Медия без
политическа реклама

"Агитпроп" - с добро за българското кино

От "Георги и пеперудите" до "Безкрайната градина", филмите им вече са достъпни отвсякъде

"Георги и пеперудите"
снимка: Агитпроп
"Георги и пеперудите"

През 2005 г., когато студио "Агитпроп" (някогашна съветска абревиатура, означаваща средствата за масова пропаганда и агитация) пусна дебютния си едночасов документален филм "Георги и пеперудите", българското кино беше на изкуствено дишане. Възхитително оптимистичната история, възпяваща трудностите и лудостите на директора на лудницата в село Подгумер, можеше да се види за кратко в кината, години по-късно се завъртя и по телевизията. Но така и не стигна до широк кръг зрители - нещо нормално за документално кино, и то българско. Това не спря продуцентката Мартичка Божилова и операторския тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, които съставят творческото ядро на "Агитпроп", да продължат да работи усърдно в тази насока. Те правеха европейски и конвертируем продукт по време, когато това бе още съвсем немислимо за авторите ни на игрално кино. 

Впоследствие от същия режисьор Андрей Паунов излязоха "Проблемът с комарите и други истории", който с хумор разбулваше тайните на Белене - от острова-лагер на смъртта, до мирния атом; "Момчето, което беше цар" - безпрецедентно филмово интервю с единствения цар-премиер в историята на света, вероятно; заедно трите му филма представляват своеобразна трилогия за абсурдите на прехода ни. "Татко снима мръсни филми" на Йордан Тодоров се гмурна в малко известната (и не чак толкова мръсна) история на Стивън Апостолофф - българина, стоящ зад "най-лошите филми в Холивуд от 60-те години" - разбирай нискобюджетна еротика и фантастика - заедно с легендарния Ед Ууд, а Георги Тенев разказа за репресиите върху известния фотограф Симон Варсано в "Случаят Варсано - Симон срещу страха".  

Всички тези интригуващи истории най-сетне са достъпни за зрителя от всяка точка на света по начина, по който го правят световните стрийминг хегемони. Чрез платформата Neterra.tv те вече могат да се "наемат" за 48 часа срещу скромната сума от 2 лв. Това е особено ценно сега, когато хората свикнаха да са затворени в домовете си и да търсят развлечения директно от дивана (макар от няколко седмици част от кината вече да работят), но и не само: то дава на филмите, някои от които наистина много добри, и живот извън няколкото им фестивални прожекции.

Наред с документалните заглавия онлайн е наличен и първият игрален филм на "Агитпроп", режисиран от театралния ас Галин Стоев - "Безкрайната градина". За тази фина и естетически издържана творба, създадена по пиесата на Яна Борисова "Приятно страшно" (режисирана също от Стоев в "Театър 199"), ще спестя суперлативите - преходът от сцена на лента е спънал разказа и въздействието му е значително намаляло; може би пръст в това има и различният актьорски състав. Все пак и "Безкрайната градина" е любопитно емоционално преживяване на цената на половин билет за кино. 

 

----

Андрей Паунов е режисьор и на документалния филм "Да ходиш по вода", проследяващ "отвътре" последния монументален проект на Христо Явашев - Кристо "Плаващите кейове". В памет на големия творец Нова тв ще го покаже тази събота по обед. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата