Медия без
политическа реклама

Милен Митев е новият генерален директор на БНР

За досегашния временно изпълняващ длъжността гласуваха четирима от петимата членове на СЕМ

27 Окт. 2021
Милен Митев
Милен Митев

Досегашният временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Милен Митев бе избран за нов титулярен шеф на общественото радио за срок от три години, стана ясно на днешното заседание на Съветът за електронни медии. Претендентите за поста бяха трима - Митев, Митко Димитров, който е бивш директор на "Радио София", и Иво Тодоров, който е бивш програмен директор на БНР. Самият Митев е бивш директор на административната дирекция в радиото. 

За кандидатурата му гласуваха четирима от петимата членове на съвета – Галина Георгиева, Соня Момчилова, София Владимирова, както и председателят на СЕМ Бетина Жотева. Петият член Розита Еленова се въздържа и не подкрепи нито една от кандидатурите. „В концепцията на г-н Митев поставените цели и предложените решения са изпълними, реалистични – промяна на модела на финансиране на обществените медии, категорично изявява позицията, че той трябва да бъде сменен, защото казва, че осигуряването на адекватно, предвидимо и независимо финансиране на обществените медии е определящо за качеството за изпълнение на обществената мисия“, заяви в мотивите си Бетина Жотева.

Любопитното е, че изборът на Милен Митев за нов директор на БНТ бе предсказан абсолютно точно от един от претендентите за поста, които СЕМ не допусна до финалните събеседвания. Преди няколко дни бившият шеф на радиото Светослав Костов написа във "Фейсбук", че СЕМ ще избере именно Митев, когото определи като "удобния" директор. "Изборът на човека с еднаквите инициали (от тримата кандидати) ще бъде официализиран на 27 октомври", предрече Костов в социалната мрежа. Светослав Костов бе шефът на БНР, при който през септември 2019 г. бе свалена от ефир дългогодишният водещ по програма "Хоризонт" Силвия Великова. Като възможна причина бе посочена критичният начин, по който тя отразява процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Свалянето на Великова от микрофон бе последвано от безпрецедентно прекъсване на излъчването на "Хоризонт". Заради това СЕМ отстрани Костов от поста на генерален директор.  

В своята концепция, представени в понеделник, Милен Митев обеща да работи за пренасяне на съдържанието на радиото в дигитална среда. Друг негов приоритет трябва да бъде единното планиране и управление на съдържанието на медийните услуги на БНР и особено работа за утвърждаването на радиото като основен източник на информация в интернет. При успех на Митев на конкурса в бъдеще важните програмни решения в БНР ще се взимат от програмен съвет. "Това ще гарантира баланса между запазване идентичността на всяка програма и синхрона на работа в радиото. Във всички програми ще бъдат обособени журналистически екипи, които да се занимават със създаването на новини и актуална информация, както и на екипи за проверка на достоверността на фактите. Втората дейност ще започне със специализиран екип за проверка на достоверността на фактите, свързани с Covid пандемията", обеща още той.

Друг акцент в концепцията на Митев трябва да е изработването на нов модел на финансирането на БНР, който да се обвърже с обществената мисия на медията, а не със сегашния начин според "час програма“. „Националното радио извършва много други дейности, които не са линейни програми. Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената му мисия. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите“, заяви Митев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНР, СЕМ, конкурс, Милен Митев

Още по темата