Quantcast

Медия без
политическа реклама

Речникът "Колинс" обяви съкращението ИИ за дума на годината

01 Ноем. 2023
Pixabay

Абревиатурата ИИ (изкуствен интелект) беше обявена от речника ''Колинс'' за думата на годината за 2023 г., съобщи издателят на речника във вторник.

Лексикографи от Collins Dictionary казаха, че използването на термина се е ''ускорило'' и че той се е превърнал в доминиращ през 2023 г. ''Знаем, че абревиатурата ИИ беше на фокус тази година заради начина, по който се разви и бързо се вгради в живота ни, както ''имейл'', ''стрийминг'' или всяка друга някога футуристична, а сега ежедневна технология'', заяви директорът на ''Колинс'' Алекс Бийкрофт.

Анализаторите от ''Колинс'' са използвали база данни, която съдържа повече от 20 милиарда думи от уебсайтове, вестници, списания и книги, публикувани по целия свят. Също така са използвали материали от радио, телевизия и ежедневни разговори. Нови данни се подават всеки месец, за да помогнат на редакторите на речника  да идентифицират нови думи и значения от момента, в който са използвани за първи път.

Думата ''пермакриза'', дефинирана като ''продължителен период на нестабилност и несигурност'', беше думата на ''Колинс'' за 2022 г. През 2020 г. беше ''локдаун'', а през 2016 г. - ''Брекзит''.
 

Още по темата