Quantcast

Медия без
политическа реклама

За феновете на "Спайдърмен" епидемията свърши

"Няма път към дома" счупи всички рекорди от последните две години, а и много отпреди коронавируса

20 Дек. 2021
снимка: Александра филмс
Героите на Том Холанд и Зендая летят над Ню Йорк; резултатът на "Спайдърмен: Няма път към дома" пък направо се изстреля в стратосферата.

Филмът "Спайдърмен: Няма път към дома" бележи символичния край на пандемията, поне за американските киносалони и тяхната подрастваща публика. Той спечели невероятни приходи от премиерния си уикенд, гръмотевично разбивайки не само всички скромни рекорди за двете години от появата на коронавируса, но и много от тези преди тях. Притесненията, че публиката няма да се върне в кината, страхувайки се от зарази и привиквайки към домашните развлечения, започват да избледняват - макар че остават в сила за по-възрастните демографски групи, към които са насочени "сериозните" заглавия.

За първите си три дни разпространение в САЩ екранизацията по комикс на Sony е спечелила 260 милиона долара. Това не просто е повече от всеки друг филм от началото на 2020 г. насам, но е и вторият най-голям дебют в историята. Единствено "Отмъстителите: Краят" от 2018 г. е дебютирал с по-висок резултат - недостижимите от днешна гледна точка 357 милиона долара. 

Нещо повече, спечеленото за един уикенд от "Спайдърмен: Няма път към дома" е повече от ЦЕЛИТЕ приходи на всички други филми, излезли през последните две години в САЩ. Вторият в тази класация "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" - също с герои на Marvel, но продуциран и разпространен от "Дисни", е спечелил 242 милиона за целия си кинопоказ от 3 септември насам. Най-доходосният филм за 2021 г., който не е с герои от комикси - "Бързи и яростни 9", пък е донесъл 173 милиона от юни досега. 

Тези данни са за САЩ. В световен мащаб продадените билети само от петък до неделя - на стойност 587 милиона долара - са достатъчно, за да наредят "Спайдърмен: Няма път към дома" на шесто място сред касовите шампиони на годината. През 2021 г. не е имало филм с над 1 милиард долара приходи, като първото, второто и петото място се заемат от китайски продукции, разпространявани само в Китай - съответно "Битката за езерото Шанжин", "Здравей, мамо" и "Детектив Чайнатаун 3". Най-гледаният западен филм е новият Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака" със световни приходи от 773 милиона за три месеца, следван от "Бързи и яростни 9" с $ 726 млн.

Не е трудно да се прогнозира, че ако щамът Омикрон не донесе някакво страшно бедствие в идните седмици, "Няма път към дома" ще задмине повечето от тях и е възможно да стане първият постпандемичен филм с 1-милиарден боксофис. Добрите отзиви на критиката и публиката ще помогнат за това, а излизащият тази седмица по света и у нас "Матрицата 4" едва ли ще представлява значителна конкуренция.

Успехът бе прогнозиран и дългоочакван от хиляди фенове и заети в кинобизнеса, но действителните резултати задминаха очакванията. Тепърва този успех ще бъде обект на анализи - какво означава той за кинопоказа на голям екран и за киното въобще. 

Парадоксално, не гигантската комиксова вселена на Marvel под шапката на "Дисни" - донесла чудовищните 23 млрд.

Комиксовите филми са най-успешният експорт на Холивуд в последното десетилетие, дори и вземайки предвид огромния спад на приходите им по време на пандемията. От старта на филмовата вселена Marvel под шапката на Disney през 2008 г. (с "Железния човек") до сега са заснети 24 филма, които са донесли около 23 милиарда долара само от билети (отделно са огромните суми от мърчандайз-играчки, увеселителни паркове и домашен показ). Въпреки това 2021 г. е разочароваща за Disney в икономическо отношение - двата най-успешни комиксови филма през нея, "Спайдърмен" и "Венъм 2", са дело на Sony, които притежават споделени права по отношение на съответните герои: "Дисни" продава мърчандайза и има правата за излъчване в стрийминг платформата Disney+, но креативно и като кинодистрибуция нещата са в ръцете на Sony/Columbia Pictures. Все пак решенията и в двата случая взема Кевин Файги, господарят на MCU (Marvel Cinematic Universe). До голяма степен по-слабият резултат на Disney се дължи на факта, че избраха хибридно разпространение, вместо да пуснат премиерите си изключително в киносалоните, без възможност за гледане у дома - но също и защото тазгодишните им истории и герои не бяха достатъчно "горещи" да привлекат феновете в кината по време на пандемия. Изглежда, че след като "Отмъстителите: Краят" се увенча с короната на най-касов филм в историята (и то за кратко; след допълнително разпространение в Китай през 2020 г. "Аватар" се върна на върха), те скоро не ще успеят да повторят това постижение.

Филмите за Спайдърмен са подчертано тийнейджърски като тематика и персонажи (не че останалите комиксови сюжети са насочени към зряла публика), като до момента са заснети осем - три с Тоби Магуайър в ролята на Човека паяк, два с Андрю Гарфийлд и сега, в рамките на сътрудничеството с MCU, три с Том Холанд. Героят се появи за кратко и във финалния епос от "Отмъстителите". 

За съжаление, кината остават непривлекателно място за публиката над 25-30-годишна възраст, което доведе до касовия провал на "Уестсайдска история" - пореден шедьовър на Спилбърг по легендарния мюзикъл, а и на стартиралия тази седмица "Улица на кошмарите" на Гийермо дел Торо. Стилният филм ноар е спечелил само 3 милиона долара в САЩ, а струва 60 милиона без разходите за реклама и разпространение. 

Още по темата