Медия без
политическа реклама

БНТ трябва да има канал само за новини и публицистика

Винаги съм настоявал за еднакъв аршин и към властта, и към опозицията, казва кандидатът за шеф на обществената телевизия Сашо Диков

Бившият журналист в БНТ и програмен директор на Канал 3 и телевизия BiT Сашо Диков е първият претендент за нов генерален директор на БНТ, който официално заяви, че ще се кандидатира за поста. В момента Диков е водещ на предаване по "Евроком". Документи за участие в конкурса се приемат в СЕМ до 3 юни. Изслушванията са на 3 и 4 юли, а гласуването ще е на 5 юли.  
Илияна Кирилова
Бившият журналист в БНТ и програмен директор на Канал 3 и телевизия BiT Сашо Диков е първият претендент за нов генерален директор на БНТ, който официално заяви, че ще се кандидатира за поста. В момента Диков е водещ на предаване по "Евроком". Документи за участие в конкурса се приемат в СЕМ до 3 юни. Изслушванията са на 3 и 4 юли, а гласуването ще е на 5 юли.  

- Г-н Диков, защо решихте да се кандидатирате за генерален директор на БНТ?

- Зад себе си имам 40-годишна биография, в която всичко е ясно. Няма нито едно тъмно петно. Нито премиер, нито друг политик, нито бизнесмен или мутра не би могъл да каже, че ме е купил или ми е плащал. Не че това се цени особено, но с чисто лице мога да застана пред огледалото и да го кажа. Това ми дава пълното самочувствие да се кандидатирам. 15 години съм бил в БНТ. След това съм бил програмен директор на Канал 3 и на BiT. Като телевизионна работа съм правил всичко. Имам необходимите професионални възможности, способности и самочувствие. Навремето Канал 3 се превърна в единица мярка въпреки примитивната техника. Само за 3-4 месеца BiT стана четвърта по доверие в допитване на Би Ти Ви след нея, Нова телевизия и БНТ.

Това е едната страна. Към нея има и друга, наивна. БНТ ми е дала толкова много на мен, селянчето от Троян, с баща шофьор и майка тъкачка. Искам жестът, който преди много години започна от Иван Славков заради качествата ми, а не защото съм човек на някого, да го върна към него и към телевизията. Искам да допринеса за сериозна промяна в БНТ, каквато тя заслужава.

- От каква промяна има нужда БНТ?

- БНТ в момента е в унизително положение с мижава гледаемост и огромна загуба на престиж и доверие. И като допълнение към тази наивна моя страна ще кажа, че тя е доведена до това състояние не заради работещите в БНТ, а заради шефовете й. Вярвам, че в телевизията има кадърни хора, има такива, които ще искат да работят по коренно различен начин. Да, вярно, ще бъде тежко, трудно ще е, но начинът ще е съвсем друг – честен, коректен, спазване на всички принципи на професията.

- Шефовете на БНТ се избират от СЕМ, а членовете на СЕМ се посочват от парламента и президента. Тази загуба на престиж не се ли дължи и на управляващите?

- Досегашният опит показва точно това. Да вземем последния конкурс, на който бе избран Коко Каменаров. Концепциите на кандидатите са достъпни на сайта на СЕМ. Най-слабата концепция между неговата, на Кошлуков, Иван Гарелов и на Сашо Йовков е именно на Каменаров. Но важното е какво става след този избор - как се управлява БНТ. Например как реагира обществената телевизия на скандалите с Цветанов, с какво закъснение. Направих си труда да разгледам темите в „Референдум” в този период. Скандалът с апартаментите гръмва във вторник, няма как да реагират. След една седмица събират социолози и политолози да коментират – ок, да кажем. Следващите 2 седмици, когато „Апартаментгейт” се разраства, темите на „Референдум” са резултатите от вота в Турция, а след това - каква Европа ни очаква. Това са кошмарните, печални и тъжни факти за отношението на БНТ към ставащото в България. Да не говорим за спряното предаване на Валя Ахчиева, което на всичкото отгоре е с най-висок рейтинг от цялата публицистика на БНТ.

- Много вероятно е в новия конкурс да сте конкурент с Кошлуков. Преди по-малко от месец с гласовете на трима от членовете на СЕМ той стана временен шеф, толкова са достатъчно и за титуляр. Това не ви ли обезкуражава?

- Не. По простата причина, че това, което трябва да се изговори за състоянието на БНТ, аз ще го изговоря. Дано да ме допуснат до събеседванията, разбира се, защото допускам да се търси и друг вариант. Тия неща трябва да се кажат, защото повече не може така. Медийната обстановка стана толкова плачевна, че няма накъде да се отстъпва. Когато Коко Каменаров се криеше от съда, не помня друг освен „Евроком”, вестник „Сега” и няколко сайта да поддържат темата. Същото бе и при свалянето на предаването на Ахчиева. След избора на Каменаров и назначаването на Кошлуков за програмен директор на БНТ1 т. нар. големи медии грам не обелваха дума за скандалите в БНТ.

70 страници е последният отчет на БНТ - локуми и общи приказки. Но там, ако погледнеш рейтингите, „Открито” на Ахчиева е на 5-о - 6-о място, но въпреки това е свалено. Без никакви истински обяснения. Казват: да се даде възможност чрез нов конкурс на млади хора. Но това ли е начинът?! Кажи защо го сваляш: слабо е, продажно, подкупно – обясни на хората да знаят, след като в концепцията си, с която печелиш конкурса, си казал, че искаш да направиш от БНТ гледаема телевизия. В същата концепция Каменаров пише, че ще осигури пълна прозрачност на условията за външните продукции. А всъщност най-голямата тайна е колко струва "Стани богат". Вече се появи статия, че от новия сезон може би спира, защото е безбожно скъп. Колко струва "Стани богат"?

