Медия без
политическа реклама

Латвийските журналисти негодуват заради отнетия лиценз на тв "Дождь"

07 Дек. 2022

"Латвийското общество не е толково лековерно, за да повярва, че Крим е руски или че е нужно да се помага на армията на агресора заради видяното в тв "Дождь", се казва в декларация на латвийските журналисти. Те призовават регулаторния орган за електронните медии в Латвия да прояви сдържаност в подхода си към съдържанието на "Дождь". Асоциацията признава допуснатите грешки на руските си колеги, но не смята, че това може да е повод за отнемане на лиценза, съобщи "Новая газета. Европа". Асоциацията предлага помощ на руските си колеги да ги насочи за принципите на работа в Европа, за да продължат излъчването. Закриването на медията ще се превърне в негативен прецедент, казват журналистите, а ако "Дождь" и истината застрашават сигурността на страната, властите са длъжни да публикуват данните, с които разполагат, но до момента не публично известни. 

"Отнемайки им лиценза на телевизията, ние гоним журналистите обратно в Руския свят, създаден от Кремъл", завършват латвийските журналисти. 

Вчера медийният регулатор постанови отнемане на лиценза на "Дождь". Той се отнася до кабелното разпространение на тв съдържание. Днес същото направи и регулаторът на Литва. Решението подлежи на обжалване в съда. 

Латвийският регулаторен орган за електронните медии съобщи, че отнема лиценза за излъчване на независимия руски канал "Дождь" заради редица нарушения, включително показване на анексирания от Украйна полуостров Крим като част от Русия.
Руският тв канал "Дождь", който от началото на войната предава от Рига, е застрашен от прекратяване на лиценза за излъчване. От вчера досега трима ключови - водещ и двама редактори, напуснаха телевизията заради гаф в ефир. Намесиха се и латвийските служби за сигурност.

 

Ключови думи:

Дождь, лиценз

Още по темата