facebook
twitter

Кинопремиера

По-малко от месец до 23-ия "София филм фест"

Очакват ни над 170 филма и 250 чуждестранни гости, сред които Кшищоф Зануси и лауреатът на "Оскар" Павел Павликовски
118
"Студена война"

Празничен март очаква киноманите за 23-а поредна година. "София филм фест" стартира на 7 март, за да продължи с прожекции и съпровождащи събития чак до 28-и в София, Бургас, Пловдив и Варна. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Билетите в консерва отново се продават навсякъде - и по традиция пет от кеновете съдържат "златен билет", който осигурява достъп до всички прожекции и партита на късметлията. 

От 17 години СФФ има състезателна програма. В конкурса се състезават първи и втори филми на автори от цял свят, а паричната премия е 7000 евро. Тази година сред 11-те в конкурса са българските "Прасето" (реж. Драгомир Шолев) и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов; китайският "Изчезвай дни", румънският "Чудовища", "Сервитьорът" от Гърция, "Заливът Ханалей" - Япония, копродукцията на Турция-Германия-България "Братя", както и турският "Доверие, "Златна младост" (Франция-Белгия), полско-германският "Стена" и копродукцията на Иран с Великобритания и Холандия "Техеран: Град на любовта". 

От 16 години фестивалът подкрепя и младите автори на късометражно кино съвместно с уиски Jameson. За едноименната награда, която през годините са печелили автори като Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Кольо Карамфилов и др., и тази година се състезават 12 финалисти. 

Сред 250-те чуждестранни гости ще бъдат двама забележителни полски режисьори. Ветеранът Кшищоф Зануси ще бъде удостоен с Наградата на София, а Павел Павликовски (чийто предишен филм "Ида" е лауреат на "Оскар") ще представи лично трикратно номинирания си за американските Академични награди (и носител на 5 приза на Европейската академия) "Студена война". Носителите на "Златна палма" от Кан и "Златен лъв" от Венеция през изминалата година - "Джебчии" на Хироказу Корееда и "Рома" на Алфонсо Куарон също са сред гвоздеите на феста. За "Рома" това ще бъдат единствените прожекции на голям екран в България. 

В програмата ни очакват и още филми от големите майстори на съвременно кино - Нури Билге Джейлан ("Дивата круша", копродукция с България), Надин Лабаки ("Капернаум"), Аличе Рорвахер ("Щастливият Лазаро"), Джафар Панахи ("3 лица") и др. 

Традиционно "София филм фест" се разпростира в НДК - зала 1, кино "Люмиер", Дома на киното, кино "Одеон", Euro Cinema, културен център "G8", зала "Славейков" на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет "Св.Климент Охридски", кино "Влайкова", Синема Сити Mall of Sofiа, Сине Гранд City Center Sofia и Арена Deluxe в Bulgaria Mall.

Пълни подробности за кината, филмите, гостите и събитията очаквайте до края на февруари на http://www.siff.bg.
 

Ключови думи:

кино, София филм фест
Все още няма коментари

Още

Стойностното кино изисква усилие
23-тият "София филм фест" раздаде награди
Биле Аугуст с награда на ФИПРЕССИ в София

25.02.2019

71

Влез или се регистрирай за да коментираш

×