тролове, а и ВНС не е свързано с оставка и за какво ни е?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ти специално, Барни, от снощи си ми черен. Сети се защо

 

Не мога да се сетя. От снощи минаха много милилитри. Но няма проблем да подхвърлиш кокалче.

nebenebe

Бе нямат ли край тия ченгета?

..........................

Трябва да убием непроизводителния труд, другари. Плод трябва да има.

.........................

Барисаф, тръгвай си с добро и дорде е време. Утре щя станеш каил на всичко, но ще е късно.

Влез или се регистрирай за да коментираш