Медия без
политическа реклама

Отнетият лиценз на "Делта гард" стигна и до Конституционния съд

22 Дек. 2022
Фейсбук/Делта гард

Казусът с отнетите от МВР лицензи на охранителната компания "Делта гард" стигна и до Конституционния съд. КС е сезиран от тримата върховни съдии, които като втора инстанция трябваше да се произнесат по делото, заведено от фирмата срещу заповедта за отнемането на лиценза й. На първа инстанция Административният съд в София през февруари т.г. потвърди заповедта на МВР.

Процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври 2021 г. на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Преди 29 октомври м.г. Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от фирмата. След тази дата обаче дружеството е еднолична собственост на Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. А законът е категоричен - има ли обвинение, лицензът се отнема, без значение има ли окончателна осъдителна присъда.

Затова и сега тричленният състав на Върховния административен съд пита КС дали въпросната разпоредба от Закона за частната охранителна дейност не противоречи на Конституцията.

Разпоредбите, въз основа на които са отнети лицензите, регламентират значими правни последици, засягащи свободната стопанска инициатива. Те не предвиждат временно ограничение, а необратимо отнемане на лиценз, предпоставка за което е единствено привличането като обвиняем на дадено лице, мотивират се върховните съдии. Според тях само въз основа на привличането като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер на собственик на дружеството, върху което обстоятелство той не може да влияе и без яснота какъв ще е изходът от наказателното производство, упражняването на правата на тези лица не може да бъде конституционосъобразно ограничавано. 

Магистратите напомнят, че отнемането на лиценза на охранително дружество окончателно, без възможност за съобразяване с последващото развитие на наказателния процес и евентуално възстановяване на лиценза в случай, че обвинението се окаже неоснователно. Така се засягат правата на множество трети лица, поради което е неоснователно и прекомерно. Презумпцията за невиновност може да бъде опровергана единствено с влизането в сила на осъдителна присъда, подчертават съдиите.

"Делта гард" се прочу с разследването на "Антикорупционния фонд" за бившия следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант "8-те джуджета". Президентът Румен Радев поздрави вътрешния министър тогава Бойко Рашков за започналата процедура за отнемане на лиценза на фирмата. "Времето на деребеите свърши", коментира държавният глава миналата година.

Охранителната компания "Делта гард" ЕООД е завела дело срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност. Това показва проверка на "Сега" в съдебните регистри.
Бившият съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал правосъдния министър Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев в началото на миналата година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата