Медия без
политическа реклама

Смъртта не е пречка за супергероите на Marvel

"Черната пантера" продължава без звездата Чадуик Боузман, но в негова памет

Анджела Басет е сломената от скръб кралица-майка.
форум филм
Анджела Басет е сломената от скръб кралица-майка.

Когато става дума за супергероите на Marvel, смъртта е дреболия. Така поне е в главата на Кевин Файги - злият гений, който превърна в чисто злато (25 милиарда долара приходи за 13 години) идеята за цялостна киновселена по рисуваните книжки на Стан Лий и Джак Кърби. Актьорът Чадуик Боузман, изгряваща звезда на новия мултирасов Холивуд (номиниран за "Оскар" посмъртно), почина от рак две години след коронната си роля в "Черната пантера" и в момент, когато вече бе насрочена премиерна дата за продължението. Мислите, че това спря продукцията? Само за няколко месеца, докато армиите се прегрупират и Файги реши, че заместването на харизматичната централна фигура с друг актьор няма да е уместно. "Черната пантера 2: Уаканда завинаги" излиза само шест месеца след първоначално планираното със съвсем друг сюжет и с друг(а) начело на африканското царство Уаканда. 

Отказът Боузман да бъде заменен от друг актьор или от компютърно генериран образ е посвоему високоморален. Това ще хареса на феновете, по-големичките от които помнят как Пол Уокър "възкръсна", за да довърши снимките на "Бързи и яростни 7", а Кари Фишър се появи не в един, а в два филма от "Междузвездни войни" след кончината си. Решението обаче е свързано и с особения статут на "Черната пантера" в Marvel-вселената. Първият й филм с главен герой чернокож - макар че Блейд размахваше оръжията си още през 1998 г. - и с чернокож режисьор се превърна в един от най-успешните. 14-и във вечната класация на най-касовите и петият най-доходосен комиксов филм, той пожъна и немислимо за жанра критическо одобрение и седем номинации "Оскар" (от които спечели три). Културното му влияние в настъпилата миг по-късно епоха на Black Lives Matter е неизмеримо. Освен всичко друго той блести като самостоятелна история в света на Marvel - един от малкото им филми, в които няма гастроли на други супергерои и препратки към останалите от поредицата. Разбира се, "Черната пантера" не е шедьовърът, за който го провъзгласява американската критика, а е просто един находчив, добре изигран и заснет комиксов филм. 

Такова е и продължението му - "Черната пантера: Уаканда завинаги", което отдава почит на Боузман по повече от един начин. Скръбта владее мнозина от героите и доминира мотивациите им. Въпреки интернационалния бондовски екшън и завладяващите африкански ритми и костюми (музиката и гардеробът отново са дело на спечелилите "Оскари" Лудвиг Горансон и Рут Картър) филмът е за загубата и поемането на последиците от нея. Естествено, това е основно комиксов филм и спасяването на света отново е на дневен ред, като политиката на "включване" върви с пълна сила - към мощта на чернокожите този път се е добавило овластяването на две гениални тийнейджърки и индианско племе, наследници на маите, също пострадало от белите колонизатори. Не питам защо месец преди "Аватар 2" една от основните теми в "Черната пантера 2" са сини мутанти, които смятат своя подводен свят за застрашен от човечеството. Може би Райън Куглър предизвиква Джеймс Камерън на негов терен, а може би Disney, в чието портфолио са и двете суперпродукции (след покупката на 20th Century Fox през 2019-а) си прави продуктово позициониране. За всеки случай са вкарали и мексикански актьор с индиански корени - симпатягата Теноч Хуерта.

Актьорските изпълнения на Анджела Басет,  Лупита Нионго, Уинстън Дюк и Мартин Фрийман отново са отлични, но звездата този път е Летиша Райт - малката сестричка на Черната пантера. Доста по-безинтересна е новата героиня Рири, която е напълно неразвита, за да пазят потенциала й за предстоящия сериал по Disney+ Ironheart - бизнесът трябва да върви. Баталните сцени отстъпват на първата "Черна пантера", а дължината от 162 минути може да накара "Уаканда завинаги" да изглежда като дълъг цяла вечност, но всъщност филмът е добър; особено в първите си час и половина. И ако не броим "Спайдърмен: Няма път към дома", който се числи към Marvel, но бе заснет от Sony, това е единственият филм от Фаза 4 на комиксовата вселена, който си струва да бъде споменаван. Нямам колебания във финансовия му триумф, особено на фона на слабата конкуренция в кината и отличните първи отзиви. "Черната пантера ще се завърне" пише накрая, преди да ни изненадат с липсата на задължителната за Marvel сцена след надписите. Не думай.

#ЧернатаПантераУакандаЗавинаги ще ни впечатли и развълнува от 11 ноември, само в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX. Продажбата на билетите за дългоочакваното продъ...

 

Последвайте ни и в google news бутон