Quantcast
Култовият БГ комикс "Дъга" прави поредно завръщане | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Култовият БГ комикс "Дъга" прави поредно завръщане

819
 Андрей Андров
Изглежда че новата "Дъга" ще излиза за начало без номерация.

Днес комиксите са навсякъде, но когато през 1979 г. излиза първи брой на "Дъга", списанието е единствено по рода си не само у нас, а в целия бивш соцлагер. Поредицата с приключенски, фантастични, исторически и хумористични истории в картинки се приема с огромен интерес от публиката и тиражът му скача до 150 000 броя, понякога дори до 300 000. Последният, 42-и брой, излиза през 1992 г. През 2003-2004 се прави опит за възстановяване на поредицата с нова номерация, но експериментът продължава кратко. През 2017-а в негова чест е заснет пълнометражният документален филм "Дъга - разкази в картинки".

Сега комиксите "Дъга" се завръщат с девет нови истории от познати вече автори и млади артисти. Разказите в картинки са събрани в антология, която ще бъде представена на Софийския панаир на книгата в Националния дворец на културата, съобщава пред БТА Андрей Андров, председател на сдружение "Комикс манифактура". В тома са включени комиксът "Бонзай" от автора на "Бион" Даниел Атанасов - Сатанасов, две неиздавани у нас истории от сръбската поредица "Вековници" на Марко Стоянович и художника Иван Беров, както и "Русалии" от Мая Бочева. Останалите творби са "Пирамидата" на Андрей Андров и илюстратора Джулиано Димитров, "Разни Фантасмагории" на Мартин Черногорски и Маргарита Стефанова, "Без титла" на Калоян Томов, "Прокълнатият Сапфир" на Емануела Кръстева и Антонио Стефанов“ и „Лехаш“ на Лъчезар Стоянов и Калоян Томов.

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да „откриваме топлата вода“ за това как се прави "Дъга". Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме", коментира Андров, който е и редактор на антологията.

Визуален редактор е Джулиано Димитров, Денис Българанов е редактор и коректор, а Стефан Митов – графичен дизайнер. Томът се издава от "Потайниче". Премиерата е на 6 декември в НДК.

Още

Смъртта не е пречка за супергероите на Marvel
„Тату“ се събраха за концерт 11 години след раздялата

04.09.2022

2719
Камерън Диас работила като "муле" за наркотици

11.07.2022

849