Медия без
политическа реклама

Приятелството побеждава науката в "Случаят Тесла"

Андрей Хадживасилев мечтае българските детски класики да се върнат на екран

Александра филмс
Тази сцена е една от 2 или 3 във филма, в които младият изобретател се занимава с експериментите си.

Кратък отзив от връстничката на персонажите (и актьорите) в "Случаят Тесла": Приятен е, забавен. Децата са реалистични, но и малко стереотипни. Очаквах да има повече наука. 

Все пак филмът получи цялостно положителен отзив от нея, което за български си е постижение - толерантността на тийнейджърите към неамерикански филми е много умерена. А с 4700 зрители от премиерата и първия си уикенд в кината "Случаят Тесла" вече е привлякъл повече публика, отколкото другият (също нелош) български детски филм в киносалоните - "Български кораб потъва в бурно море", за цялото си разпространение досега. Перспективата за топъл зрителски прием изгря още на фестивала "Златна роза" миналата есен, когато филмът спечели наградата на публиката.

Добър маркетингов ход на създателите е да пуснат предшественика му "Случаят Кюри" (2018) свободно в YouTube, където зрителите могат да се запознаят с по-ранните приключения на главните герои Тони и Рая. "Виновник" и за двата филма с имена на велики физици е Андрей Хадживасилев - млад режисьор, студент на Мариана Евстатиева-Биолчева ("Мъже без мустаци", "Горе на черешата"), който е приел за своя мисия завръщането на българското детско кино на екрана. Израснал с култовите детски филми и сериали от късния соц, създадени по сценарии на Братя Мормареви, Рада Москова, Хаим Оливер..., той упорито работи в тази посока и не планира да спира. Първия си среднометражен филм "Случаят Кюри" (50 минути) създава с нисък бюджет, а 90-минутният "Случаят Тесла" е с повече размах и финансиране и от Националния филмов център и БНТ. Както и от още неколцина спонсори, чието продуктово позициониране - традиционно за новото българско кино - е твърде натрапчиво (най-вече на едно софийско частно училище). 

Героят Тони (Мартин Паунов, централна фигура и в двата филма) е момче, запленено от лабораторните опити и точните науки. Малко зубър, малко изобретател, вместо плакати на попзвезди или футболисти той държи над леглото си образите на Кюри и Тесла (Никола, не кола). Съседката Рая - балеринка от богато семейство, което обаче често неглижира възпитанието й, е негова най-добра приятелка. Ако в "Случаят Кюри" действието се развиваше в квартала, домашната лаборатория и балетната школа, с основното участие на бялата мишка Мария Кюри, в "... Тесла" порасналите Тони и Рая отиват на летен лагер. В планината ги очакват петнайсетина глезени като тях столични дечица и още толкова строени като войници скаути, а филмът проследява горските приключения и взаимоотношения на тази хетерогенна група.

Няма никакво съмнение, че Хадживасилев умее да разбира децата и да работи с тях. В ролите си те изглеждат и звучат като истински хлапета на тази възраст. От несръчността и невъобразимия шум до първите любовни трепети, груповият портрет на 12-13-годишните се е получил. Не са много по-зрели и младата учителка и скаутският водач, между които също припламват плахи искри. В "програмата" има още история за витошки върколак и шоу на талантите, на което Тони ще покаже своя експеримент. Изборът във филма почти да няма възрастни е точен: единственият опитен и известен актьор е Любен Чаталов, с няколко кадъра като загадъчния горски обитател. Тонът на разказа е съзнателно леко старомоден, както в някогашните детски филми - телефоните с Тик-ток и Инстаграм са прибрани, - но това никак не вреди.

Е, сценарият на Виктория Пенкова не е от категорията на тези, по които снимаха филмите си Димитър Петров или Иванка Гръбчева през 70-те и 80-те. Експозицията и завръзката обещават повече, отколкото в крайна сметка получаваме. Съществена част от действието е посветено на организирани игри тип "Бързи, смели, сръчни", а мистерията с върколака е разрешена обидно бързо и елементарно. (В ролята - обученият чешки вълк Черок, с десетки филмови роли.) Все пак Хадживасилев заслужава адмирации за това, че остава при чистото забавление, без да се хвърля в теми, които не са по силите му. Поуките са семпли - за силата на приятелството и преодоляването на различията чрез по-добро опознаване и преодоляване на трудности заедно. 

Втората мисия на режисьора, по думите му, е да популяризира науката сред децата - само че дъщеря ми е права, в "Случаят Тесла" (за разлика от "... Кюри") научното амплоа на Тони е с периферна роля. Сюжетът по-скоро показва младия физик като нормално момче, което се нуждае от приятели и от общуване със себеподобни повече, отколкото от експерименти и открития. 

Също както в "Случаят Кюри" важна роля изпълнява музиката на Георги Стрезов, а този път в саундтрака се включва и младата актриса и певица Поли Иванова (Рая, различна от малката актриса в първия филм), която лично пише и изпълнява заключителната песен. Малките актьори са чаровни и естествени, но пакостливите близнаци Деян и Дилян се открояват. 

Непретенциозен, оптимистичен и създаден с обич и емпатия към децата, "Случаят Тесла" едва ли ще се превърне в бъдеща детска класика, но е положителна стъпка към привличане на най-младото поколение на кино, а сред възрастните - и на внимание към този дълго неглижиран жанр.

Едно истинско приятелство, малко ревност, наука и мистериозен върколак дебнещ в гората ви очакват с премиерата на българския детски игрален филм „Случаят Тес...

 

Още по темата