facebook
twitter

Кинопремиера

"Аквамен" е гола вода

Зрелищен, но напълно нелеп - това е последният (от много) комиксов филм за изминалата година
1751
снимка: Александра филмс
Мускулестият Момоа - "мокър сън" в буквалния смисъл.

Комиксовата доминация в афиша на Холивуд засега остава само за хегемона „Марвъл“: за него са милиардите долари, за него ще има и „Оскари“ или поне „Златни глобуси“ благодарение на (престъпно надценения) “Черната пантера“. Конкуренцията DC напразно пъне супергеройски мишци да се изравни с първенеца, но освен „Жената чудо“ досега не е произвела нищо дори сравнително свястно.

„Аквамен“ е поредният пропаднал опит, макар че зрелището е на ниво. Филмът е абсолютна aqua nuda по отношение на фабула и персонажи, макар да създава впечатляващ подводен свят с помощта на специалистите по визуални ефекти. Първите му боксофис резултати от края на 2018 г. показват, че това е достатъчно за легионите фенбойчета (филмът е с над 800 млн. долара приходи и един от най-печелившите за изминалата година), но едва ли – да привлече в киносалоните зрители без жълто около устата. Сценарият изглежда несръчно преписан от "Тор" на Marvel - който от своя страна се опира на античните и библейските мотиви за смъртната вражда между двама братя - и от легендите за крал Артур (неслучайно Аквамен се казва Артър в своето "цивилно" аз).

Режисьор в амбициозната продукция на „Уорнър“ е Джеймс Уан – впечатлил първом в хорър жанра с „Убийствен пъзел“, „Заклинанието“, после минал в масовката с „Бързи и яростни 7“. В главната роля влиза хаваецът Джейсън Момоа. Той изгрял с римейка на „Конан Варварина“, сниман в Бояна, преди да се прочуе като Хал Дрого от „Игра на тронове“, и (говори се) бил мокър сън за част от женската публика. Не съвсем обяснимо предвид анаболното му телосложение, получленоразделния говор и харизмата на тухла четворка, караща Скалата да изглежда като фин английски джентълмен. Партнират му далеч по-квалифицирани актьори като Никол Кидман, Уилям Дефо и Патрик Уилсън, но и за тях не е оставен кой знае колко мегдан за развитие на характерите.

Единствен плюс в оценката на „Аквамен“ може да се даде за наличието на хумор. Филмите от комиксовата вселена на DC по традиция са гробовно сериозни, потънали в мрак и униние – в пълна противоположност на хитовете на конкурента, където комичното и героичното са в равни дози. С идиотското си подхилване "Аквамен" внася известно разнообразие.

Искрящо, блестящо, гръмотевично тъп филм. 

 

Ключови думи:

Аквамен, комикс, DC, Момоа
Все още няма коментари

Още

"Капитан Марвел" - феминистичен манифест
Половин дузина спайдърмени

14.12.2018

167
Eдна добра и една лоша анимация

19.04.2019

224

Влез или се регистрирай за да коментираш

×