Медия без
политическа реклама

Скоро ЕС ще има закон за свободата на медиите

Произволът на властите да се разпореждат с журналистите ще мине под общ европейски надзор

09 Юни 2023
Националният контрол над медиите стана архаичен
Pixabay
Националният контрол над медиите стана архаичен

Съветът на министрите на ЕС трябва да излезе с позицията си по Европейския акт за свобода на медиите, който е ключов законодателен акт за медийния сектор, по-късно този месец. Това се казва в компромисен текст, видян от EURACTIV.bg

Шведското председателство на Съвета на ЕС внесе този текст в сряда (7 юни), преди заседанието следващия понеделник на Работната група за аудиовизуални и медийни средства, който е технически орган на Съвета.

Европейската комисия предложи миналата година Европейския законодателен акт за свободата на медиите — нов набор от правила за защита на плурализма и независимостта на медиите в ЕС. Оттогава се водят дискусии по него, които още не са довели до единомислие между държавите.

Предложеният регламент включва, наред с другото, предпазни мерки срещу политическа намеса в редакционните решения. В него се поставя акцент върху независимостта и стабилното финансиране на обществените медии, както и върху прозрачността на собствеността върху медиите и разпределението на държавната реклама. В него също така се определят мерки за защита на независимостта на редакторите и за оповестяване на конфликтите на интереси. И накрая, Законът ще разгледа въпроса за медийната концентрация и ще създаде нов независим Европейски съвет за медийни услуги, съставен от национални медийни органи. Комисията прие и допълнителна препоръка за насърчаване на вътрешните гаранции за редакционна независимост.

Предвижда се предложението да бъде прието на ниво посланици на 21 юни, без да се изисква одобрение на министрите. Основната причина за това бързане е натискът от страна на Европейската комисия да постигне позицията на Съвета по време на шведското председателство, което приключва на 30 юни.

Законът за свободата на медиите повелява закупуването на държавна реклама да бъде прозрачно, открито, пропорционално и при недискриминационни процедури. Тази мярка, предназначена да избегне неоправданата намеса на публичните органи в медийния пазар, беше разширена до възлагането на доставки или услуги.

Запазени бяха много предишни промени в текста, включително някои аспекти, които се оказаха спорни сред държавите-членки. Най-важната от тези поправки, които бяха запазени, се отнася до разпоредба, предназначена да защитава журналистическите източници, към която, по настояване от Франция, беше включено изключение „за защита на националната сигурност“.

Друг спорен момент е създаването на Европейския съвет за медийни услуги, който ще замени Групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги.

Независимостта на този нов надзорен орган предизвика сериозен дебат, особено тъй като в първоначалния текст на Комисията изпълнителният орган на ЕС ще отговаря за назначаването на секретариата на Борда.

Бяха предприети и някои стъпки за въвеждане на по-голяма дистанция между Комисията и Управителния съвет, включително въвеждане на правило за две трети от гласовете и смекчаване на степента на съгласие.

Нововъведение е и включването на национални експерти в новата структура. Някои държави от ЕС обаче остават недоволни, тъй като все още смятат, че независимостта на борда не е гарантирана. Въпреки това засега няма блокиращо малцинство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, медии

Още по темата