Quantcast
Лицензът на АЕЦ "Белене" от ЕК е изтекъл | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Лицензът на АЕЦ "Белене" от ЕК е изтекъл

Проектът не може да стартира без нова оценка за въздействие и съгласие на Брюксел
4 901
Строителите на АЕЦ "Белене" още чакат с вързани ръце

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” се нуждае от нов лиценз, какъвто българската страна дори не е поискала, предаде базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg.

На 18 юни властите в София съобщиха новината, че руската държавна корпорация “Росатом” е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ “Белене” в България.

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че българската държава ще участва в проекта за АЕЦ “Белене” със „сериозните“ активи, които притежава. Това по нейни думи е оборудване и лицензирана площадка. „Ние ще участваме с апорт на тези активи“, посочи тя.

В сряда (24 юни) EURACTIV получи потвърждение, че Европейската комисия не смята площадката на АЕЦ “Белене” за лицензирана.

В писмо до адвокат Албена Белянова, която беше сезирала Eврокомисията за нередности в процедурата за избор на стратегически инвеститор на централата, Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален директор от генерална дирекция „Енергетика“, припомня, че планираният нов инвeстиционен проект трябва да е предмет на изцяло ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е актуално.

ЕК посочва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки.

Ключови думи:

АЕЦ, ЕК, лиценз
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕК одобри бързите антигенни тестове като алтернатива на PCR

18.11.2020

Обновена

1792 10
БУЛАТОМ поиска и седми, и осми реактор в Козлодуй

03.11.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

4970 34
ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

20.10.2020

Обновена

1040 6

Коментари

Калпазанче

"Три руски проекта съм спрял!"

dembik

Ууууураааааааааааааааааа!!!

😁😁😁

Boris65

)  И тоягите и солта и парите ще плати Бай Ганьо.

Epikur

 

  Има едно много интересно(според мен) предаване по "България Он еър"  "Светът отгоре". Показват го сутрин след 9 часа, но аз го гледам на запис. Вчера показаха хеликоптерна обиколка на част от Англия. Между другото видях една атомна централа. Спомена се, че е започнало строителството през 1987 година и е завършена рез 1995. Значи за 8 години. При нас  "АЕЦ 2-Белене" е започната през 1982 година, а до днес няма НИЩО !!! Защото на този се наведохме, на друг слугувахме, трети ни заповяда...Фактите са такива- през 1989 година централата е завършена повече от 3/4, изградени са много халета, сгради, изравнен терена, издрагирани канали за охлаждане, дори постлано дъното на р. Дунав с подходящ "мокет" наречен геотекстил. След това политически се спира строежа, централата се разграбва, става"гьол" както щастливо се изразява премиера тогава...

 

   Ако тогава бяхме умни, независими и си я бяхме завършили, сега отдавна щеше да се е изплатила(да се е откупила, както казват икономистите) да си произвежда евтин ток, да е по-евтин у нас, да продаваме,търгуваме и печелим за държавата ни. Но....

dembik

Ех, да имахте и пари тогава...

Гласът

След това политически се спира строежа

Проекта е спрян по икономически а не политичерски причини. През 1990 НРБ фалира и соц икономиката рухна. Дори съществуващите мощности бяха в излишък.

Agent_Provocateur

Дискотеката по онова време беше поради излишък на ел енергия? ха.ха.ха.

Фандъков

Поради износ в Турция, който не го спряха, щот се бяха навели и  разтворили бузите за пустата валута. Е затова нямаше ток.

3biri

Ама кога стана 24ти юли?! Аз съм си изпуснал отпуската!

PlaNed
снимка на PlaNed

Пак ще има май три реда сълзи и два сополи, за льошите руснаци, че ще си искат неустойката?

Четох за проблеми и с Турски поток през територията... Пак боковщуни!

dembik

Неустойка за какво?

Hasta la vista

Неустойки за какво? Каквото имаше си го платихме като попове...Но къде спаха за лиценза? Ако сега тръгнат да я лицензират, ще дойде време да се затварят мариците и глейте кво става...Нищо де, братска Турция е зад нас... с "евтин" ток и каквото ни дотрябва...

Минувача
снимка на Минувача

Ще се наложи да питаме Румъния дали са съгласни със строежа на километър от тяхната територия. 

Знаете, че в ЕС е забранено да се експортира селскостопанска продукция в диаметър от 50 км. от атомни централи.

 

 

fractal
снимка на fractal

Младо вино в стари мехове не се налива

Кой ще даде да се строи нова Аец в България вече сме в Европа 

Epikur

 

 Ще отговоря на "Минувача", че не знам дали е забранено да се строи централа на 1 км. от твоята територия. Не съм го чувал и не мога да коментирам, а не е нормално да пиша глупости. Все пак знаем, че румънската АЕЦ "Черна вода" също не е във вътрешността на Румъния.

  Към предния си коментар искам да добавя, че към1989 г и реактора е доставен. Мисля че беше чехословашки, но не съм сигурен. Сега обаче в новите условия едва ли ще е подходящ. Освен че ще морално остарял, вече ще е и физически. Вероятно сигурността и безопасността на защитите му вече няма да е подходяща. Както и старите незавършени строежи, останали на бетон и груба конструкция, са несигурни, с корозирали връзки в желязната част... Пиша вероятно, специалистите знаят точно.

geo_19

Към предния си коментар искам да добавя, че към1989 г и реактора е доставен. Мисля че беше чехословашки, но не съм сигурен. Сега обаче в новите условия едва ли ще е подходящ. Освен че ще морално остарял, вече ще е и физически. Вероятно сигурността и безопасността на защитите му вече няма да е подходяща. 

