Quantcast
Сашо Диков стигна до финала на конкурса за шеф на БНТ | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Сашо Диков стигна до финала на конкурса за шеф на БНТ

СЕМ прие документите на всичките осем кандидати
22 931
 Илияна Кирилова

Всичките осем кандидати за следващ генерален директор на БНТ са допуснати до следващата фаза на конкурса, след като членовете на Съвета за електронни медии приеха подадените от тях документи за състезанието. На 23 юни СЕМ ще реши колко и кои управленски концепции на участниците в надпреварата да изслуша. Това реши СЕМ на днешното си заседание. На 2 юни медийният регулатор даде 7-дневен срок на Сашо Диков да представи доказателство, че има изискуемия по закон поне петгодишен трудов стаж в телевизия, за да участва в надпреварата. Причината бе, че известният тв водещ не бе представил трудовата си книжка в комплекта документи, с които кандидатства. Днес стана ясно, че през указания период Диков е донесъл копие от книжката си.

Непълна документация бе регистрирана и при преподавателя във Факултета по журналистика на Софийския иниверситет Светлана Божилова, която също участва в надпреварата. Тя не бе представила кратка автобиография и резюме на концепцията, с която кандидатства. На нея също бе даден 7-дневен срок, а на днешното заседание стана ясно, че документите са допълнени.

Освен Диков и Божилова, останалите кандидати за поста в обществената медия са действащият директор на БНТ Емил Кошлуков, бившият шеф на новинарите в частната Би Ти Ви Венелин Петков, членът на УС на БНТ Василена Матакиева, дългогодишният спортен водещ в телевизията Сашо Йовков, шефът на Радио Кърджали на БНР Красимир Ангелов и бившият юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова. Събеседването с одобрените кандидати е на 27 и 28 юни, а изборът трябва да бъде направен на следващия ден. За нов генерален директор на телевизия ще се счита кандидатът, който получи 3 от 5-те гласа на членовете на СЕМ. Ако никой не успее на три поредни гласувания с отстояние от 1 час, процедурата се прекратява. 

Още

Кошлуков се отърва от разследването за измама с документ

17.08.2022

4316
След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3891
СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР

21.07.2022

1895