Медия без
политическа реклама

Най-гледаният филм на "Нетфликс"

Крис Хемсуърт се развихря в генеричния екшън Extraction

Нетфликс
Крис Хемсуърт - яростен и немит през всичките два часа на Extraction.

Докато чакаме на нисък старт първите нови холивудски премиери в кината от близо половин година насам (това ще бъдат "Ненормален" с Ръсел Кроу на 21 август и дългоочакваният "Тенет" на Кристофър Нолан на 26-и), ето и най-гледания нов филм през тези пет и половина месеца. Extraction e рекордьорът на "Нетфликс", стриймван 99 милиона пъти само в първите четири седмици след локдауна. Това означава, че са го гледали поне два пъти повече хора; а и след петата седмица са продължили да го гледат! 

"Нетфликс", които избягват да съобщават числа (освен броя на абонатите си), неотдавна с гордост се похвалиха с това постижение, изравняващо интереса към екшъна с Крис Хемсуърт с някои от най-големите продукции, излизали по кината в по-щастливи дни. Ако Extraction беше на кино и го бяха гледали толкова, той щеше да спечели около и над 1 милиард долара.

Но не е. И ако не бяхме затворени в домовете си по целия свят, лишени от всякакъв културен и социален живот извън четирите стени, най-вероятно никой нямаше да обърне много внимание на този генеричен екшън, твърде обрасъл с клишета и липса на оригиналност дори за филм, излизащ директно на VHS през 90-те. (А през 90-те години имаше много филми, излизащи по този начин.)

Тъй като "Нетфликс" така и не разви - и дори спря - субтитрите си на български, с филма можете да се запознаете или в оригинал, или чрез превода на пиратите, но най-общо заглавието се превежда като "Измъкване". Същата дума се използва и за вадене на зъб. Звездата от "Тор" и "Отмъстителите" тук е в ролята на самотен наемен боец, със загадъчно печално минало и проблеми с алкохола, нает да измъкне отвлечения син на индийски наркобарон. Момчето е в ръцете на безскрупулни убийци в Дака, Бангладеш, и сред мръсотията, прахоляка, жегата и влагата на азиатския град Хемсуърт ще го изтръгне оттам с помощта на поредица изобретателни каскади, убийства и обикновени осакатявания.

Споменаването на "Тор" и "Отмъстителите" не е случайно. Сценарист и копродуцент на филма е Джо Русо, който заедно с брат си Антъни (също продуцент тук) дирижира последните два опуса от поредиците "Капитан Америка" и "Отмъстителите". Ако сте мислили обаче, че сюжетът на комиксовите блокбастъри е схематичен и елементарен, а развитието на образите - повърхностно, помислете пак. В сравнение с този филм те са като Бергман и Тарковски. Сценарият на Русо почти не включва диалог, актьорите се движат като аватари в компютърна игра, а режисьорът дебютант Сам Харгрейв прави това, което може: каскади.

Той е поредният каскадьор, издигнал се в кариерата (след Чад Стахелски, режисирал "Джон Уик") и преминава към следващото ниво, след като е изпълнил опасни хватки вместо Крис Еванс в "Капитан Америка: Зимният войник" и самия Крис Хемсуърт в "Отмъстителите: Краят". Както лесно можем да се досетим, Харгрейв разбира от траектории на куршуми, ръкопашни битки и борба с гравитацията, но не и от драматургия.

Самият Хемсуърт, с актьорски талант предимно в комедията (забелязано от Тайка Уайтити), е прекалено красив, за да го оставят да се прави на шут - така че ще го гледаме до откат в роли на алфа-мъжкар, гол до кръста, със или без чук. Тук той носи бутафорното име Тайлър Рейк (фамилията се превежда като гребло) и наистина вижда сметката на един от враговете си с помощта на гребло; но сценарият е толкова лишен от хумор, че пропуска този каламбур. Липсата Extraction компенсира с брутално и графично изобразено насилие, поради което филмът не би могъл да бъде гледан от деца под 16, ако беше на кино. Вкъщи няма как да контролират този процес.

Екшън хореографията е сръчна, темпото - неуморно, а 11-минутното еднокадрово измъкване от Дака - похвалено от неколцина критици (то обаче има дигитален вътрешнокадров монтаж), така че Extraction все пак е по-скоро занимателен, отколкото мъчителен като едноименното изваждане на зъб. Светлото бъдеще на киното обаче той не е, макар успехът му да провокира "Нетфликс" веднага да започнат работа върху продължение.

Tyler Rake (Chris Hemsworth) is a fearless black market mercenary who embarks on the deadliest mission of his career when he’s enlisted to rescue the kidnapp...