-----

Този реактор (марка "Шкода")  го продадохме на руснаците почти на символична цена и сега работи в Калининската АЕЦ

 

https://btvnovinite.bg/806930803-Atomstroyeksport_izgrajda_nova_tsentrala_sas_staro_sotsoborudvane.html

Доц.Трътлев

Докога е лицензът на Козлодуй?

mi6osp.

Борисов постигна целта си - създаде енергийна пустиня в Европа. 

paragraph39

/:/...ЕК посочва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки...

..........................................................................................................................

ПАК ли "загубени в превода" или просто брюкселско Нищоговорене- с цел, май, оправдаване на заплатите, екстрите и бонусите на брюкселските чиновници?!

Че може ли да има Обществена поръчка, но без да има обявяването ѝ и, съответно, заявен интерес от някой за участие?!

ПФУ!

Хулиган

Вие бихте ли се съгласили на територия, управлявана от мафията да се развива ядрена енергетика?

Аз лично бих изчакал да си разрешим най-належащия национален проблем и тогава да дискутираме...

..........................................

http://www.drago.info/

дъртреалист

Сииичката им работа такваз...

И СЗО им казва, че маските и дистанцията са малоумие и глупост,

но техния акъл стига само до констипацията (запек) 

Стискаш ... и ... квото стане.

Щото страх, като се изпуснеш - какво ли ще излезе?

Я - Абудаби, я Учиндол...

https://www.youtube.com/watch?v=NQTBlbx1Xjs

марк

 

 

 

                            До като лудите се наумуват...

Гл.ас. Духчев

Всъщност това не е новина вече от 1.5 години. Ето - и най-верният вестник го е отбелязал на 23 ноември 2018 г.:

България ще трябва отново да получи разрешение от Европейската комисия (ЕК) за изграждането на проекта АЕЦ "Белене". Това твърди евродепутатът Светослав Малинов ...

https://duma.bg/s-5-g-mozhel-da-se-zabavi-startat-na-aets-belene-n179973?go=terms&p=gdpr

inventus

Не знам дали има някаква връзка но след като се опълчихме /макар и плахо/ на "зелената сделка" и ни дойде това на главата.Няма оправия с тези от ЕС и само можем да съжаляваме че разтурихме СиВ и избягахме от роднините си като бити педераси. Тия не ни мислят доброто и никога не са го мислили. Тия са най отявлените ни душмани от столетия насам. От тия хаир никога няма да видим но и при роднините си не можем да се върнем щото си осрахме пътеките на там. Изобщо...мъка!

Калорифер

 

Ти може би не знаеш, но СИВ се разтури сам. Точно както и така наречения "социалистически пазар"
Никой от членуващите повече не го искаше, защото не беше вече в състояние да предложи каквото и да било.

 

inventus

Калорифер? Ти помниш ли? Или само си бръмчиш без да стопляш?Да имаше низ от събития които доведоха до разтурянето на СИВ! Да ...беше разтурен по взаимно съгласие! Но кои бяха хората които го направиха? Нови и току що поставени на местата си. Точно за да свършат тази работа. Доколкото си спомням само Лукашенко беше там от старите ръководители. И още тогава изрази безпокойството си .Но...тури му пепел ! Минала работа . Но ние тогава се числяхме към високотехнологичните нации и дори имахме космическа програма с немалко разработки. Някои от тях работят и до ден днешен на МКС. Да ги изреждам ли?

Калорифер

 

Ами помня. Много добре даже помня.

Спомням си огромните дефицити и дисбаланси, спомням си преводната рубла и производствените квоти, спомням си канските писъци, че няма долари и поради туй - няма суровини и резервни части. СИВ нито беше замислен, нито работеше като инструмент в помощ на тези, които създаваха благосъстояние.

Също така си спомням, че когато немалкото разработки от космическата ни програма бяха повод за нечувана национална гордост, не само аз, а и много други (вероятно в това число и инженерите, които са създавали тези разработки) трябваше да ставаме в 5 сутринта, за да сме от първите на опашката пред млекарницата.

Тези новите, за които споменаваш не дойдоха да разтурят СИВ, а дойдоха за да обърнат политическата власт в икономическа.

 

Не си спомням обаче коя СИВ-ска продукция се харчеше на свободния пазар. 

Хайде, няма да те питам дали ти знаеш, как се справиха страните, в които нямаше СИВ.

 

pbdan

Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 6 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2800МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките. Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5ГВт. Все пак трябват базови мощности. Добре, че имаме ПАВЕЦ "Чаира" и една по-малка за да са в симбиоза с ФЕЦ и ВяЕЦ.

н16
снимка на н16

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” се нуждае от нов лиценз

 

А ЕК каква компетенция има в енергетиката, че да си взима правото да раздава лицензи ?) Там какво, всичките са атомни физици? Или работата им е само около "джендърите"?

 

И общо взето се видя, каква е ползата от паради. Там където има парад - няма нужда от лицензи на ЕК.

Влез или се регистрирай за да коментираш