Медия без
политическа реклама

Водещ от Би Би Си се оказа хит в Северна Корея, но без дънки

Панталоните са забранени в авторитарната държава като символ на американския империализъм

26 Март 2024
Би Би Си
Алън Тичмарш градинарства, но със замазани дънки.

Денис Родман не е единственият западен любимец на Северна Корея. Оказа се, че в страната е популярно градинарско предаване на Би Би Си, водено от 74-годишния журналист Алън Тичмарш. Тичмарш обаче се подвизава на севернокорейския малък екран цензуриран, или по-точно цензурирани са... неговите дънки.

Любовта на севернокорейската държавна телевизия към градинаря на Би Би Си бе забелязана преди 2 години. Едва наскоро обаче в родината на Тичмарш забелязали, че дънките на водещия са замазани като нещо неприлично и той не се вижда от кръста надолу. Дънките са забранени в Северна Корея от началото на 90-те години, а и у нас по-възрастните поколения ще се досетят защо - панталоните се считат за символ на американския империализъм.

Севернокорейската цензура редактира всеки едночасов епизод до 15 минути, като дублира коментарите на Тичмарш със свой текст. Добавя се и саундтрак с инструментална корейска музика. Въпреки всички усилия обаче дънките трудно могат да бъдат сбъркани с друга дреха, коментират британски наблюдатели.

Самият Тичмарш коментира през 2022 г., че никога не си е представял, че ще бъде гледан в Северна Корея, но се надява успокояващото естество на британското хоби да се приема добре и там.

Борбата със западната култура стигна връх при Ким Чен Ир. Ким Чен Ун позволява на антуража си да ползват "Форд Транзит" и е известен почитател на американския баскетбол, но това не му пречи да клейми в речите си "буржоазната култура" и "антисоциалистическото поведение", които целят да подкопаят севернокорейския социалистически проект.

През 2022 г. "Радио Свободна Азия" съобщи, че в страната тече кампания срещу капиталистическата мода, включително срещу тесните дънки, тениските с чужди надписи, боядисаната и дългата коса. Анонимни източници от Северна Корея твърдяха тогава, че основно кампанията преследва жени на възраст 20-30 г. Забраната на дънките не се отнася до туристите, които могат да се обличат както си искат.

Във Великобритания се чудят как режимът е придобил правата да излъчва предаването на Би Би Си. Северна Корея често излъчва "политически неутрални" материали от чужбина, включително спот, научни и технологични програми. Най-вероятно става дума за пиратски копия, тъй като санкциите срещу Северна Корея не биха й позволили да пазарува западни програми.

Ключови думи:

Северна Корея

Още по темата