Давам пример с още една външна продукция, този път абсолютно негледаема: "Спортисимо". Как спечели, колко струва, защото и там става дума за огромни пари. Доколкото разбирам, и в двата случая тези пари са за "наши хора". Един от най-известните продуценти преди дни ми каза: Колкото и невероятно да звучи, надявам се, ако спечелиш, да спреш практиката на "кокопродукциите". Вече не казвали копродукции, а "кокопродукции". Дори да не спечеля, с кандидатстването ми тези проблеми ще бъдат изговорени. Да, "Стани богат" е чудесно предаване, което страшно си пасва с профила на БНТ. Само че ако 1 брой струва 20 000 лв., което е 400 000 лв. на месец, какво правим?

- Какво правим?

 - И аз това питам. Писахте, че рекламните приходи на БНТ са колкото на детската кабелна "Никелодеон". Къде отиват тези 400 000 лв.? Дали в къщи и нови джипове на някои хора? В БНТ си плаче най-после да се каже какви са финансовите задължения, какво е реалното състояние на телевизията. Говори се за задължения между 25 и 40 млн. лв. За да е пълен абсурдът, преди дни "Капитал" написа, че синдикатите са изпратили открито писмо до всички висши органи, в което заявяват, че и те не са сигурни каква е истината за задълженията на БНТ и че не вярват на ревизии. В същото време искат опрощаване на дълговете, за да може новият шеф да започне на чисто. Обикновено се казва, че вината не е във вашия телевизор, но тук май е точно обратното. И се питам, какво е направило досегашното ръководство, ако не за решаването на проблема, то поне за огласяването му. Според последния отчет на БНТ става дума за 15 млн. лв. просрочени задължения и 3 млн. текущи. Трябва да се види кое от двете е вярно.

Още по-сериозният проблем е имиджовият и журналистическият. Гръбнакът на БНТ трябва да са новините и публицистиката. Но само концепцията на Иван Гарелов е за такъв подход, който аз напълно поддържам. Каменаров отделя 3 изречения по темата. Първото изречение на Кошлуков по повод БНТ1 е: да се увеличи забавлението. За мен това са хора с тотално сбъркани представи. Основата в БНТ трябва да са новините и публицистиката, и то без слугинаж и съобразяване. Сега ще дам показателен пример от новините на БНТ1. Борисов критикува Радев, че се меси в съдебната система по повод срещи на Радев с Цацаров и останалите. Радев обаче веднага отговори: Не аз каня хора от съдебната система в дома си, не аз привиквам всяка сряда главния прокурор. Само че мнението на Борисов беше дадено в новините, а отговорът на Радев липсваше.

- Няколко пъти отправяте призив към управляващите да направят обективен конкурс и да сложат начело на БНТ човек, който ще върне доверието към нея. Вярвате ли, че ГЕРБ разбират смисъла от подобно действие, че независима БНТ е и в тяхна полза?

- Съмнявам се, но толкова по-лошо за тях. Всеки един премиер би трябвало да е разбрал, че колкото по-силна е опозицията, а медиите - честни и критични, толкова по-добре за него. Има достатъчно слагачески медии, които работят непрофесионално. Трябват и други. Ще дам пример с BiT. Бързо си извоювахме име на медия, която съсипва от критика и Борисов, и Цацаров, единствената подобна телевизия. Но в същото време никоя друга не отделяше толкова много ефирно време за брифинги и изказвания на Цацаров и Борисов. Това обаче не правеше впечатление, защото всички хвалеха Цацаров и Борисов. А се забелязваха само критиките, защото бяхме единствените. И тъй като бързо станахме изключително влиятелни и видяха, че със заплахи към собствениците, чийто бизнес е в САЩ, не става, предложиха една торба пари и нещата се уредиха. Затова и сега политиците си мислят: Сашо Диков шеф на БНТ?! Това значи критики от сутрин до вечер. Само че аз винаги съм казвал на хората, с които работя: Когато отричаш всичко, не отричаш нищо. Има такава максима. Демек: ако показваш само лошото от работата на политик, фирма и т.н., не постигаш нищо. Казвал съм многократно на хората, с които работя: на тези, чиято работа критикуваме, трябва да покажем задължително и всяко положително действие или постъпка. За да можем да сме обективни, за да имаме право да критикуваме, когато има основание за това. Това съм го заявявал пред 20-30 човека, така че лесно може да се докаже. Основното е еднакъв аршин и към властта, и към опозицията.

- Какви са плановете, ако станете директор на БНТ?

- Това, което ми се иска да направя, е профилиране на програмите. И задължително един канал само за новини и публицистика. Това няма да е БНТ1, той трябва да си остане политематичен и в него да има най-доброто. Към "По света и у нас" всяка вечер трябва да има и коментарна рубрика и това да бъде от понеделник до четвъртък. "Панорама" ще си остане обобщението. Сега липсва коментарът на новините от деня. След това филми и всичко, което трябва да си има. Но да речем в БНТ2 ще има само новини, публицистика и дискусионни студиа. Този канал ще отделя много повече внимание и на парламента, той си е едно голямо шоу. Навремето го направихме в Канал 3 и всеки път, когато станеше нещо - земетресение, катастрофи, сътресение в парламента и т.н., хората превключваха на него.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сашо Диков, БНТ, СЕМ, конкурс

Още по темата