facebook
twitter

Кинопремиера

"Мъже в черно" са вече наполовина жени

Крис Хемсуърт и Теса Томпсън си партнират отново след "Тор: Рагнарок"
613
 снимка: Александра филмс
Крис Хемсуърт и Теса Томпсън изглеждат отлично в черните костюми.

Най-добрият филм с мъже в черни костюми, черни очила и черни вратовръзки до днес и завинаги си остава "Глутница кучета". Но в края на 90-те Бари Зоненфелд реши да се възползва от наложената мода и облече своите тайни агенти, които се борят с извънземни, като гангстерите на Тарантино. Хитът с Уил Смит и Томи Лий Джоунс бе последван от две по-слаби продължения - не е за вярване, че последното от тях се появи в не толкова далечната 2012 г.

Едва ли някой жали за Men In Black, ала ето че креативната немощ в Холивуд логично води до изтупване на поредицата от паяжините и ново заглавие. Тоя път мъжете в черно дори не са изцяло мъже - името остава, но единият в тандема е жена. Теса Томпсън влиза в амплоато на Уил Смит - новака с тъмен цвят на кожата, а Крис Хемсуърт е опитният агент. Двамата изглеждат зашеметяващо в черните костюми и не е излишно да припомним факта, че те вече си партнираха успешно в "Тор: Рагнарок" - един от по-добрите и по-забавни филми в портфолиото на Marvel. Самият "Мъже в черно" също е основан на комикс - филмът на Зоненфелд от 1997 г. взима за основа "Малибу" на Лоуъл Кънингам. 

Критиката отвъд океана направи новия "Мъже в черно: Глобална заплаха" на кьопоолу, гневът на Статлър и Уолдорф буквално се е излял върху този непретенциозен летен филм. Да се чуди човек защо. Няма да остане в историята, нито да натрупа награди, но осигурява два разтоварващи часа в добре климатизирана зала. Режисьор е Ф. Гари Грей, човек и с доста по-сериозни филми в CV-то си (Straight Out of Compton), явно също решил да се позабавлява, докато изкарва някой долар. Сценарият е покъртително елементарен и няма смисъл да го резюмирам тук, но в изпълнение на мисиите си агентите H (Хемсуърт) и M (Томпсън) скачат с бондовски апломб от Лондон до Маракеш, от Неапол до Париж. И макар изборът на жена (и то цветнокожа) за една от двете главни роли да намеква за повелите на MeToo, филмът е толкова лек, безсмислен и непоучителен, че е лесно да му простиш известна конюнктурност. 

Лиъм Нийсън и Ема Томпсън придават известна тежест на новата глава от франчайза - като шефчета в MIB, а отделът за грим и специални ефекти не изненадва особено с извънземните. Общо взето, "Мъже в черно: Глобална заплаха" съблюдава несериозния тон на предшествениците си и вероятно единствената му амбиция е комерсиална - да закара новото поколение тийнейджъри в киносалоните. В крайна сметка сам Зоненфелд не планирал нищо грандиозно в стил "Междузвездни войни", неговият първоначален замисъл за MIB бил "да направим скромен приятелски филм с малко пушек и огледала, които карат хората да си мислят, че гледат фантастика". Тук се е получило нещо подобно, макар и с по-висок бюджет.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Любовна песен за Студената война
Семейната трагедия като фарс
С COVID-19 Алмодовар написа сценарий за нов филм

06.07.2020

390

Коментари

Forza NATO

Лиъм Нийсън си партнира успешно с тъмнокожата Теса Томпсън въпреки расистките си изцепки по-рано през годината.

(надпис към третата снимка)

 

...расистките си изцепки...

 

Не само невярно, но и доста тъпо казано.  ?

Влез или се регистрирай за да коментираш