Медия без
политическа реклама

Хакерска атака е поразила БНР

С цел спиране на вируса много от системите за сигурност на радиото са изключени

14 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Хакерска атака е поразила системите за защита на БНР, съобщиха от общественото радио. Тя е регистрирана през нощта срещу вторник. „Намерен е вирус във вътрешната мрежа на БНР. На този етап не можем да кажем откъде е дошъл и каква е причината. Работим по изясняването ѝ. Много от системите са изключени превантивно, за да се спре разпространението на вируса“, съобщи за „Сега“ генералният директор на радиото Милен Митев. Той поясни, че службите за сигурност са запознати със ситуацията в обществената медия, която е стратегически обект за националната сигурност, но не пожела да говори какво е тяхното становище за случилото се.

От БНР поясняват, че въпреки атаката радиото може да се слуша ефирно на честотите си, както и онлайн през платформата binar.bg. Функционира и сайтът bnr.bg.

Според работещи в БНР хакерската атака е поразила технологичната система „Далет“, която управлява излъчването на програмите. Едно от твърденията е, че причина за атаката е това, че ръководството на медията е прекратило договори за поддръжката на системите за сигурност. Митев обаче заяви, че „БНР има действаща антивирусна система и защитна стена, както и договор за поддръжка на системата Далет“. Той добави още, че се полагат всички усилия и че „правим всичко възможно за максимално бързото отстраняване на възникналия проблем и нормализирането на ситуацията“.