Медия без
политическа реклама

Тео Ушев оглави журито на 25-ия "София филм фест"

10 Февр. 2021

Докато Мария Бакалова все още не е получила номинация "Оскар", Теодор Ушев е единственият българин, удостояван с тази чест. Именно той ще оглави журито на 25-ото юбилейно издание на "София филм фест". Фестивалът обяви амбициозна програма независимо от угрозата на коронавируса и планира да отвори врати в зала 1 на НДК на 11 март, с филма на Камен Калев "Февруари", след което да разгърне богата "хибридна" програма - и на живо в киносалоните, и онлайн у дома.

И така, ако не му мине котка път, Тео Ушев ще бъде председател на петорката, която ще оценява филмите от Международния конкурс (в него се състезават първи и втори филми на режисьори от цял свят), както и тези в Конкурса за български късометражен филм.

Другото българско име е Светла Цоцоркова, спечелила Голямата награда на 24-ия СФФ миналата година с филма си "Сестра", а останалите трима са руският режисьор Иля Хржановски (нашумял с противоречивия си мегапроект "ДАУ"), унгарският режисьор, актьор и продуцент Саболч Хайду и македонската актриса Наташа Петрович. 

Теодор Ушев, който от години живее и работи в Канада, е познат на българската публика най-вече с последните си два филма "Сляпата Вайша" (номиниран за "Оскар") и "Физика на тъгата" - и двата по творби на Георги Господинов, но всъщност е автор на 15 анимационни филма, заслужили над 200 награди общо.  В момента той работи по първия си пълнометражен игрален филм – фантастичната антиутопия  „φ1.618“, по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, където главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова. Той още не е готов, но на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще представи програма със свои анимационни и експериментални филми. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?