Quantcast

Медия без
политическа реклама

След скандал в Латвия ТВ "Дождь" се мести в Нидерландия

10 Яну. 2023

Независимият руски ТВ канал "Дождь", който от началото на войната в Украйна излъчваше от латвийската столица Рига, ще продължи своите предавания от Нидерландия.

Нидерландският медиен регулатор е съобщил още на 22 декември на сайта си, че е издал лиценз на телевизията.

"... дава разрешение на TVR Studios B.V. да предоставя търговска услуга за телевизионно излъчване като търговска медийна институция чрез програмен канал, наречен TV Rain", се казва в решението. За лиценза обаче бе съобщено официално едва днес, като от "Дождь" обявиха, че срокът на действие е 5 години.

ТВ каналът вече ще излъчва от Амстердам, след като бе прогонен от Латвия.

Опозиционната руска телевизия остана без лиценз да предава от Рига края на 2022 г. Всичко започна в началото на декември - по време на предаване, посветено на мобилизираните войници в Русия, водещият Алексей Коростольов благодари на зрителите, които се обаждат и разказват историите си, и каза: "Продължавайте да ни се обаждате, ще продължим да помагаме  (на руската армия) с оборудване и елементарни удобства".

Това изречение предизвика взрив от негативни зрителски реакции, латвийските служби за сигурност започнаха проверка дали не става дума за действителна подкрепа на руската армия. Заподозряна бе и дейност на руските спецслужби в "Дождь".

Няколко дни по късно латвийският регулаторен орган за електронните медии съобщи, че отнема лиценза за излъчване на руския канал заради редица нарушения, включително показване на анексирания от Украйна полуостров Крим като част от Русия, както и липса на задължителен превод на предаванията на латвийски.

Още по темата:
 

Руският тв канал "Дождь", който от началото на войната предава от Рига, е застрашен от прекратяване на лиценза за излъчване. От вчера досега трима ключови - водещ и двама редактори, напуснаха телевизията заради гаф в ефир. Намесиха се и латвийските служби за сигурност.
Латвийският регулаторен орган за електронните медии съобщи, че отнема лиценза за излъчване на независимия руски канал "Дождь" заради редица нарушения, включително показване на анексирания от Украйна полуостров Крим като част от Русия.

 

Ключови думи:

тв Дождь, лиценз